vuoden-kokkiVoittaja keskellä Lauri Urkko (Bertha), oikealla Karri Nieminen (Stefan’s Steakhouse) ja vasemmalla Javier Sanchez Llano (Salud). Lauri ja Karri lähtevät tammikuussa SM-kisoihin.

Viime keskiviikkona Chaîne des Rôtisseurs -järjestön Tampereen voutikunta järjesti aluekilpailun, jonka voittaja lähtee edustamaan aluettamme tammikuussa Rovaniemellä järjestettäviin Vuoden Nuori Kokki 2015 Suomen mestaruuskilpailuihin.

Aluekilpailu järjestettiin Ahlmannin oppilaitoksessa, jossa keittiötuomarina toimi Chef Rôtisseur Anette Mellin, pöytätuomareina annoksia arvioivat keittiöammattilaiset Maître Rôtisseur Jouni Kanninen ja Chef Rôtisseur Petri Kerkkäinen sekä amatöörit Vice-Argentier Petteri Karjarinta ja Bailli Honoraire Ilkka Säteri.

Kilpailijoiden piti valmistaa kolmen ruokalajin menu 4 hengelle raaka-ainekorista, jota he eivät tienneet etukäteen. Kilpailun maksimipistemäärä on 160 pistettä, kaikki kilpailijat olivat 17 pisteen marginaalin sisällä. Tiukan ja tasaisen kilpailun voittajaksi selviytyi 24-vuotias Lauri Urkko, joka työskentelee kokkina Ravinteli Berthassa. Voittajan ratkaisi lopulta pöytätuomareiden makupisteet sekä kilpailijan varma ote keittiötyöskentelyssä.

Lauri on kasvanut maaseudulla ja on päässyt näkemään lihatuotannon alkumetreistä loppujalostukseen saakka. Hänen kotitilallaan Sahalahden Pakkalassa harjoitetaan lihatuotantoa ja monipuolista maanviljelyä.

– Nuorena jo kotona opetettiin, kuinka monipuolinen Suomen luonto on, Lauri kertoo. – Sienestys, marjastus sekä metsästys on ollut minulla aina tärkeässä roolissa. Arvostus raaka-aineita kohtaan on aivan eri tasolla, kun tietää mistä ne oikeasti tulevat.

Tätä kautta Laurin kiinnostus alaan kasvoi ja hän hakeutui ravintolakokin koulutukseen. Työkokemusta on Berthan lisäksi kertynyt Näsinneulasta, Rosendahlista ja Mylläreistä.

– Tämä ala vaatii jatkuvaa intohimoa ja kiinnostusta oppia aina uutta, Lauri jatkaa. – On aivan mahtavaa saada työskennellä alalla, josta nauttii joka päivä.

Rôtisseurs-järjestön Tampereen vouti Mikko Reinikka on tyytyväinen tämän vuoden aluekilpailuiden tasoon.

– Taso oli erittäin kova ja kilpailijat olivat hyvin tasaväkisiä. He ehtivät osallistua Nuori Kokki -kisaan vielä monena vuotena, ennen kuin 27 vuoden ikä täyttyy, Mikko kertoo. – Kuulemme näistä lupaavista ammattilaisista varmasti lisää lähitulevaisuudessa.

Mikko Reinikka kannustaa ravintoloita lähettämään nuoria ammattilaisiaan kilpailuihin. Ehtoina ovat, että kilpailijan esimies on järjestön jäsen arvolla Chef tai Maître ja kilpailija on maailmanmestaruuskilpailujen aikana alle 27-vuotias.

– Kilpailu motivoi ja antaa ammatillista varmuutta keittiötyöhön, Mikko jatkaa. – Voittamalla kaksi kilpailua, pääsee kilpailemaan maailmanmestaruudesta, kohtaamaan 80 eri maan parasta nuorta kokkia. Tavallaan lyhyt reitti huipulle.

Nuori kokki, joka tammikuussa voittaa Suomen mestaruuden, lähtee syyskuussa Budabestiin edustamaan maatamme maailmanmestaruuskilpailuihin. Suomi on voittanut MM-tittelin kahdesti: vuonna 2005 Arto Rastas ja vuonna 2009 Lasse Koistinen.