Syksy on saapunut satokauden runsauksineen. Kausivaihtelu näkyy komeassa kellariravintola Tiiliholvissa selkeästi sekä viini- että ruokalistalla.
Tiiliholvin hovimestari Mika Lintula valikoi ravintolan viinit pitkälti ruokatarjonnan makumaailmojen mukaan. Syksyä kohti mentäessä maut muuttuvat voimakkaammiksi ja täyteläisemmiksi niin viinilaseissa kuin lautasillakin. Syyskauden à la carte -listan annoksista Mika ja keittiövelho Jarkko Mattila nostavat esiin alkuruoista yllätyksellisen kampasimpukka- ja haukiannoksen. Pääruoista omenainen peltopyy on miesten suosikki.
Tiiliholvin suosittu 5-ruokalajinen yllätysmenu on saanut 8-annoksisen isoveljen. Yllätysmenut ovat hyvin kiitollisia tilattavia, sillä paitsi että valikoimisen vaiva väistyy kiireettömän nautiskelun tieltä, tulee usein maisteltua myös raaka-aineita, joita ei itse tulisi tilanneeksi ja on kenties jäänyt tutustumatta hyvinkin suunmyötäisiin makuihin. Osaavan keittiömestarin käsiin uskaltaa heittäytyä helposti.
– Yllätysmenu on yllätys, mutta annoksista löytyy tällä hetkellä syksyisiä makuja: kalaa, riistaa, sieniä, keittiömestari Jarkko Mattila luettelee ja paljastaa pienellä maanittelulla, että peltopyy on saattanut vihellellä itsensä lautaselle.
Selkeyttä ja aitoja makuja
Tiiliholvissa kuten Euroopassa yleensäkin on palattu takaisin yksinkertaisempiin ja selkeämpiin annoskokonaisuuksiin, joissa maku on ehdottomasti tärkein.
– Jos ylimääräisellä kikkailulla ei saada makua ja ruoka-annosta sinänsä parannettua, niin se on melko turhaa. Maku on kaikkein tärkein. Ennemmin selkeästi vain hyvä kastike ja hyvä liha. Ja kastikkeet ovatkin meillä Tampereen parhaat.
Tiiliholvin kaikki kastikkeet ovat täysin suurustamattomia, joten jauhoja niistä ei löydy. Kastikkeen pohjana olevia liemiä keitellään jopa vuorokausien ajan.
– 10 litrasta saattaa jäädä redusoinnin eli kokooon keittämisen jälkeen jäljelle noin 2,5 litraa valmista tuotetta, Jarkko valottaa.
Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Annoskuvat: Tiiliholvi