Saunonnan yhteydessä passelia purtavaa ovat sekä makkarat että heppaburgeri.

Tullintorin tuntumaan Åkerlundinkadulle on avautunut kaikille avoin urbaani korttelisauna, jonka yhteydessä toimii laadukas ruokaravintola. Tullin Sauna tarjoileekin tyylikkäiden löylyjen lisäksi myös aamiaista, lounasta, brunssia sekä laadukkaita à la carte -annoksia. Ja olutta on.

Tullin Saunan keittiömestarina taituroi viimemmäksi ravintola Pyyn keittiömestarina toiminut ja ennen sitä 8 vuotta ravintola Näsinneulassa vaikuttanut Sakari Savolainen.

– Ammatillisesti tämä on hieno tilaisuus. Tässä on päässyt ideoimaan ja luomaan aivan uudenlaista kokonaisuutta keittiötä, astioita ja tietenkin ruokatuotetta myöden, Savolainen summaa.

Ruoassa viljellään saunateemaan sopivasti savun ja suomalaisen luonnon makuja. À la carte -lista on lyhyt, mutta vuodenaikojen mukaan vaihtuvainen ja vahvasti suomalaisia raaka-aineita hyödyntävä.

– Esimerkiksi nyt alkuun meillä on alkupaloina suolattua ja savustettua hevosta mustikkaketsupilla, pääruoaksi haudutettua peuranniskaa katajanmarjakastikkeella ja jälkiruokaksi lakritsivanukasta kuningatarsorbetilla, Savolainen kuvailee ja kertoo etenkin viereisen Dream Hostellin ja Dream Hotellin ulkomaisten majoittujien kyselleen ja toivoneen tällaista Suomen luonnosta makuja ammentavaa ruokaa.

Lakritsivanukasta ja kuningatarsorbettia. Sorbetit ja jäätelöt valmistetaan Tullin Saunan omassa keittiössä.

– Annokset ovat melko pelkistettyjä. Komponentteja on vähän, mutta kaikki on valmistettu huolella. Rehtiä ja kikkailematonta, mutta huolella valmistettua ruokaa.

Naposteltavan saunapurtavan osiossa on luonnollisesti makkaraa. Makkara-arsenaalista löytyy yhteistyössä 4Vuodenajan kanssa luotu makkara omatekoisella sinapilla sekä ravintolan omassa keittiössä valmistuva mustamakkara, jota maistellaan menemään niin ikään oman puolukka-rosmariinihillon kanssa. Vegaaneillekin on oma vaihtoehtonsa. Makkaroiden lisäksi burgeri poseeraa ansaitusti rennon saunasyötävän valikoimassa.

– Meille voi tulla myös pelkästään saunomaan tai pelkästään syömään tai yhdistää kummatkin mielensä mukaisessa järjestyksessä, kuvailee Savolainen.

Hiillostettua siikaa, perunapyreetä ja paahdettua kukkakaalia rapukastikkeella.

Myös saunajuomat ovat kylmässä ja kohdallaan. Salia yhdessä Henna Yli-Kyynyn kanssa hallinnoiva Juuso Viira on valikoinut tarjontaan paikallisen pienpanimo Nordic Breweryn koko pullotuotevalikoiman, josta erityisesti Havu sointuu juomakumppaniksi monille Saunan syötäväisille. Hanojakin hamutaan. Myös ravintolan viinit on napsittu paikallisten toimijoiden valikoimista.

Hirsiseinäisien kylyjen lisäksi myös Tullin Saunan keittiömestari Sakari Savolaisen keittiö on kuumana.

Tullin Saunan yrittäjäpariskunta Eveliina ja Ville Virkin pyörittämien, monasti palkittujen Dream Hostellin ja Dream Hotellin aamiainen on jatkossa ravintolassa, joten aamiaisen tarjoaminen myös muille asiakkaille oli looginen osa ravintolan tarjontaa tässä keksekseliäässä majoituskokonaisuudessa. Saunalle voi suunnata siis vaikka aamulöylyihin ja aamiaistaa siinä samalla – joko majoittumisen jälkeen tai muuten vaan.

Piakkoin valmistuvat myös työ- ja kokoustilat, joissa voi järjestää esimerkiksi yritystilaisuuksia vaikkapa löylyn lyöntiin yhdistäen. Onhan sauna suorastaan historiallisesti merkittävä osa suomalaista kokouskäytäntöä. Kukapa tietää, Tullin Saunasta saatetaan saada vaikkapa Tampereen versio kauppaneuvos Paukun tai jopa itse Kekkosen neuvottelusaunasta.

– Saunoja voidaan käyttää hyvinkin monimuotoisesti, vain mielikuvitus on rajana! Voi olla vaikka Kekkos-saunapalaveripakettia, saunajoogaa, vaalisaunaa, samppanjasaunaa… Viira luettelee innostuneena.

Tullin Sauna, Åkerlundinkatu 3

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Haudutettua peuranniskaa, maissia ja paahdettua maa-artisokkaa katajanmarjakastikkeella. Kyljessä Nordic Breweryn Havu.