Ranskalaisravintola Wistub Alsacen keittiöön on saapunut tulinen voimanpesä: tarte flambée -uuni. Siinä paistuu perinteinen alsacelainen ”pizza”, tarte flambée, poikineen. Oikeaoppisen ohutpohjaisia herkkuja valmistuu niin suurina kuin pieninä ja niin suolaisina kuin makeanakin mallina. Yksin syötäviksi ja kaverin kanssa jaettaviksi.
Uusi kiviarinauuni on juuri saatu ravintolaan ja napattu heti kuumaan käyttöön. Palaute on ollut välittömästi hyvää lapsiasiakkaita myöden. Eikä ihme, sillä onhan pizza yksi suomalaisten suurimpia mielitiettyjä ruokarintamalla.
Pizzalla ja tarte flambéella on yhteiset juuret, mutta ne ovat silti hiukan eri asia. Kun pizzaan tulee tomaattikastiketta, aateloidaan tarte flambée taas ranskankermalla. Toisinaan alsacelaista versiota kutsutaankin valkoiseksi pizzaksi. Tarte flambéen nimi juontaa juurensa uunissa loimuavista liekeistä.
– Aikanaan, kun taloissa leivottiin leipää valtavissa puu-uuneissa, testattiin uunin kuumuus paistamalla siinä kovan paistolämmön vaativa flammekueche eli tarte flambée: ohut- ja rapsakkapohjainen leipomus, jonka päälle ripoteltiin kaapista löytyviä aineksia. Yleensä siis ranskankermaa, sipulia ja pekonia, ravintoloitsija Mauri Rinne kertoo.
Wistub Alsacessa rennosti puualustalta tarjottavaa tarte flambée’ta saa kahdessa eri koossa ja sekä suolaisena että makeana, joten sitä voi syödä helposti niin seurustelun lomassa napostellen, alkupalana, pääruokana kuin jälkihyvänäkin. Kaverina maistuu niin suunmyötäinen viini kuin huurteinen olutkin.
– Näitä on lupa syödä ihan sormin! Kokki veistelee palat valmiiksi ja sitten vaan maistellaan. Palan voi halutessaan vaikka kääräistä rullalle ja haukkailla menemään, ravintoloitsija Jukka Suontausta kuvailee.
Wistub Alsacessa on ollut tarte flambée annosvalikoimassa aina, mutta tuhdimpipohjaisena versiona. Nyt uuden uunin myötä pohjasta saadaan yhtä ohut ja rapsakka kuin herkun synnyinseudullakin.
Tyypillisimmillään tarte flambée sisältää ranskankermaa, sipulia ja pekonia, mutta muitakin täytekombinaatioita ravintolasta löytyy. On mm. kauden sieniä, kylmäsavulohta, Munster-juustoa ja erityishuomioita maistelijoissa herättänyt vuohenjuustoinen ja hunajainen yhdistelmä. Vaihtuvat kasvistäytteet valmistetaan aina sesongin raaka-aineista. Pieni tarte flambée maksaa 9,50e ja suuri 14,50e.
Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy