KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY
Karitsankaretta, endiiviä ja paistolientä.

Syksy on ehkä alsacelaisen keittiön ominta aikaa. Runsaan täyteläiset ja lihaisat maut tuovat lämpöä syksyn viimoista höyryävien patojen ääreen houkuttautuneille. Wistub Alsacen uusi syyslista tuokin lämmikkeeksi huolella valmistettuja annoksia, joista löytyy perinteisten muhevien makujen lisäksi kekseliäitä elementtejä.

Wistub Alsacen väki on perinteisesti ollut innokasta keräämään ravintolaan satokauden antimia talven varalle. Säilöntäkauden ollessa nyt intensiivisimmillään he keksivät kokeilla jotain uutta: savustetun pekonin kuivaamista.

– Kuivaamme parhaillaan talven varalle paljon erilaisia raaka-aineita, kuten sieniä, marjoja ja hedelmiä. Sitten saimme idean kokeilla samaa myös pekonin kohdalla. Kuivauksen myötä lihaisa maku on tiivistynyt äärimmilleen, rakenne muuttunut ja rasvaisuus poistunut, ravintolapäällikkö Hanna-Leena Oja kuvailee.

Alkuruokana tarjottavassa kurpitsaisessa piiraassa onkin ihan omanlaistaan twistiä, sillä sen päälle rapsautetaan kyseistä kuivattua pekonirouhetta. Muhevan makuinen ja rapsakka pekoni toimii hyvin makean kurpitsan kanssa, samoin kuin annoksen kaveriksi suositeltavan sekä hedelmäisen että parfyymisen Preiss-Zimmer Gewürztraminer Grand Cru Hengst 1994 -viinin kanssa. Tätä harvinaista viiniherkkua saa tilata myös laseittain.

– Saimme juuri pieniä eriä iäkkäitä laatuviinejä, mm. näitä gewürztraminer-herkkuyksilöitä vuosilta -94 ja -96. Näitä on tuskin missään muualla Suomessa tarjolla, Hanna vinkkaa.

Kirkastettu paistoliemi aateloi karitsankareannoksen

Pääruoaksi valittu karitsankareannos on selkeydessään hyvin kaunis. Annokseen kuuluva kirkastettu paistoliemi tulee kekseliäästi pienessä nekassa, josta lientä voi annostella lihan ja endiivien päälle mielitekonsa mukaisen määrän. Liemen kirkastaminen on perinteinen, vanha menetelmä, jota ei kovin monessa ravintolassa varmasti harrasteta.

Karitsan lisukkeeksi sopii esimerkiksi munsterjuusto-perunagratiini. Erikseen tilattavat lisukkeet on alettu tarjota omissa astioissaan, jolloin niiden jakaminen esimerkiksi pariskuntien kesken on helpompaa. Uudistus on saanut kovasti kiitosta, ja toisinaan lisukkeita tilataan useampia, jopa erillisinä annoksina.

Suloiseksi lopuksi Hanna-Leena loihti mansikoiden ja ananaskirsikan kruunaaman crème brûléen, jossa on maut hymyilyttävän hyvin kohdallaan. Ja mikä sopisi syksyä sulostuttamaan paremmin kuin suklaa? Kyseisestä raaka-aineesta viehättynyt keittiömestari Guy Peled onkin taiteillut listalle myös suklaamoussekakun.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

LUE MYÖS

Villisorsa valmistuu moneksi Wistub Alsacen keittiössä

Laukontorin laidalle on saapunut uuden menun myötä sorsainen syksy. Wistub Alsacen keittiössä kokataan villiä siivekästä monella eri tavalla ja ollaan onnesta omenaisina satokauden raaka-ainerunsaudesta....

Wistub Alsacen keittiössä kokataan uutuuksia pientuottajia arvostaen

Wistub Alsace avaa kevätkauden tuoreella parsaisella listalla ja uusilla keittiökujeilla. Ravintolan kokkikaksikko Guy Peled ja Leea Tepponen on luonut uusia annoksia, joissa yhdistyvät Peledin...

Vaihtoehto pizzalle – Wistub Alsacen uusi tarte flambée -uuni käy kuumana

Ranskalaisravintola Wistub Alsacen keittiöön on saapunut tulinen voimanpesä: tarte flambée -uuni. Siinä paistuu perinteinen alsacelainen "pizza", tarte flambée, poikineen. Oikeaoppisen ohutpohjaisia herkkuja valmistuu niin suurina...