Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailuihin tuli tänä vuonna ennätysmäärä hakijoita. Gastro Helsinki -messuille 15.-16.3.2018 kisaamaan on valittu 60:n  hakijan joukosta Vuoden Kokki -semifinaaliin 12 kokkikilpailijaa ja Vuoden Tarjoilija –kilpailuun 21:n hakijan kimarasta taas 12 innokasta tarjoilijakisaajaa. Yksi heistä on tamperelainen salitaituri ravintola C:stä.

Kisan finaali järjestetään perjantaina 16.3. ja voittajat ovat selvillä illalla. Luvassa on tänäkin vuonna korkeatasoinen ja jännittävä kisa, jossa on mukana sekä konkareita että uusia kasvoja. Etenkin Tampereella pidetään peukkuja ravintola C:n kilpailemisesta kiinnostuneelle nuorelle huippusommelier-lupaukselle, Juulia Elorannalle, joka kisaa Vuoden Tarjoilija -tittelistä. Kunnianhimoisesti osaamistaan alati kehittävä Eloranta opiskelee parhaillaan viinimestariksi. Viime vuonna heti kisauransa aloitettuaan hän sijoittui komeasti kolmanneksi sekä sommelierien SM-kisoissa että Vuoden Nuori Sommelier -kisoissa.

Juulia Eloranta

Vuoden Kokki –kilpailua on järjestetty vuodesta 1995. Arvostetun tittelin ovat vuosien aikana voittaneet mm. Pekka Terävä, Aki Wahlman, Markus Aremo, Matti Jämsén, Eero Vottonen ja Erik Mansikka. Nyt valittava Vuoden Kokki on järjestyksessä kahdeskymmenes. Vuoden Tarjoilija -kilpailua on järjestetty vuodesta 2013. Nyt valitaan 6. Vuoden Tarjoilija.

Vuoden Kokki- ja Tarjoilija-kilpailun järjestelyistä vastaa ELO-säätiö. Kilpailua kehitetään yhdessä aiemmin Vuoden Kokki – tai Vuoden Tarjoilija -tittelin saaneiden kanssa. Heistä valitaan myös vuosittain kilpailujohtajat.

ELO-säätiö tekee yhteistyötä nyt neljättä kertaa järjestettävän Kouluruokakilpailun kanssa. Kouluruoan ammattilaiset valtaavat kisakeittiöt 14.3. Kilpailun järjestelyisä vastaa Continental Foods Finland. Kouluruoka-, Vuoden Kokki – ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut ovat tärkeä osa Gastro Helsinki -ammattilaismessujen ohjelmaa.

Tänä vuonna Vuoden Kokki -kilpailun johtajana toimii Vuoden Kokki 2011 Henri Kotkavuori ja Vuoden Tarjoilija-kilpailun johtaja on ensimmäinen, vuonna 2013 valittu Vuoden Tarjoilija Maria Suihkonen.

Kotimaista, kasvispainotteista ja palvelukulttuuria

Vuoden Kokki –ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut elävät ajassa. Usein kilpailuissa esiin nostetuista teemoista, raaka-aineista ja valmistustavoista syntyy ilmiöitä.

–Tänä vuonna tehtävissä kasvispainotteisuus korostuu, kilpailujohtaja Kotkavuori paljastaa.

– Vuoden Tarjoilija-kilpailussa mitataan teknisen osaamisen lisäksi kilpailijoiden kykyä yhdistää elämyksellisyys aitoon asiakaskohtaamiseen haastavissakin tilanteissa, kilpailujohtaja Suihkonen kertoo.

Kumppaniyhteistyö tiivistyy, palkinnot paranevat

Hyvien ammattilaisten ja rohkeiden yrittäjien ansioista syntyy maailmanmaineeseen asti yltäviä ravintolakonsepteja ja Suomen maine ruokamatkailun kohdemaana kasvaa.

– On hienoa, että maassamme on edelläkävijäyrityksiä, jotka haluavat satsata siihen, että syntyy areenoita, joihin parhaat ravintola-alan osaajat kokoontuvat. Satsaus vaikuttaa myös alan kiinnostavuuteen ja nuorten hakeutumiseen ravintola-alalle, ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäki iloitsee.

ELO-säätiön kilpailutoiminta rahoitetaan kokonaan kumppaniyhteistyöllä. Vuoden Kokki- ja Tarjoilija 2018 -kilpailu sai tänä vuonna yhden uuden pääkumppanin. Wihuri Oy Aarnio Metro -tukku satsaa Vuoden Kokki -kisan lisäksi Bocuse d’Or -kilpailuun. Muut kilpailun pääkumppanit ovat Valio, Metos ja Messukeskus. Yhteistyö on tiivistä myös mm. HKScanin, MTK:n, E. Ahströmin, Pajusen, Arvo Kokkosen ja Perho Liiketalousopiston kanssa. Vuoden Tarjoilija -kilpailun pääkumppani on Pernod Ricard Finland Oy. ELO-säätiön kumppanuushaku tälle kaudelle on edelleen käynnissä.

Vuoden Tarjoilija -kilpailun voittaja saa Henrik Bitten rahaston myöntämän 10 000 € apurahan ja Vuoden Kokki -voittaja saa Suomen Messusäätiön myöntämän 10 000 € apurahan ammattitaidon kehittämistä varten. Sen lisäksi parhaiten pärjänneet saavat kumppaneiden myöntämiä tavara- ja matkapalkintoja.

VUODEN TARJOILIJA 2018 -semifinalistit

Chris Angelov, Ravintola Ask, Helsinki
Anna Antinjuntti, Ravintola Isä Camillo, Kuopio
Juulia Eloranta, Ravintola C, Tampere
Jenna Hintzell, Ravintola Finnjävel, Helsinki
Leeni Hyvärinen, Royal Ravintolat Oy, Helsinki
Kiia Kinnunen, Ravintola Pihvitupa, Hiekkasärkät-Kalajoki
Heidi Martikainen, Ravintola Savoy, Helsinki
Sacha Nuikka, Ravintola OLO, Helsinki
Eveliina Paananen, Ravintola Pöllöwaari, Jyväskylä
Saara Pulkkinen, Holidayclub Saimaa, Ravintola Le Biff, Lappeenranta
Noora Sipilä, Ravintola Ora, Helsinki
Heidi Taskinen, Finnjävel, Helsinki

VUODEN KOKKI 2018 -semifinalistit

Matti Roiniola, Kakolanruusu, Turku
Teemu Boman, Ravintola Finnjävel, Helsinki
Karoliina Jaakkola, Ravintola Muru, Helsinki
Mikko Kaukonen, Food Camp, Helsinki
Ville Korhonen, Ravintola Savoy, Helsinki
Kim Mustonen, OLO Garden, Helsinki
Mikko Pynnönen, Ravintola OLO, Helsinki
Anssi Riihimäki, Ravintola OLO, Helsinki
Sami Sorvoja, Ravintola Pöllöwaari, Jyväskylä
Alfred Tallberg, Ravintola Latva, Juuri Yhtiöt, Helsinki
Kalle Tanner, Villa Störsvik, Siuntio
Jesse Valkama, Ravintola OLO, Helsinki