Juhlatalon Juuriselleriä -annos tuo kotimaisen juurikkaan monipuoliset makusyvyydet aistittavaksi kolmessa eri muodossa: savustettuna, vaniljaisena pyreenä ja majoneesin muodossa. Puffattu speltti tuo touhuun mukavaa rapsakkuutta.

Ravintola Tampellan uuden syyslistan antimista etenkin alkuruokarintaman juureksiset ja jälkiruoka-annosten marjaisat vaihtoehdot ovat satokauden antimia puhtaimmillaan.

– Kotimaiset juurekset ja marjat ovat nyt se juttu! Pidän erityisesti juureksista todella paljon. Ne ovat äärimmäisen hienoja ja monikäyttöisiä raaka-aineita, joista saa uskomattoman upeita aromeja irti, ravintolapäällikkö Lasse Haapa kuvailee.

Esimerkiksi juurisellerin makuraromit monine syvyysasteineen ovat hurmanneet miehen makunystyt tyystin.

– Selleri mielletään vieläkin enimmäkseen sellaiseksi aika pistävänmakuiseksi liemijuurekseksi, mutta kun sitä paahtaa ja työstää, siitä saa uskomattoman maukkaan ja makeankin.

Hörykattilan Palsternakkaa. Keitto miedosti savustetusta palsternakasta, marinoitua kaalia, timjamimoussea, pekonimurua ja itse leivottua saaristolaisleipää.

Juurisellerit pyörähtävätkin Tampellan grillin kuumilla hiilillä avotuliaromia ammentamassa ja löytyvät lopulta asiakkaan lautaselta kolmessa eri muodossa: savustettuna, vaniljaisena pyreenä ja majoneesin muodossa. Puffattu speltti tuo touhuun mukavaa rapsakkuutta.

Juustorintamalla Tampella on aloittanut yhteistyön Kauppahallin Juustosopin kanssa. Sieltä ravintolaan saapuu vaihtuvia settejä erilaisia juustoja. Parhaillaan juustolautaselta löytyy italialaisia ja itävaltalaisia hurmureita. Juustolautanen sopii muuten passelisti paitsi jälkiruoaksi, myös ihan vaan lasilliselle istuskelemaan saapuvienkin naposteltavaksi – esimerkiksi teatteri-illan päätteeksi pieneksi iltapalaksi.

– Juustojen kaveriksi sopii esimerkiksi suomalaisen Ainoa Wineryn mustikkaviini Sametti. Se on aivan huikea juustoviini ja upea osoitus viinintekijäpariskunnan osaamisesta, Haapa hehkuttaa.

Tampellan tapa valmistaa keitto herättää etenkin ulkomaissa asiakkaissa usein hämmennystä.

– Meillä keittolautasen pohjalle kootaan komponentit valmiiksi ja annos tuodaan sellaisenaan pöytään. Tässä vaiheessa asiakas yleensä ihmettelee, että eikö hän tilannutkaan keittoa, Haapa kertoo hymyillen.

Tarjoilija kaataa vasta pöydässä kuuman liemen komponenttien päälle, jolloin ne myös saavuttavat lopullisen kypsyysasteensa.

– Se on monelle asiakkaalle elämys. Myös annokselle suositeltu itävaltalainen Grüner Veltliner -rypäleestä valmistettu viini yllättää monet, sillä grüner veltliner mielletään yleensä hyvin hapokkaaksi ja viherpippuriseksi viiniksi. Tämä taas on lempeähappoinen mutta raikas kumppani kermaiselle keitolle.

Satokauden marjat pääsevät poseeraamaan pääroolissa jälkiruokapuolen punaherukkapossetissa. Liivatetta ei ole possetiin ujutettu, vaan punaherukan omat hapot hoitavat hyydytyshomman ja maut kotiin. Posset on saanut mielitietyikseen punaherukkageeliä, paahdettua valkosuklaata ja rosmariinigranitaa. Annos kruunataan syötävillä kukilla, kuten vaikkapa begonian kukinnoilla.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Pörssiyhtiön Posset, eli punaherukkaposset, paahdettua valkosuklaata, punaherukkageeliä ja rosmariinigranitaa.

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

LUE MYÖS

Tampellan jälkiruoat löytävät makukumppanit kotimaisen Ainoa Wineryn palkituista viineistä

Tampellan ravintolapäällikkö Lasse Haapa on toteuttanut pitkäaikaisen haaveensa ja kohottanut suomalaiset viinit aterian loppuhuipennukseksi. Nyt ravintolan jälkiruoille löytyy villimarjaisat viinikumppanit Ainoa Wineryn maineikkaista ja...

Silvaner-viikko: Tampellan menu & viinit

Syyskuun alussa Ravintola Tampellassa julistetaan yhdessä Saksan viinitiedotuksen kanssa saksalaisten silvaner-viinien ilosanomaa. Tampellan keittiömestari Lasse Niemelä on kehittänyt tapahtuman kunniaksi myös erityisen menun. Ravintolan viineistä vastaava Lasse Haapa iloitsee viinipaketille valikoituneiden...

Tampellan suvi starttasi uusin kesäisin makukuvioin

Ravintola Tampella avautui kesään uudistunein annoksin, joita voi nauttia myös hulppeamaisemaisella terassilla koko makuvalikoiman mitalta. Ruoka-annoksista juomiin, tietenkin. Tampellan Lasset, keittiömestari Lasse Niemelä ja ravintolapäällikkö...