Keittiöpäällikkö Saara Keskinen (vas.), ravintolapäällikkö-sommelier Jani Mikkonen ja ravintoloitsija Sonja Valkeala ovat iloisia siitä, että Nonni on löydetty heti myös tammelalaisten toimesta. Nonnin ravintoloitsijatiimiin kuuluvat myös Eero Koiranen ja Mikko Lahtonen.

Nonni! Nyt se on avattu, Tammelan uusi ravintola sesonkien tahtiin toimivalla keittiöllä ja vahvalla viinimenolla. Ravintola Nonnisssa hehkuvat Josper-puuhiiliuunin hiilet sekä Olympia-korttelista tutun porukan tekemisen meininki. Siellä näkyy ja maistuu myös kasvisruokailijoiden hyvä huomioiminen.

Nonni on peritamperelainen sananparsi, rennosti tunnelmaa ja mielenmaisemaa eri painotuksin kuvaava lausahdus. Ravintola Nonnissa ollaan oikeastaan samalla tavalla tamperelaisuuden ytimessä. Se on lupsakasti lähestyttävä ja helposti tutustuttava, ei tee itsestään numeroa tai tärkeile, mutta hoitaa hommat nasevasti kotiin. Yhtymäkohtia löytyy myös Keski-Euroopan viinialueiden bistromaisiin viinibaareihin, joihin Nonnin tiimi on tykästynyt.

– Siellä on fiilikseltään lämpimiä, kotoisia paikkoja, joihin ei tarvitse laittaa kravattia, mutta joissa saa ihan pirun hyvää ruokaa ja juomaa, kuvailee ravintolapäällikkö-sommelier Jani Mikkonen.

– Olemme juuri sellainen fiinin ja street foodin välimaastossa sijaitseva ravintola, ravintoloisija Sonja Valkeala komppaa.

Nonnin alku-, väli-, pää- ja jälkiruokien valikoima on kirjoitettu liitutaululle, mikä antaakin jo osviittaa siitä, että annokset voivat vaihtua lennosta. Keittö voi myös seikkailla raaka-ainevetoisesti minkä maan ja mantereen keittiöön mieliikään. Se antaa vapautta ja ruokkii kekseliäisyyttä.

– Menemme täysin sesonki edellä, eli kaikki lähtee käsillä olevista kauden raaka-aineista. Sitten vaan ideoidaan, mitä niistä voisi tehdä, kertoo keittiöpäällikkö Saara Keskinen.

Tyyli on siis vapaa, mikä ruokkii kokkien kekseliäisyyttä ja laittaa luovuuden kukkimaan. Asiakkaalle se tiivistyy taajaan vaihtuvina ja kiinnostavina annosmakuina, jotka valmistetaan niistä raaka-aineista, jotka ovat siinä hetkessä parhaimmillaan.

– Esimerkiksi villiparsan sesonki on kaksi viikkoa, joten ensi viikolla sitä ei enää saa, Valkeala toteaa.

Ravintola reagoi ripeästi myös erikoiserien sattuessa saataville.

– Saatamme saada jotain raaka-ainetta hyvin pieniä eriä, kuten esimerkiksi nyt 3D-printattua flank steakia. Meillä kävi todella hyvä säkä, sillä sitä on ihan mielettömän vaikeaa saada. Tampereella sitä ei ole vielä missään ja Helsingissäkin ymmärtääkseni vain yhdessä ravintolassa.

Salviapastaan laminoidaan koristeeksi muun muassa orvokin terälehtiä. Verner Kahilan mukaan lopputulelmana lautaselle päätyy mummolan keittiönverhomainen laskosasetelma, jonka päälle tujautetaan hirmuinen määrä parmesaania.

Nonnin ensimmäisissä annoksissa on hienoista Italia-teemaa, kuten pastaa sekä risottoa, mutta Suomen luonnon ja puutarhaviljelmien ryöpsähtäessä satoisuuteen, on luvassa niitä runsain mitoin hyödyntäviä suomalaistyylisiä annosmakuja.

