Be Calm & Buzz On on avaruudestaan huolimatta tunnelmallinen kokonaisuus. Ravintola palvelee päivittäin à la carte -antimin.

Hämeenkadun Scandicin ravintola uudistui reippaasti yli vuosikymmenen toimineesta Piazza Foodfactorysta vegevetoiseksi paikaksi, jonka some-meemeistä tuttu nimi saa näennäisestä kepeydestään huolimatta pohtimaan aterioinnin ydintä. Uusi ravintola Be Calm & Buzz On tarjoaa seesteisen ruokakeitaan rauhoittua kaupunkitohinan keskellä rentoa pöhinää pihistelemättä. Yksin, kaksin tai suuremmalla sakilla.

Bowleja, purilaisia, friteerattuja sirkkoja, puuhiiligrillissä tiristettyä kasvista, mutta myös tuhtia lihaa. Kasvisruokarakkautta tunnustava uusi ravintola haluaa houkutella asiakkaat maistamaan vegeä ja vegaanista, mutta tuo tarjolle myös lihaisia makuja niin erilaisina annosten tuunaustarpeina kuin ehtoina annoksinakin. Makukartta venyy Välimereltä Lähi-itään, Pohjois-Afrikasta Aasiaan ja Amerikan mantereelle asti.

Cajun-maustettuja ja friteerattuja sirkkoja, käsinkuorittuja katkarapuja, inkiväärikurkkua ja chiliremouladea

Keittiöstä vastaa jo noin parin vuosikymmenen ajan talossa viihtynyt keittiöpäällikkö Veli-Pekka Huuhka, joka on nähnyt monet ravintolamuutokset.

– Edellinen muutos vuonna 2005 oli myös todella iso uudistus. Lista oli silloin uusinta uutta ja valtavan laaja. Nyt mennään suppeammalla listalla käsin tekemiseen ja laatuun keskittyen.

Köökkikonkari ohjastaa nuorta ja tekemiselle innokasta tiimiään kasvisvoittoista ruokaa luukulta lautasilla saliin tykittäen.

– Meillä on sellaista jengiä keittiössä, joka aidosti haluaa tehdä itse ja käsin alusta asti. Pääsisimme varmasti helpommalla, jos ottaisimme pussista puolivalmisteita, mutta tämä porukka on motivoitunutta toimimaan toisin, Huuhka kertoo tyytyväisenä.

Keittiöpäällikkö Veli-Pekka Huuhka johtaa nuorta ja intomielistä tiimiä.

Illastajille pärähtää pöytään aina aterian aluksi päivittäin omassa keittiössä paistettavaa leipää kookoskippoisen tapenade-tahnan kanssa. Kookoskippo on vain yksi esimerkki siitä, kuinka ekohenkisyys näyttäytyy ravintolan vieraille. Pöytien aterimet on hamstrattu vanhoista Scandiceista ja juomalasit valmistettu viinipulloista. Lasintäytteeksi voi muuten tilata myös ravintolan omatekoista limonadia, jota päätettiin valmistaa pullorumban välttämiseksi.

Vuoropäällikkö Heini Sillanpää ja suosikkirypäle.

– Ekologisuus näkyy myös meidän työvaatteissamme, jotka ovat kierrätysmateriaalista valmistettuja. Essutkin on tehty armeijan vanhoista säkeistä, valottaa vuoropäällikkö Heini Sillanpää.

Nykyaikaa on myös uusi kassajärjestelmä, jonka myötä mm. tilaukset saadaan kilautettua sähköisesti suoraan keittiöön, mikä vähentää tarjoilijoiden kiireistä kirmausta ja nopeuttaa annosten asiakkaille valmistumista.

Messevän kokoisen hotelliravintolan siirtyminen selkeästi vegevetoiselle linjalle on hieno ja ajanhenkinen vastaus kasvisruoan yhä kasvavaan kysyntään, vaikka liha ei ravintolakentän annosareenalta varmasti tule poistumaankaan.

– Lihaa ihan varmasti syödään myös jatkossa, mutta uskon että sen kysyntä pienenee ja muut elementit lautasella valtaavat alaa, Huuhka tuumaa.

Ilta-aikaan tilattavissa olevan à la carten ohella Be Calm & Buzz On tarjoaa hiukan suppeampaa All Day Menua, joka on voimassa nimensä mukaisesti koko päivän ajan. Lisäksi ravintola tarjoaa kotiruokalounasta ja kahvilapalveluita.

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Kuvat: Lifestyle Media Oy

Be Calm & Buzz On