SIIRTYY: Piazzolla – Tango nuevo: Maria Ylipää

  Maria Ylipään keikat Tampereella
  Maria Ylipää esiintyy Laukossa torstaina 8.7., kuva: Juliana Harkki
  to 8.4. 18:00
  Kangasala-talo | Kuohunharjuntie 6, Kangasala | iCal

  Suomen musikaalinäyttelijöiden kärkinimi Maria Ylipää levytti Piazzollan tangoja. Savoy-teatterin levynjulkistuskonsertissa soittavat kotimaiset huiput Jaakko Kuusisto, Marzi Nyman, Niko Kumpuvaara ja Ville Herrala.

  Vuonna 2021 tulee kuluneeksi 100 vuotta Piazzolan syntymästä. Näyttelijä-laulaja Maria Ylipää julkaisee juhlavuoden kunniaksi Piazzolla-levyn yhdessä maamme nimekkäimpien muusikoiden muodostavan yhtyeen kanssa. Levynjulkaisukonsertissa kuullaan sielukkaita ja tulisia versioita Piazzollan rakastetuimmista sävellyksistä.

  Argentiinalaisen tangon mestari Astor Piazzolla mullisti 1950-luvulla perinteisen tangon uudeksi tyyliksi, jota kutsutaan nimellä tango nuevo. Perinteinen tulinen tango sai vaikutteita improvisoidusta jazzista ja klassisesta musiikista, ja se nosti Piazzollan maailman tunnetuimpien tangosäveltäjien eturiviin.

  Näyttelijä-laulaja Maria Ylipää on Suomen valovoimaisimpia taiteilijoita. Hänet tunnetaan  erityisesti musiikkiteatteri-, elokuva- ja tv-rooleistaan. Ylipään merkittävin musikaalirooli on ollut Benny Anderssonin ja Björn Ulvaeuksen menestysmusikaalissa Kristina från Duvemåla, jota hän esitti Helsingissä, Göteborgissa ja Tukholmassa. Maria Ylipää  on kotonaan lavalla niin jazzyhtyeiden ja big bandien kuin sinfoniaorkesterienkin solistina. Ensimmäisen soololevynsä Onerva hän julkaisi vuonna 2013. Ylipää valmistui teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2005 erikoistuen musiikkiteatteriin.

  Viulisti Jaakko Kuusiston laaja-alainen ura musiikin parissa käynnistyi 1990-luvulla kansainvälisten kilpailumenestysten myötä. Hän on yksi ahkerimmin levyttäneitä suomalaisia instrumentalisteja. Kuusisto on toiminut Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestarina syksystä 2018 alkaen. Hän on myös tehnyt runsaasti sovitus- ja orkestrointitöitä, joista mainittakoon lauluyhtye Rajattomalle ja Sinfonia Lahdelle tehdyt Beatles- ja Queen- konserttikokonaisuudet. Tasavallan presidentti myönsi Jaakko Kuusistolle Pro Finlandia -mitalin vuonna 2017.

  Moninkertaisen kilpailumenestyjän Niko Kumpuvaaran ohjelmisto kattaa tyylilajit klassisesta rytmi- ja viihdemusiikkiin. Hän on kantaesittänyt runsaasti suomalaista nykymusiikkia, säveltäjäniminä mm. Kirmo Lintinen, Olli Virtaperko, Lauri Kilpiö ja Sami Klemola. Soittamisen ohessa Kumpuvaara myös säveltää, sovittaa ja tuottaa musiikkia elokuva- ja näyttämötuotantoihin. Rytmi- ja viihdemusiikin piirissä Kumpuvaaran kokoonpanoja ovat mm. Dallapé, elektronista instrumentaalimusiikkia esittävä duo Alphabeaver vibrafonisti Arttu Takalon kanssa, Maria Ylipää ja Ystävät -yhtye ja sarjakuvapiirrosta musiikkiin yhdistelevä Comics in Concert sarjakuvataiteilija Ville Rannan ja kitaristi Aleksi Rannan kanssa.

