Otavalankadun Westerntyylinen Zarillo henkii historiaa paitsi vanhojen satulabaarijakkaroiden tiimoilta, myös tiskin reunan ja pystypylväiden osalta, sillä ne ovat peräisin Pispalan purkutalosta.

Kyttälän ravintolakaupunginosan klassikoihin kuuluvassa Zarillossa on istuttu satulaan ja haukattu kiinni hampurilaisiin sekä tex mex -makuihin jo 25 vuoden ajan. Messevän kokoisista annoksistaan, ehdasta westerntunnelmastaan ja Burgertiistaistaan tunnettu Zarillo juhlistaa neljännesvuosisataansa Otavalankadulla tiistaina 7.11.2023.

SYNTTÄRITARJOUS KAIKISSA ZARILLOISSA TIISTAINA 7.11.2023
2 eurolla limu + kaikki klassikkoburgerit 5 eurolla = 25 vuotta.
LUE LISÄÄ: Zarillo.fi

Pala Kyttälän ravintolahistoriaa alkoi jo Saludin baarista

Satulat ovat suosituin istuinpaikka Zarillossa.

Zarillon historia on osa värikästä tarinaa Kyttälän ravintolakaupunginosassa, joka kohosi tuntemattomuudesta Tampereen vireimpien ravintolakortteleiden joukkoon.

Pia Nikkisen 25 vuotta sitten perustama seurusteluhenkinen Zarillo on säilyttänyt uskollisesti tex mex -tyylinsä läpi vuosikymmenten tuulien ja tuiskujen. Paikka on pala kaupungin ravintolahistoriaa niiltäkin tiimoin, että samoissa baaritiskisatuloissa on kippistelty jo tätä aiemmin ravintoloitsijalegenda Hannu Wissin omistamassa Casa Latinassa jo vuodesta 1990 alkaen. Casa Latina oli silloin kaksikerroksinen. Yläkerrassa oli musiikkibaari, jossa soitettiin muun muassa rockabilly-musiikkia. Bodega Salud sijaitsi silloin vastapäätä nykyistä Zarilloa. Wissin Tampereelle Amerikasta tilaamat satulat ovat ravintolan tavaramerkki edelleenkin.

– Ne ovat ehdottomasti suosituimpia istuinpaikkoja ja lähestulkoon jokainen asiakas haluaa kuvan itsestään satulassa istumassa. Usein ohikulkijatkin tulevat kysymään, että saavatko he ottaa satuloista kuvan. Ja tietenkin saavat, Marjo Järviö-Saari Zarillosta toteaa iloisesti.

Otavalankadun Zarillo henkii historiaa paitsi satulabaarijakkaroiden tiimoilta, myös tiskin reunan ja pystypylväiden osalta, sillä ne ja ravintolan jämerät lattialaudat hankittiin pispalalaisen hirsitalon purkutyömaalta.

Nykyisen omistajan, Jörg Widmannin, huomassa Zarillo on ollut vuodesta 2014, jolloin ravintolan sisustusta myös päivitettiin jonkin verran Zarillon westernhenkiseen persoonaan puuttumatta. Zarillon suosio on siivittänyt viime vuosina sisarravintolan Hervannan kauppakeskus Duoon, Tammerkosken toiselle puolelle Puutarhakadulle sekä Sastamalan keskustaan. Otavalankadun Zarilloa pyörittää nykyisin franchising-yrittäjänä Laura Ruotsila.

Zarillon klassikkoburger. Kuva: Emmi Koski.
Zarillon klassikkoburger. Kuva: Emmi Koski.

Klassikkoburgereistaan Zarillo tunnetaan – uutuudet haastajina

Kaikkinensa se Zarillon vetovoimaisin purtava kautta vuosien on burger monissa mausteisissa muodoissaan.

Hyvä esimerkki klassikoista on Rancho Burger, joka on pitänyt edelleen pintansa ja kaikkien aikojen myydyin tuote Zarilloissa. Se vei jossain vaiheessa ykkössijan jopa L’Aura burgerilta, joka sisältää Aurajuustoa ja Zarillon kokkien omakehittelemää cheddarkastiketta.

– Ehdoton suosikkiburgerimme on pekoninen Rancho Burger, jota saa myös premium-versiona 220-grammaisella kotimaisella naudanlihapihvillä, kertoo Marjo Järviö-Saari Zarillosta. Hän on hyvin tietoinen siitä, ettei tähän annokseen eikä muihinkaan klassikoihin voi tehdä isoja muutoksia ihan noin vain.

