Ravintola Tiiliholvi juhlistaa tryffeliviikkoja kuuden ruokalajin komealla tryffelimenulla. Menu hellii sisällään niin sieni-tryffelitäytteistä haukimureketta, saksanhirveä tryffelikastikkeella kuin tryffelibriossin kanssa tarjottavaa ja päärynäkastikkeella aateloitua Kyrösjärven sorsaakin.
– Sorsat on metsästetty Kyrösjärveltä. Kun kerralla kynittiin noin 40 sorsaa, niin hengitysnaamari piti olla kynijällä päällä, hovimestari Mika Lintula kertoo nauraen.
Ihan jokaisessa menun annoksessa on tryffeliä jossain muodossa. Sekä tryffelit että annoksille valitut viinit tulevat Italiasta Alban alueelta saman maineikkaan toimittajan, Gianluca Poggion kautta. Gianluca on itse kotoisin Albasta, joten sekä alueen tryffelit että viinit ovat miehellä mainiosti hallussa. Hänen tryffeleitään oli tarjolla Tiiliholvissa jo viime vuonnakin.
Liekit leimuavat kattoon asti
Näin syksyn tummina iltoina Tiiliholvissa myös liekitetään lujasti. Pihviannos esivalmistellaan keittiössä, mutta kokki laittaa liekit leiskumaan näyttävästi salin puolella.
– Kokki tulee saliin liekittämään pihvin konjakkia käyttäen. Liekit sammutetaan kaatamalla kastiketta pihvin päälle.
Moinen lieskojen lennätys ei edes onnistuisi missä tahansa ravintolassa paloturvallisuussyistä, mutta Tiiliholvi onkin nimensä mukaisesti täyttä tiiltä. Konjakkia hulautetaan sessiossa sen verran, että lieskat käyvät likimain katossa asti ja jaloa juomaa jää vielä antamaan makua liekit sammuttavaan kastikkeeseenkin. Tryffeliviikkojen alussa vaihtuvalle à la carte -listalle tulee miekassa tarjottava coeur de filet, joka liekitetään myös.
Tryffelit on tunnettu jo tuhansia vuosia
Hurmaavana herkkuna arvostetut tryffelit keksittiin jo tuhansia vuosia sitten. Faaraoiden Egyptissä niistä valmistettiin ylellistä ruokaa hanhenrasvassa keittämällä. Antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset taas liittivät tryffeliin erilaisia parantavia voimia. Hieman mystisinä nautinnon lähteinä tryffelit olivat jopa katolisen kirkon kielletyllä listalla jonkin aikaa, sillä niillä katsottiin olevan seksuaalista voimaa edistävä vaikutus. Uskallatko kokeilla?
Tryffelimenu
Haukea ja jättirapua
Sorsaa ja päärynää
Saksanhirveä ja valkoista tryffeliä
Juustoja ja taatelia
Suklaata ja appelsiinia
Petit fours
Menu 76 euroa
Viinipaketti 59 euroa
Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy, Liekityskuva: Tiiliholvi
Albassa tryffelit kuuluvat pikkukauppojen valikoimiin.Kuva: Panoramio.com, chris119