Wistub Alsacessa puhaltavat uudet eurooppalaiset tuulet. Enää ravintola ei keskity pelkästään Ranskan antimiin, vaan avaa keittiönsä ja viinikellarinsa ovet muillekin maille. Uusi keittiömestari Leea Tepponen kokkaa kaiken innolla alusta asti omassa keittiössä kalaliemistä kalkkunaan.
– Ranskalaisannoksista tarte flambéet, etanat ja crème brûlée säilyvät listalla, mutta pitkälti mennään nyt ihan yleiseurooppalaisin mauin, Tepponen kertoo täpinöissään.
Makumaailman laajentaminen Ranskan rajojen ulkopuolelle on pistänyt Tepposen ideointimyssyn säkenöimään ja soittokellon virkaa toimittavan melodikan laulamaan. Tuoreella listalla onkin sellaisia annoksia ja raaka-aineita, joiden kimppuun hän ei aikaisemmin ravintolassa ole oikein päässytkään. Yksi niistä on poro, jonka ulkofileetä tarjotaan nyt palsternakkapyreen, palsternakkasipsien, pikkelöidyn violetin porkkanan ja puolukka-punaviinikastikkeen kanssa.
Nyt tarjolla on myös bataattiröstin ja paahdetun punajuuren kaverina tarjottavaa täytettyä kalkkunaa.
– En ole huomannut, että kalkkunaa olisi ravintoloiden listoilla, vaikka kotimaista kalkkunaa on saatavilla. Halusin lähteä kokeilemaan sitä.
Antaumuksella ja tinkimättömyydellä työhönsä suhtautuva Tepponen pitää kovat piipussa myös alusta asti itse tekemisen saralla.
– Teemme itse aivan kaiken liha- ja kalaliemistä alkaen. Ostan nyt kalatkin kokonaisina, jotta pystyn hyödyntämään niistä kaiken, Tepponen kuvailee innoissaan.
Pastafriikiksi tunnustautuva Tepponen väläyttelee myös omatekoisten pastaherkkujen saapumista ravintolan annosvalikoimaan.
– Ilkka Isotalolta olen oppinut todella paljon, kuten tekniikoita, säilönnän merkityksen ja tinkimättömän asenteen työntekoon, Tepponen kiittää ja toteaa, että inspiroiva ja vaativa harjoittelu- ja työjakso aikanaan ravintola C:ssä keittiömestari-ravintoloitsija Isotalon alaisuudessa on vaikuttanut suuresti hänen alalla suuntautumiseensa.
Myös viinikellarin ovet on nyt avattu Ranskan ulkopuolisille sulojuomille. Oman maahantuontiyrityksen kautta tuotetuista alsacelaisista viineistään tunnettu ravintola ei ole hylkäämässä etenkään suosituimpia juomiaan, mutta on laajentanut yhteistyötään paikallisen Tampereen Viinitukun ja nyt myös Viinitallin kanssa.
– Tulevaisuudessa Viinitallilta tulee meille vähän harvinaisempia pienten tilojen viinejä ja myös muualta kuin Ranskasta: Portugalista, Uudesta-Seelannista, Australiasta, Italiasta… uusi ravintolapäällikkö Hanna Vuorenmaa luettelee.
Suositun poroannoksen kaveriksi onkin jo saapunut Musso Langhe Nebbiolo 2013 Barbarescon alueelta Piemontesta. Suunnitteilla on ottaa myös pieniä eriä vaihtuvia viinejä, mikä tuo mielenkiintoisia uusia tuttavuuksia asiakkaisen laseihin.
Wistub Alsacen juomavalikoimassa on nykyään myös mukavainen määrä oluita. Esimerkiksi Pyynikin Käsityöläispanimon oluet ovat erityisen kysyttyjä. Mikäli mielii nauttia poronsa kanssa olutta, suositteleekin Vuorenmaa Pyynikin Käsityöläispanimon Jouluolutta.
Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy