Helsingin Suomalaisen Klubin säätiön ruokakulttuurirahasto palkitsi tamperelaisen ravintoloitsija Saara Sinivuoren elämäntyöstään ravintola-alan merkittävänä toimijana. Kuva: Ronja Honko

Helsingin Suomalaisen Klubin säätiön ruokakulttuurirahaston vuoden 2018 tunnustuspalkintojen teemana on elämäntyö. Hoitokunta päätti kohdistaa palkinnot ensisijaisesti sellaisille henkilöille, joilla on ansioita ravintola-alan koulutuksen puolella. Elämäntyöstään ravintola-alan merkittävänä toimijana palkittiin tamperelainen ravintolayrittäjä ja esikuva Saara Sinivuori.

Aleksin Ravintolat Oy perustettiin vuonna 1972, kun Sinivuoren esikoisravintola Hämeen Aleksi avasi ovensa osoitteessa Aleksanterinkatu 20. Siitä alkoi useita edelläkävijäravintoloita, kuten esimerkiksi Tiiliholvin ja Henriksin sisältävä ja kaupungin ruokakulttuuria eteenpäin vievä matka. Sen myötä Sinivuoresta on tullut esikuva ja inspiraation lähde monille ravintola-alan toimijoille ja asiakkaillekin.

Sinivuori palkittiinkin nyt yli 35 vuotta kestäneestä elämäntyöstään Tampereen ravintola-alan merkittävänä toimijana. Toimikunta totesi perusteluissaan, että Sinivuoren johdolla on panostettu hyvään ruokaan, juomaan, palveluun ja henkilökuntaan menestyksellisen ravintolatoiminnan perusarvoina. Hänet palkittiin 3.000 euron tunnustuspalkinnolla.

– Haluan erikoisesti kiittää ravintola-alan koulutusjärjestelmää, jonka avulla olen saanut yrittäjäurani aikana lukuisia ravintola-alan ammattilaisia useisiin ravintoloihini ja samalla päässyt jakamaan heidän kanssaan alan ammatillista kehitystä jo vuodesta 1972 lähtien, Sinivuori summaa.

– Hyvän ruoan, juoman ja laadukkaan asiakaspalvelun luominen on ollut minulle ravintolatoiminnan tärkeimpiä asioita. Tämä on ollut myös erittäin haasteellinen ja loppumaton oppimisprosessi. Kiitän Suomalaisen Ruokakulttuurirahaston hoitokuntaa ja Helsingin Suomalaisen Klubin säätiötä tästä upeasta huomionosoituksesta.

Jaakko Sinivuori äitinsä Saara Sinivuoren kanssa ravintola Tiiliholvin 50-vuotisjuhlissa keväällä 2018. Jaakko on ottanut Aleksin Ravintolat Oy:n vetovastuun, mutta Saara johtaa yhä Henriksiä. Kuva: Ronja Honko

Palkituista sekä Jorma Haranen että Matti Lehtinen ovat vuosikymmeniä olleet aktiivisia suomalaisen ruokakulttuurin kehittäjiä ja edistäjiä. He ovat koulineet monta sukupolvea suomalaisia kokkeja, jotka omalta osaltaan ovat olleet rakentamassa suomalaisen ruokakulttuurin nousukiitoa. Molemmat palkittiin 6.000 euron tunnustuspalkinnolla.

Tunnustuspalkintojen lisäksi jaettiin yksi apuraha ravintola-alalla työskentelevän henkilön jatko-opintoja varten. Myönnetyt tunnustuspalkinnot ja apuraha arvoltaan 20 000 euroa luovutettiin 6.3.2019 Food and Talk -seminaarin yhteydessä Wanhassa Satamassa Helsingissä.

Ruokakulttuuripalkinnot jaettiin Food and Talk -seminaarin yhteydessä Wanhassa Satamassa Helsingissä 6.3.2019. Kuva: Julius Konttinen