Teatteri Telakan uusi independent-tuotanto Suksitango sai vihdoin ensi-iltansa keskiviikkona 23.9.2020. Kevään ohjelmistosta siirtyneen esityksen on ohjannut Jukka Toivonen.

Suksitango on kahden Suomeen muuttaneen naisen matkaseikkailu. Italialainen Francesca (Ilaria Tucci) ja venäläinen Irina (Anna Haukka) yrittävät sopeutua uuteen elämäänsä maassa, jonka tavat tuntuvat hämmentäviltä ja oudoilta.

Suksitangossa aihetta tutkitaan sketsimäisellä otteella ja huumorin kautta.

Miten Suomessa voi selviytyä? Francesca ja Irina päättävät ottaa siitä selvää.
Global conscience- bändiin kuuluvat Irina ja Francesca ovat muutoksen edessä.

Irinan mies on kuollut, mutta Irina käy edelleen pään sisäistä monologia miehen kanssa. Francesca on viimeinkin eronnut miehestään, joka lakkasi puhumasta puoli vuotta ennen eroa. Kolmas bändin jäsen, Outo, keskustelee vain musiikin kautta. Kun he saavat keikan Lapista, alkaa musiikintäyteinen matka, jonka aikana kaikki menee uusiksi. Mitä on kulttuuri, ja voiko sitä ylipäätään nähdä? Kuka meistä pystyy kattavasti kertomaan mitä on suomalaisuus?

Suksitango on osa Tampereen yliopiston tieteen ja taiteen yhdistävää DIARA- hanketta, jossa tutkitaan maahanmuuttajien suhdetta kotimaahansa, suomalaisiin ja muihin maahanmuuttajaryhmiin.

Suksitangossa aihetta tutkitaan sketsimäisellä otteella ja huumorin kautta. Näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja, muun muassa Jopet-Show:sta tunnettu Jukka Toivonen avaa esityksen taustoja:

— Kun tulee uuteen paikkaan, maailma muuttuu oudoksi ja siihen voi olla alkuun vaikea tottua. Näytelmässä pyritään tarkastelemaan maailmaa maahanmuuttajien silmin ja kysymään, millaisia ristiriitoja uuden kulttuurin kohtaamiseen liittyy. Aluksi sävyjen tunnistaminen voi olla vaikeaa, joten ympäröivää maailmaa hahmotetaan esimerkiksi stereotyyppien kautta.

Näytelmän sielun muodostaa kahden naisen ystävyys. Francesca ja Irina uskovat eri asioihin, mutta heillä on myös paljon yhteistä. Molemmat kamppailevat esimerkiksi temperamenttinsa kanssa, jota Suomessa ei saisi näyttää, vaan pitäisi pyrkiä olemaan mahdollisimman näkymätön. Esitys pyrkii valaisemaan sitä, miten kummallinen kokemus on muuttaa vieraaseen paikkaan ja kulttuuriin.

— Kulttuuri on kuin sateenkaari – kaukaa sen näkee ja tietää heti, mikä se on. Mutta kun menee lähemmäs, niin se katoaa näkyvistä, vertaa Toivonen.

Suksitangon tarinaan liittyy olennaisesti myös lumoavan shamaanimainen musiikki, jota näytelmässä soitetaan muun muassa suksilla. Osin kierrätysmateriaaleista tehtyjen instrumenttien taustalla on virolainen muusikko ja laulaja Silver Sepp, joka näyttelee myös esityksen kolmatta päähenkilöä, musiikin avulla puhuvaa Outoa. Sukset valikoituivat osaksi esityksen äänimaailmaa ja visuaalisuutta monesta syystä:

— Sukset ovat perinteisen suomalaisuuden symboli. Se on osa menneisyyttä, jota ei tarvitse enää elää, mutta jota ei myöskään voi täysin sivuuttaa. Menneisyyttä ja sen symboleja voi käyttää uudella tavalla — vaikka sitten soittamalla niitä, kuvailee Toivonen.

Kesto n. 1,5h, ei väliaikaa.

Ohjaus Jukka Toivonen
Käsikirjoitus Jukka Toivonen + työryhmä, Mart Aas

Äänisuunnittelu ja musiikki Silver Sepp
Lavastus ja valosuunnittelu Perttu Sinervo
Puvustus Paula Varis
Tuottaja Anita Parri

Esiintyjät
Anna Haukka (FIN/KAR)
Ilaria Tucci (FIN/ITA)
Silver Sepp (EST)
Jukka Toivonen (FIN)

 

Tapahtuma > Teatteri ja tanssi


Suksitango

 Ensi-ilta: ke 23.9. / Esitykset ajalla 26.9.- 29.10.
 14:00 tai 19:00
 Hintaluokka: 26,50 
 Tapahtuma verkossa

Tapahtumapaikka


Teatteri Telakka

Teatteri Telakka
 Tullikamarin aukio 3
Tampere

 Hotellit läheisyydessä


Kulttuuritalo Telakan terassilla ja ravintolasalissa on viikoittain monipuolista livemusiikkia. Yläkerran Teatteri Telakka on valtakunnallisesti ja kansainvälisesti kiinnostava ammattiteatteri.

Telakkamainen kotoisan boheemi tunnelma on niin ainutlaatuinen, että siihen kannattaa tutustua eri aikoina. Se on aito kulttuuritalo, joka muuttaa muotoaan niin päivin ja öin kuin myös kesällä ja talvella. Talkootyönä vanhasta viljamakasiinistä kulttuuritaloksi ja monipuoliseksi ravintolaksi synnytetty ravintola Telakka on nähtävyys itsessään.

Ravintolaesittely: Telakka

Livemusiikki: http://telakka.eu/ravintola/ohjelma

Teatteriesitykset: http://www.teatteritelakka.fi