Sääksmäen sillan kupeesta Martinsaarilta löytyvä kallioinen uimapoukama on myös suosittu luonnonsatama, jota sisävesilaivatkin ovat käyttäneet. Kuva Toni Honko, Kohokohdat.fi

Yle Uutiset etsi Suomen parhaimpia kesälomareittejä, ja viiden kauniiksi kehutun väylän joukosta löytyi kansallismaisemissa kulkeva fillarireitti Etelä-Pirkanmaalla. Reitti soveltuu hyvin myös autolla ja moottoripyörällä kulkevalle. Tampereen ja Hämeenlinnan suunnasta road trippiin voi yhdistää myös Hopealinjojen laivayhteydet Visavuoren ja Hämeenlinnan välillä.

Poikkeuksellisen reitistä tekee se, että sen ytimeen pääsee myös Helsingin ja Tampereen välisellä bussiyhteydellä. Juna-pyöräyhdistelmälläkin alue on helppo saavuttaa. Sääksmäen matkailullinen potentiaali on kansallismaisemastakin huolimatta nykyisin pääosin hyödyntämättä, joten alueella kulku on kotimaanmatkailijalle seesteisen leppoisaa myös kesäsesongin aikana.

Reitin kohokohtia ovat Sääksmäen alueella Vanajaveden laakson kansallismaisemat, joista löytyy myös saaristo-osuus Rapolasta Iittalan lasitehtaalle kulkien Emil Wikströmin Visavuoren ja Sääksmäen sillan kautta. Iittalan lasitehtaan tarina alkoi vuonna 1881, ja siellä puhalletaan edelleenkin muun muassa Suomen kansainvälisesti tunnetuin lasiesine, Alvar Aallon Aalto-maljakko.

Reitiltä löytyy runsaasti pyöräilyyn aivan ihanteellisia mutkittelevia pikkuteitä ja perinteisiä maalaismaisemia. Matkan varrella voi poiketa tutustumaan geologisesti ja kulttuurihistoriallisesti kiehtoviin nähtävyyksiin.

Emil Wikströmin Visavuoren taiteilijakoti yllättää myös geologisesti, sillä kallioilta löytyy loisteliaan puutarhan ja kahden kansallisruomanttisen rakennuksen lisäksi myös lapinrauniot. Taustalla näkyy Vanajan ylittävä pengertie ja Sääksmäen silta, jonka luonnehditaan olevan portti Järvi-Suomeen.

PYÖRÄILYREITIT

YLE:n sivuilta yksisuuntainen reitti löytyy täältä. Reitti sivuaa myös Pyhäjärveä Tampereen läheisyydessä kiertävää Pyhä-reittiä. Täydensimme ja ideoimme kokonaisuuteen vielä 100 kilometriä pitkän Sääksmäki-reitin, joka kiertää Vanajavettä ja halkaisee sen saaristo-osuudella alueen muinaisen emopitäjän, Sääksmäen alueella. Reittikartta löytyy tämän jutun lopusta.

Sääksmäen riippusilta oli valmistuessaan Suomen toiseksi pisin. Se Vanajaveden sillan ja sen yhteydessä oleva pengertie ylittää vehreän ja kallioisen siltaryppään. Sääksmäen hämäläinen kirkkopitäjä ulottui suurimmillaan etelän Somerolta kauas Päijänteen pohjoispuolelle asti, ja se tarjoaakin runsaasti kulttuurihistoriaa.

Alueelta löytyy runsaasti myös uimarantoja sekä kallioisia uimapoukamia suvipäivän viettoon. Yksi niistä on Pengertien ja Sääksmäen sillan välissä sijaitsevan, legendaarisen maisemaravintola Ravintola Sillan pihapiirissä.

Sillan ranta soveltuu mainiosti lapsiperheille.

Muinaishistoriaa viikinkien ajoilta ja geologisia ihmeitä jääkaudelta

Keskeisillä alueella sijainneella muinaisella Sääksmäellä oli merkittävä asema eteläisessä Sisä-Suomessa. Lukuisien hautaröykkiöiden ja kuppikivien sekä muinaisen sudenkuopan lisäksi alueelta löytyy Suomen suurin linnavuori, joka on osa yhtenäistä linnavuorten ketjua. Rapolanharjun laelle muodostuneet jääkautiset suppamuodostumat ovat mahdollistaneet alueelle loistavat edellytyiset puolustautua esimerkiksi ryöstöretkillään olevia novgorodilaisia tai karjalaisia vastaan. Rapolanharju kuuluu muinaiseen linnavuorien ketjuun, joka jatkuu Vanajaveden kansallismaisemissa pitkälle Hämeenlinnaan asti. Muinainen Rapola oli alueen keskus ja se sijoittuukin Hämeen keskeisimpien vesireittien, Längelmäveden, Hauhon ja Pyhäjärven sekä eteläisen Vanajaveden vesistöjen risteykseen.

Emil Wikströmin taiteilijakoti ja ateljee Visavuoressa Sääksmäellä. Ensimmäinen taiteilijan rakentama hirsilinna valitettavasti paloi. Nykyisessä rakennuksessa onkin kunnon ukkosenjohdatin. Tämän rakennuksen takaa löytyvät upeat lapinrauniot korkealla rantakalliolla.

Luonnon kauneutta ja kulttuurihistoriaa

Luonnonnähtävyyksien Sääksmäki on poikkeuksellisen kulttuurihistoriapitoinen paikkakunta, jossa tiedetään myös Jean Sibeliuksen viettäneen nuoruuden kesiään ja säveltäneen ensimmäisiä teoksiaan. Luonnonkaunis järvialue viehätti hänen ja Emil Wikströmin lisäksi monia muitakin taitailijoita, kuten Akseli Gallen-Kallelaa, joka ikuisti Rapolanharjun maisemat Kevät-freskon taustamaisemaksi. Aikansa kuuluisista taiteilijoista tällä seudulla tutuksi tulivat myös Kalle Carlstedt, Eino Leino, Elias Lönnrot ja Kari Rydman.

Lue myös artikkeli: Kesällä lähiseikkailija löytää luonnonkauneutta ja maaseuturavintoloita Pirkanmaalta ja Hämeestä

Vanajavesi-reitti

Rengasreitti Vanajaveden saaristoreittinä

Tähän reittiin voi yhdistää myös toisen Vanajaveden ääreltä löytyvän muinaislinnan, Tenholan linnavuoren sekä majoituksen rantahotelli Petäys Resortissa, josta saa lainaksi myös polkupyöriä. Tutustu myös Lepaan Mamselliin, joka on hienossa perinnemiljöössä sijaitseva tuulimylly. Retulansaari on Vanajaveden suurimpia saaria, ja tähän Suomen arvokkaimpiin kulttuuriympäristöihin kuuluvaan saareen on yhteys maata pitkin Hämeenlinnaan kuuluvan Hattulan alueella.

Linkit:

Loistavia artikkeleita, jotka tarjoavat alueen historiatiedon lisäksi myös ideoita mm. vankeinhoitoon:

Kaunis maisema ei enää riitä

Silta Pirkanmaalle vihittiin 50 vuotta sitten

Vinkkejä maastopyöräilyyn: