Jos kotimaanlomalla on matkalla Etelä-Suomesta kohti Oulua, kannattaa poiketa Raaheen. Raahen vanhakaupunki on Suomen parhaiten säilyneitä 1800-luvun puutalokaupunkeja, jossa aika on pysähtynyt vaikka elämä jatkuukin.

Länsilaidaltaan mereen rajautuvalla alueella on nykyisin noin 150 päärakennusta ja noin 200 piharakennusta. Wanha Raahe on tärkeä osa Raahen kaupunkia ja sen imagoa.

Ainutlaatuinen, vuosisadat yhtenäisenä säilynyt kokonaisuus on harvinaisuus kaupunginosien joukossa. Useissa kaupungeissa jäljellä on vain kauniita kuvia ja kertomuksia jo ajat sitten puretuista vanhoista puukortteleista. Raahen vanha kaupunki on suojeltu asemakaavalla vuosina 1984 ja 1986.

Wanha Raahe
Alue käsittää Raahen ruutukaava-alueen pohjoisosan, jonka asemakaava pohjautuu kaupungin perustajan, kreivi Pietari Brahen asemakaavoittajan Claes Claessonin renesanssiasemakaavaan vuodelta 1650. Wanha Raahe on yhtenäinen klassistinen, säännöllisen ruutuasemakaavan mukaan rakentunut puutaloalue.

Kaupunki paloi suurelta osin vuonna 1810. Tuolloin tuhoutui kolme neljäsosaa kaupungista eli noin 60 taloa, niiden mukana raatihuone arkistoineen. Enin osa vanhan kaupungin taloista on palon jälkeiseltä jälleenrakennusajalta ja edustavat ”puuklassismia” ja empiretyyliä. Puu-Raahen arkkitehtuurille on luonteenomaista voimakkaasti profiloidut räystäslaudat. Myös julkisivujen listoitukset, pilasterit ja erilaiset kasettikoristelut ovat ainutlaatuisen edustavia.

Vanhan kaupungin alueella on kaksi valtakunnallisesti merkittävää arvokasta toriaukiota. Raahen ensimmäinen tori eli nykyinen Myhrbergin puisto on yksi maamme kolmesta 1600-luvun toreista, ja Pekkatoria voidaan syystä pitää Helsingin Senaatintorin rinnalla maamme merkittävimpänä 1800-luvun aukiona.

Etäisyydet:
Oulu 58 km, Kalajoki 66 km

Wanhan Raahen säilyttämiseksi ja kehittämiseksi perustettiin säätiö

Vuonna 2019 on perustettu säätiö, jonka tarkoituksena on edistää ja tukea Raahen historiallisen vanhan kaupunginosan asuin- ja talousrakennusten kunnostamista ja ylläpitoa. Raahessa ollaan yhdessä sitä mieltä, että Wanhan Raahen kehittäminen on tärkeä osa koko kaupungin vetovoiman kasvattamista.

Parhaillaan alueella on käynnissä asemakaavamuutos, jossa suojelumääräykset tarkistetaan ja alueen säilyminen turvataan. Sopivasti kaupungin 370-vuotisjuhlavuonna perustettavan säätiön tarkoituksena on tuoda tämän yhteisen aarteen kehittämiseen lisää yritys- ja asukasnäkökulmaa.