riesling-viikot-tampereella

Saksalainen riesling on jo pitkään ollut suuressa suosiossa sekä meillä Suomessa että kansainvälisessa gastronomisessa maailmassa. Tamperelaiset viiniravintolat osallistuvat nyt jo kolmatta kertaa Riesling-viikoille. Näsinneulassa Riesling-viikot alkoivat jo. Muissa ravintoloissa saksalaisiin huippuviineihin keskitytään 12.-26.2014.

Tapahtumaan osallistuvat Tampereella teemaa toteuttavat Ravintola C, Gastropub Tuulensuu, Hella & Huone, Tiiliholvi, Henriks, Champagne bar Santé sekä Masuuni.

[column col=”1/2″]

Wine Maker -illalliset huipentavat Näsinneulan Riesling-viikot

Osa ravintoloista, kuten Näsinneula juhlistaa Riesling-viinejä lähes koko toukokuun. Näsinneulassa Riesling-viikot alkoivat jo ja teemana on erityisesti kahden laatutuottajan viinit: Weingut Dautelin Württenbergistä ja Weingut Toni Jostin Mittelrheinistä. Näiden viinitalojen tuotteita maistellaan myös Wine Maker -illallisilla. Rieslingien lisäksi tarjolla on myös muita viiniherkkuja, kuten Spätburgunderia ja Weissburgunderia. Näsinneulassa Riesling-viikot jatkuvat 1.6. asti lukuun ottamatta äitienpäivää, jolloin tarjoillaan erillistä menukokonaisuutta.

Wine Maker -illalliset

13.5. Christian Dautel viinintekijäillallinen klo 18 
20.5. Cecilia Jost viinintekijäillallinen klo 18

Teemaviikkojen aikana ravintolat tarjoavat asiakkaille mahdollisuuden nauttia saksalaisen rieslingin monimuotoisuudesta. Viinit toimivat sellaisenaankin ja erilaisia rieslingejä voi kokeilla pienen tastingin muodossa. Teemaviikkoihin osallistuvat ravintolat rakentavat erikoismenun, johon viikkoja ajatellen hankitaan harvinaisempia rieslingejä laadukkailta viinitiloilta. Menuista löytyy esimerkiksi skandinaavisen keittiön herkkuja, jotka valmistetaan paikallisista, tuoreista raaka-aineista. Lisäksi viikoilla tarjotaan klassista saksalaista ateriaa, eli parsaa rieslingin kera.

Rieslingit tunnetaan eleganssistaan ja raikkaudestaan, ja niitä on monentyyppisiä aina kuivista ja hapokkaista täyteläisen makeisiin, jaloihin jälkiruokaviineihin. Viinin aromaattisuus sekä hedelmäisyys miellyttävät kuluttajia, ja se on kautta aikojen ollut arvostettu viinintuntijoiden parissa. Monipuolinen ruokaviini sopii yhtä lailla mausteisten aasialaisruokien kuin skandinaavisen keittiönkin pariksi. Raikas omena ja kypsä persikka sekä jalohomeen hunajainen vivahde ovat kaikki rieslingin tuntomerkkejä. Riesling soveltuu myös erittäin hyvin kellarisäilytykseen.

Riesling on saksalaisen viininviljelyn käyntikortti. Yli puolet maailman Riesling-rypäleen viljelyalueista sijaitsee Saksassa. Maailman suurin Riesling-viljelylle omistettu alue on Pfalz, kun taas jyrkimmät viininviljelyrinteet löytyvät maailmankuululta Mosel-joen varrelta.

Riesling-rypäleellä on mielenkiintoinen tarina ja kiehtova historia, joka yltää 1400-luvulle. Tuolloin tuotiin myös saksalaisia viinejä Suomeen Turun linnaan. Saksassa tuotetuista viineistä 64 prosenttia on valkoviinejä, etupäässä rieslingejä, ja 36 prosenttia punaviinejä, etupäässä pinot noir -viinejä. Yli puolet viinintuotannosta edustaa joko kuivia tai puolikuivia viinejä.

Riesling-teemaviikko Facebookissa: www.facebook.com/rieslingteemaviikko
Saksan viinit Facebookissa: www.facebook.com/saksanviinit