Sillanpää-ooppera

ke 1.8.
19:00
Myllykolun kesäteatteri | Nobeltie 80, Hämeenkyrö | iCal

Hämeenkyrön kansallismaisemassa nähdään kesällä 2018 Baritoni Waltteri Torikan tähdittämän ja taiteellisesti johtaman oopperan kantaesitys Seppo Pohjolan säveltämästä Sillanpää-oopperasta. Ooppera kertoo Suomen ainoan Nobel-kirjailija F. E. Sillanpään elämästä.

Boheemi, menestynyt, mutta myös pilkan kohteeksi joutunut F. E. Sillanpää eli uskomattoman elämän. Hän ponnisti köyhistä oloista Nobel-kirjailijaksi ja kansalliseksi symbolihahmoksi talvisodan kynnyksellä. Taiteellinen intohimo suisti hänet kuitenkin syviin kriiseihin ja kohotti korkeimpaan kunniaan, mitä seurasi henkinen romahdus.

Esityspaikkana on F. E. Sillanpään syntymäkodin miljöössä sijaitseva Myllykolun Kesäteatteri Hämeenkyrössä.

Sillanpään ainutlaatuinen elämä ja oopperan esityspaikka vaativat erityistä työryhmää. Torikan ensimmäisen taiteellisen johtajuuden lisäksi oopperassa debytoikin kaksi henkilöä yhtä aikaa: Marco Bjurström ohjaajana ja koreografina sekä Osmo Rauhala lavastajana.

Kammion sairaala on oopperan juonessa ja lavastuksessa keskeinen elementti. Rauhalan mukaan lavastusmateriaalina käytetään tummunutta hirttä, säkkikangasta ja harmaan eri sävyjä, jotka muovasivat suomalaisen kylämaiseman 1900-luvun alussa. Koko näyttämöalue rakennettiin  hirsirakenteista, johon oopperan työryhmä etsi purettavia hirsirakennuksia oopperan lavasteiksi.

Tavoitteena uudenlaisen festivaalikonseptin synnyttäminen

– Tähtäämme korkeatasoisen ja monimuotoisen kulttuurin tuottamisella yleisön kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Haluamme ottaa ohjelmistoomme musiikin lisäksi vahvasti myös muita hyvään oloon vaikuttavia tekijöitä, kuten muun muassa liikettä, maisema- ja luontoteemaa sekä paikallista kulttuuria ja lähiruokaa. Ensi kesänä kärkenämme on Sillanpää-ooppera ja mahdollisesti muutama konsertti, mutta tulevaisuudessa ohjelmisto on laajempi,  uudenlaisen festivaalikonseptin ideoinut Waltteri Torikka kertoo.

Oopperakuoro, taustalla vanha Sillanpää Sauli Tiilikainen

Hirret kuvaamassa ahdistusta

Lapsen ja vaimon kuolema, talvisota, Nobel-palkinto, Sillanpään marssilaulu, holtittomaksi riistäytynyt alkoholinkäyttö, pika-avioliitto sihteerin kanssa ja siitä seurannut avioero romahduttivat F. E. Sillanpään terveyden. Syksyllä 1940 hänet vietiin pakkohoitoon Kammion sairaalaan Helsinkiin.

Ensi-ilta 21.7.2018

Säveltäjä Seppo Pohjola
Libretto Panu Rajala
Ohjaus Marco Bjurström
Taiteellinen johtaja Waltteri Torikka
Musiikki TampereRaw
kapellimestarina Petri Komulainen
Lavastus Osmo Rauhala
Kuvaaja Mikko Auerniitty

Vanhan Sillanpään rooli: baritoni Sauli Tiilikainen
Siikrin, F. E. Sillanpään vaimon rooli: sopraano Helena Juntunen
Äänimaailman suunnittelu ja tuotanto: Tomi Pietilä, TomFloor Productions
Toiminnanjohtaja, tuottaja: Vilja Pylsy


Tapahtuma


Sillanpää-ooppera
ke 1.8.
19:00
Hintaluokka: 67 € Ennakkolippu.com
Tapahtuma verkossa
Tapahtumapaikan esittely

TapahtumapaikkaFrans Emil Sillanpää syntyi Hämeenkyrön Kierikkalan kylässä vuonna 1888. Kuvassa Myllykolun kesäteatteri ja synnyinkoti, joka toimii nykyisin museona.

KOHOKOHTIA

Ilmoita tapahtuma tästä