Saunonnan yhteydessä passelia purtavaa ovat sekä makkarat että burgerit. Nyt valikoimaan on saatu heppaburgerin lisäksi myös kuvan sarvipäinen purilaissankari, hirviburger, sekä huiman suosittu punajuuripihvinen vegaaninen hampurilainen. Kuva: Tullin Sauna

Tullin Saunan monipuolinen bistrokeittiö on uudistanut listaansa makurikkain yhdistelmin. Raaka-aineita on ammennettu niin metsästä, lähitiloilta kuin Ahlmanin meijeriltäkin. Uutta purtavaa on myös nasevissa Välilöylyt-naposteltavissa, jotka taltuttavat pikkunälän köykäisesti myös iltaa etupäässä juomaillen virvoittuen viettäviltä.

Heppaburgeri on ollut ravintolan avaamisesta asti kovasti kysytty, mutta myös uudistunut punajuuripihvinen vegaaniburger on lähtenyt nousukiitoon listalla. Saman tekee epäilemättä myös uusi sarvipäinen sankari, hirviburger.

– Saimme erän hyvää kotimaista hirvenlihaa, niin päätimme tehdä myös hirviburgerin, jossa on henkilökunnan viime keväänä itse keräämää kuusenkerkkää mukana, kuvailee ravintolapäällikkö Juuso Viira täpinöissään.

Yllättävä lähilihalöytö tehtiin myös Kangasalta, jossa sijaitsevalta Aholaidan tilalta saatiin keittiöväen innokkaisiin hyppysiin karitsanmaksaa.

– Maksan laatu on loistava, joten ostimme heti kaiken mitä saimme, keittiömestari Sakari Savolainen paljastaa myhäillen.

Savolainen keksi taituroida karitsanmaksasta puolukan ja pikkelöidyn punasipulin sekä sienien happojen piristämää maksapateeta.

Kangasalla sijaitsevan Aholaidan tilan karitsanmaksasta valmistettu patee, karpalo-fenkolihilloketta, pikkelöityjä sieniä ja kuivattua palsternakkaa.

Alkuruokasuosikikseen Savolainen mainitsee myös listan eväkkään, katajanmarjalla ja maltaalla maustetun paahdetun lohen. Suolaliemessä pötkötelyt lohi saa pintaansa mallasmurua, minkä jälkeen kala pyörähtää parilalla ja tarjotaan vaahdon muodon saaneen ja havuilla maustetun Ahlmanin piimän ja pikkelöidyn kurkun kanssa.

– Ahlmanin meijerin piimä on aivan mahtavaa! Tämä on hyvin suomalainen ja paikallinen annos, tuumaa Savolainen.

Tullin Saunan keittiömestari Sakari Savolainen.

Pääruokarintamalla temmeltävät kurpitsainen turska ja omenainen villisika. Vegevaihtoehtona taas hurmaa keittiömestarin mielitietty, maa-artisokkarisotto.

– Se on simppeli mutta hyvä, ehdoton suosikkini. Maa-artisokkaa on siinä neljässä eri muodossa: risottona, paahdettuna, pikkelöitynä ja sipsinä. Risotto on saatavilla myös vegaanisena, Savolainen kertoo.

Uusi lista ei ole ihan tyystin Suomi-luontoa lautasilla, vaan mukaan on otettu talvea piristämään myös niin sanottuja etelän hetelmiä. Trooppinen eksotiikka kukkii jälkiruoka-annoksessa, jossa on kookossorbettia, haudutettua ananasta ja paahdettua manteli-kookosmurua. Kotimaisempana makukimarana taas kielen päällä elämöi punajuurikasjengi, jossa punajuurijäätelö jutustelee lakritsifudgen ja popcorn-marjamurun kanssa – ruokarakkaudesta, tietenkin.

Punajuurijäätelöä, lakritsifudgea ja popcorn-marjamurua.

Baari-iltamaa ja/tai/vai löylyn lykintää

Vaikka Tullin Saunan annoskatras houkuttaa ruokailemaan useammankin annoksen mitalta, voi paikalle toki piipahtaa pelkästään lasilliselle tai tuopposellekin. Siihen kylkeen voi kevyen hiukomisen ilmetessä napata myös kevyen Välilöyly-naposteltavan tai tuhdimman Saunamaisterin Suosikki -annoksen. Eikä saunomaan siis tarvitse mennä saunahenkistä syötävää valitakseen. Tai saunaolutjuotavaakaan. Baarissa on mukavaisen monipuolinen valikoima erilaisia virvoittavia juomatuotteita. Samalla Tullin Sauna on kuitenkin nimensä mukaisesti myös se kaikille avoin ja rentomeininkinen sauna. Siis saa saunoa, saa syödä, saa juoda. Kaikkea näitä samalla reissulla tai yhtä kerrallaan. Myös lounaalla ja brunssilla.

Tullin Sauna, Åkerlundinkatu 3

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Burgerkuva: Tullin Sauna