– Klassikkoburgerit on ruokalistallamme hyvin tunteita herättävä osio, johon ei parane mennä sörkkimään.

Suosituimpien klassikoiden kärkikolmikkoon kuuluu myös Bacon & Cheese burger. Talon erikoisuudeksi voisi mainita jopa julman tuliseksi kuvailtavan salsaburgerin. Tex mex -henkisten mausteisempien makujen ystäville Järviö-Saari suositteleeekin aina Big Chief’s Burgeria, joka on eri tulisuusasteisuuksina tilattava, cheddarkastiketta ja jalopenoja sisältävä tulisempi tapaus.

Zarillon burgervalikoimaa on uudistettu harkiten ja se on tapahtunut pääosin tuomalla uusia haastajia tarjolle. Uusimpana listalle on onnistuneesti noussut esimerkiksi Blue & Bacon Burger. Uudella listallaan Zarillo halusi nostaa entistä enemmän esiin tamperelaisia lähituotteita. Ahkeran kehitystyön tuloksena ovat syntyneet myös premium-burgerit huippuraaka-ainein toteutettuina.

– On tärkeää pitää laatutaso korkeana ja uudistua harkiten vanhaa kunnioittaen, Järviö-Saari tiivistää.

Zarillo oli etunenässä luomassa kasvisburgereita vegeaikakauden alkaessa Tampereella, sillä ensimmäisen ravintoloitsijan aikoihin toinen talon kokeista oli vegaani.

– Meillä käy vieläkin paljon vegeruokailijoita ja saamme todella paljon positiivista palautetta siitä, että meillä on täysin vegaaniset vaihtoehdot myös burgereista. Nykyisin Ole ́s Tastyn vegaaninen pihvi on vaihdettavissa lisämaksusta kaikkiin talon burgereihin, Järviö-Saari kertoo.

Lähes kaikki kastikkeet ja majoneesit valmistetaan Zarillon omassa keittiössä. Lisäksi haukkailtaviaan voi tuunata vapaassa käytössä olevilla paikallisen artesaanitoimija Poppamiehen maustekastikkeilla.

Zarillo on myös baari. Baarihenkisyys näkyy eniten Otavalankadulla, jonne poikkeaa paljon asiakkaita myös oluelle. Vähän kevyempään nälkään tai seurusteluhetkeen juoman kylkeen on saatavilla ravintolan alkupaloista löytyviä tex mex -tyyppisiä pikkupurtavia, kuten sipulirenkaita ja kanansiipiä. Jaettavat ruoat eivät ole Tampereella mikään uusi juttu, sillä löytyyhän näitä Zarillonkin klassikoista. Esimerkiksi kahdelle jaettavaksi tarkoitetusta Plato Combinadosta riittää helposti tarpeen tullen porukallekin naposteltavaksi.

Monipuolisuus on yksi Zarillon vetovoimatekijöitä. Western-herkut, kuten burritot ja fajitakset kirmaavat burgerien lisäksi asiakkaiden pöytiin. Ravintolan grillilistan suosikkeja ovat muun muassa pippuripihvi, naudan lehtipihvi sekä Aura-pekoni tasku, joka on täytetty porsaan lehtipihvi talon kermaisen pippurikastikkeen kera.

Perisuosittu Burgertiistai ja Zarillon lounas

Zarillot ovat suosittuja lounaspaikkoja. Alkujaan kokeiluna Kyttälässä aikoinaan alkanut tiistailounas vakiinnutti rivakasti suosiollaan paikkansa ravintolassa. Koska lounastajia oli kirjaimellisesti jonoksi asti, päätettiin lounasta ryhtyä tarjoamaan kaikkina arkipäivinä.

Tiistai on edelleenkin ravintolan kuuluisa ja suursuosittu burgerpäivä, jolloin Zarillon klassikkoburgereita myydään aamusta iltaan tarjoushintaan.

LUE LISÄÄ Zarillo.fi

Teksti: Kohokohdat.fi
Kuvat: Emmi Koski

LUE MYÖS

Zarillon uudella ruokalistalla esittäytyvät Pirkanmaan parhaat lähituottajat tex mex -ravintoloille