– On mahtavaa päästä avaamaan näin loppukeväästä, ihan parhaaseen sesonkiin. Suomen kesä tuo meille varmasti esimerkiksi saaristoteemaisia, hyvinkin suomalaisia annoksia, väläyttää Valkeala.

Valkeala kiittelee myös sitä, että pientuottajat ovat heti lähestyneet heitä tuotteitaan Nonnin keittiöön tarjoten.

Nonnin keittössä sitruuna-salviapastaa taituroi useita vuosia ravintola LiVissä toiminut Verner Kahila.

Nonnin henkilökunta on kuin yhtä suurta perhettä. Osin ihan kirjaimellisestikin, sillä Sonja Valkeala ja Saara Keskinen ovat siskoksia. He ovat myös hyvin yhteen soittava kollegakaksikko Muusasta jo monen vuoden ajalta.

– Saaran kanssa on ihanaa tehdä töitä, olemme kuin sama ihminen. Olemme lisäksi matkustelleet paljon yhdessä ja juuri tämän tyylinen eurooppalainen ruokakulttuuri on lähellä sydäntämme.

– Meillä on ollut jo pitkään into päästä toteuttamaan tällaisia ruokavisioita. On hienoa päästä luomaan uutta, Keskinen valottaa.

Myös laadukkaan kasvisruoan valmistaminen on tärkeä arvo Nonnin tiimille. Annosvalikoimasta voikin napsia itselleen vaikkapa tyystin vegaanisen annoskimaran.

– Itse kasvissyöjänä pidän tärkeänä sitä, että saan valittua kasvis- tai vegaanisen annoskokonaisuuden. Siinä mielessä tuli tehtyä itselle ravintola, Valkeala naurahtaa.

Nonni on siitä harvinaislaatuinen ruokaravintola, että se on onnistunut houkuttamaan heti myös vahvasti viineistä kiinnostuneita vieraita. Tilanne saattaa juontaa siitä, että Nonnin ravintolapäällikkö-sommelieriksi on saatu muun muassa Gastropub Tuulensuussa pitkään vaikuttanut Mikkonen, jolla on myös vuosikymmenen kokemus oman viinien maahantuontiyrityksen pyörittämisestä ja mainiot verkostot Suomessa harvinaistenkin viiniherkkujen Nonnin hyllyihin saamiseksi.

– Meillä oli eilenkin terassi täynnä viinin maistelijoita, mikä on aivan ihanaa. Täällä onkin sellaisia pulloja, että jo ihan niiden takia kannattaa tulla meille käymään, Valkeala innostuu.

Nonnissa on lasillisten kylkeen myös pikkuista naposteltavaa, kuten Keski-Euroopan viinibaarikävijöille tuttua sardiinia ja leipää, puikulaperunasta itse tehtyjä sipsejä ja tuoretta patonkia läheisestä Marco Boulangerie’sta.

Ravintolan persoonallinen ja kujeileva, maanläheisin sävyin toteutettu sisustus on Tilakon Sonja Aallon luoma linjakas yhdistelmä uutta ja vanhaa, kodikasta ja kierrätettyä. Siellä täällä näkyy varmasti monelle mummolan mieleen tuovia elementtejä. Ravintolan Nonni-nimi juontaakin juurensa veikeästi myös isovanhempiin. Valkealan ja Keskisen isoäidillä on ollut aikanaan Kalevassa ravintola Väinämöinen. Sisaruksilla on muistoja mun muassa yhteisistä tukkureissuista mummun kanssa. Nonnin koko ajan runsastuvaan sisustukseen onkin tulossa kuva tytöistä yhdessä isoäidin kanssa ravintolan edustalla.

Nonni, Tammelan Puistokatu 35 

KOTISIVUT

Teksti ja kuvat: Kohokohdat.fi