  Raja-aitoja kumartamaton kitaristi Marzi Nyman on soittanut  mm. Lenni-Kalle Taipale -trion, Nylon Beatin, XL-yhtyeen ja Jouni Järvelä Groupin riveissä. Vuonna 2003 Pori Jazz nosti Nymanin Vuoden taiteilijaksi. Kotimaisen rockin alueella Nyman on vaikuttanut muun muassa Tekniikan ihmelapset -bändissä sekä Apulannan kiertuevahvistuksena. Nyman on säveltänyt musiikin elokuvaan Keisarikunta (2004) ja säveltänyt myös mm. Vaasan kaupunginorkesterille ja Kaartin soittokunnalle. Kitaran ohella pianoa sujuvasti soittava Nyman on tällä vuosituhannella ehtinyt soittaa jo lähes neljälläkymmenellä levyllä.

  Ville Herrala on Suomen työllistetyimpiä ja monipuolisimpia jazzmuusikoista. Hänen musiikkiopintonsa alkoivat 1986 klassisella pianolla. Myöhemmin kuvaan astuivat klassinen kitara, bassokitara ja klassinen kontrabasso. Musiikin maisteriksi Herrala valmistui jazzmusiikin koulutusohjelmasta Sibelius-Akatemiasta keväällä 2010, pääinstrumenttinaan kontrabasso. Sitä ennen hän oli jo saavuttanut menestystä Suomen Young Nordic Jazz Comets -kilpailuissa yhtyeiden Tetra ja Reactor-5 kanssa. Herrala on esiintynyt lukuisten koti- ja ulkomaisten kärkinimien kanssa, kuten Jukka Perko, Severi Pyysalo, Jukkis Uotila, Eero Koivistoinen, Otto Donner, Jarmo Savolainen, UMO ja Karita Mattila. Ulkomaisista nimistä mainittakoon Jerry Bergonzi, Phil Markovitz, John Tchicai ja Cuong Vu. Herrala julkaisi kiitetyn soolodebyyttialbuminsa Pu: keväällä 2020.

  Piazzolla – Tango nuevo

  torstaina 8.4.2021 klo 18 ja 20 Kangasala-sali, Kangasala

  perjantaina 9.4.2021 klo 19 Logomo, Turku

  lauantaina 10.4.2021 klo 19 Savoy-teatteri, Helsinki

  Maria Ylipää, laulu

  Jaakko Kuusisto, viulu

  Niko Kumpuvaara, harmonikka

  Marzi Nyman, kitara

  Ville Herrala, kontrabasso


  Tapahtuma > Jazz


  SIIRTYY: Piazzolla – Tango nuevo: Maria Ylipää
  to 8.4.
  18:00
  Hintaluokka: 32 €
  Tapahtuma verkossa

  Tapahtumapaikka


  Kangasala-talo

  Kangasala-talo
  Kuohunharjuntie 6
  Kangasala

  Hotellit läheisyydessä


  Kangasala-taloon on helppo tulla myös Tampereelta: bussi nro 40 vie Koskipuistosta suoraan Kangasalan keskustaan Kangasala-talon kupeeseen. Autolla 15 minuuttia Tampereelta Lahden suuntaan.

  Tapahtumapaikan kotisivut: www.kangasala-talo.fi

  Kangasala-talo on maan uusin kulttuurikeskus, joka sijaitsee Kangasalan keskustassa 20 minuutin ajomatkan päässä Tampereen keskustasta. Kulttuurikeskuksessa on 290-paikkainen konserttisali, Kimmo Pyykkö -taidemuseo, galleria ja kunnanvaltuuston kokoussali. Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komosen suunnittelemalle rakennukselle myönnettiin Vuoden betonirakenne 2015 -palkinto ja Betonijulkisivu 2015 -arkkitehtuuripalkinto. Kangasala-talo oli ehdolla vuoden 2015 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi. Kangasala-talon ohjelmiston kuuluvat tällä hetkellä klassinen ja kevyt musiikki, kuvataide, teatteri, elokuva ja tanssi. Tapahtumia tehdään myös lapsille ja nuorille.

  KOHOKOHTIA

  Ilmoita tapahtuma tästä