Mille terassille suunnata ruokailemaan rennosti kesäisin annoksin yksin, kaksin tai perheen kanssa? Tai siemailemaan kaikessa rauhassa alsacelaista huippurieslingiä tahi tilkkasen jos toisenkin crémantia? Wistub Alsacen terassi on täydessä kesäterässä, valmiina istuskeltavaksi annoksineen päivän auringonpaisteesta lempeisiin kesäiltoihin.
Wistub Alsacen kesälista on ravintolan omalla twistillä tehty sekoitus ranskalaista ja suomalaista keittiötä. Annokset on valikoitu rentoon kesäkauteen sopiviksi ja viereisen Laukontorin tuotteita hyödyntäviksi.
Ravintola on avoinna koko kesän tiistaista perjantaihin klo 11 alkaen, eli se palvelee myös lounasaikaan. Lauantaisinkin ovet avautuvat jo klo 14. Varsinaista lounaslistaa ei ole, mutta rennon kesämenun annokset sopivat mainiosti lounasruokailtaviksi.
– Kesämenun salaatit ja leivät ovat olleet suosittuja. Myös tarte flambéet ovat todella kysyttyjä, tarjoilija Hanna Vuorenmaa kertoo.
Kesämenun salaatteja ja leipiä saa samoilla täytteillä. Vaihtoehtoina ovat paistettu halloumi tzatzikilla, oliiveilla ja perunasipseillä, graavilohi mummonkurkuilla ja tillituorejuustolla sekä jokiravunpyrstöt sitruuna-jokirapucrumblella ja jugurttimajoneesilla. Lisäksi on kana-caesarsalaatti.
Wistub Alsacen kesäisiin kestosuosikkiraaka-aineisiin lukeutuu ahven. Kyseiseisiä eväkkäitä lukuisat kanta-asiakkaat himoten aina odottavat. Tänäkin vuonna suosituimman lämpimän kesäruoan tittelin näyttävät napanneen paneroidut ahvenet remouladekastikkeella, uuden sadon perunoilla ja mummonkurkuilla. Yksinkertaista ja hyvää.
Kalaa löytyy myös mielenkiintoisen kalaisan choucrouten muodossa. Perinteisesti lihaisana tunnettu annos onkin saanut eväkkäitä raaka-aineikseen uusien perunoiden ja beurre blancin kavereina.
Pientuottajayhteistyön hedelmistä taas nautitaan Lahdelman tilan luomunaudan ulkofileen ja Viskilän tilan rapean luomukukonrinnan muodossa. Erityisesti luomutuotteita onkin otettu viime kuukausina enemmän valikoimaan.
– Yhteistyö pientuottajien kanssa on vain kasvanut viime talvesta lähtien. On hienoa, että pienet yritykset voivat näin tukea toisiaan, kokki Leea Tepponen toteaa tuotteiden laatuun tyytyväisenä.
Omatuontiviinejä suoraan Ranskan Alsacesta
Vaikka nälkä ei vatsaa nävertäisikään, voi paikalle poiketa lasillisellekin. Laukontorin laidan ranskalainen tarjoaa nimittäin poikkeuksellisen tilaisuuden päästä tutustumaan Ranskan hienoimpiin viinialueisiin kuuluvan Alsacen rypäleisiin. Ja vieläpä sellaisin viinein, joita ei saa Suomessa mistään muualta. Tai välttämättä kauempaakaan. Ihmiset osaavatkin jo suunnistaa Wistub Alsacen terassille ruoan lisäksi myös omatuontiviinien perässä.
Nykyään tarjolla on myös mukavainen määrä oluita. Esimerkiksi Pyynikin Käsityöläispanimon oluet ovat hiljattain saapuneet jalon juomajoukon jatkoksi.
Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy