Ravintola Saarni keräsi tuomariäänipotin. Parhaan pintxon palkinnon vastaanottivat Juveneksen toimitusjohtaja Päivi Lindén (vas.), keittiömestari Mika Sirkiä ja aluejohtaja Jussi Jyrinki. Kuva: Mikko Reinikka

Tamperradan pintxokisa oli tänä vuonna etenkin yleisöäänestyksen osalta erityisen tiukkaa makujen taistoa loppumetreille asti. Siksi tuomaristo päätti palkita kaksi yleisön suosikkia. Kaikkiaan 50 ravintolaa kilpaili annoksellaan mittavan yleisön sekä tuomariston suosiosta. Tuomaristo valitsi gastronomisesti kiinnostavimmaksi pintxoksi lounasravintola Saarnin annoksen, kun yleisön suosikeiksi taas nousivat Café Siilinkari sekä Muusa.

Pintxofestivaalia vietettiin syyskuun ensimmäisellä viikolla jo kahdeksatta kertaa. Ravintolat tarjosivat parasta osaamistaan pieninä ruoka-annoksina eli pintxoina viiden päivän ajan.

Pintxon filosofia on lähtöisin Baskimaasta, mutta Tampereella tapahtuman idea on tuoda esiin tamperelaisten ravintoloiden omaa osaamista toteutettuna pääosin paikallisista raaka-aineista. Tamperrada on koko perheen kaupunkisuunnistus, jossa voi pikkurahalla tutustua itselle uusiin ravintoloihin.

Ravintola Saarnin nieriäpastrami oli tuomariston valinta

Tamperrada-pintxokilpailun tuomaristo kiersi kaikki 50 ravintolaa kahdessa päivässä ja arvosteli annokset asteikolla maku 60, ulkonäkö 20 ja innovatiivisuus 20. Voiton vei ravintola Saarni, jonka pintxon oli suunnittelut keittiömestari Mika Sirkiä. Toteutuksesta vastasi keittiömestari Matti Kuusi. Voittajapintxossa oli lakritsilla ja fenkolilla maustettua nieriäpastramia, sienipyreetä ja karpalopikkelöityjä sinapinsiemeniä. Annos oli tuomariston kuvailun mukaan värikäs, herkkä ja kaunis sekä makumaailmaltaan moniulotteinen.

– Kilpailun tavoitteen mukaisesti annos uudistaa pintxogenrea. Annoksessa oli paljon komponentteja, mutta kaikki olivat tasapainossa. Jokaisen komponentin läsnäolo oli harkittua ja teki kokonaisuudesta osiensa summaa enemmän. Tattipyreen ja tilliöljyn jälkimaku viimeistelivät maistelukokemuksen, Reinikka kertoo.

Saarnin kisapintxo voitti tuomariston äänestyksen. Kuva: Saarni

Palkinnoksi Sirkiä pääsee opintomatkalle pintxojen lähteille Bilbaoon ensi vuonna, kunhan taas matkustamaan pääsee. Tuomaristossa 2020 olivat mukana keittiömestarit Anette Mellin ja Marko Alenius sekä tapahtuman perustaja Reinikka. Korkeisiin tuomariston makupisteisiin ylsivät myös viime vuoden voittajan Aistin ”Lihaa ja perunaa, prkl!” ja Mylläreiden juustoinen rapukroketti.

Tuomaristo kehottaa ravintoloita unohtamaan jo leivän pois kilpailupintxosta.

– Pintxossa ei ole pakko olla leipää. Jos leipä on mukana, sen on oltava yksi oleellinen komponetti, joka tuo lisäarvoa annokseen, toteaa Reinikka.

Tänä vuonna annoksista löytyi enemmän leikkimielisyyttä ja huumoria. Mukana oli myös ilahduttava määrä kasvisannoksia, jotka pärjäsivät mauillaan myös suuren yleisön lautasilla.

Yleisön suosikkeja valittiin kaksi

Yleisön suosikista kisailtiiin aivan äänestyksen viime sekunneille asti, ja lopulta äänien määrässä oli eroa vain kolme ääntä. Siksi tuomaristo päätti palkita tänä vuonna kaksi yleisön suosikkia. Café Linkosuo oli tuunannut legendaarisen pärämätsin uuteen uskoon aasialaisella vivahteella, Pärämäts Dim Sum -reseptin takana on keittiömestari Mika Manninen. Tuote upposi tamperelaisten sydämiin. Toisena yleisön suosikkina palkitaan ravintola Muusan täysin vegaaninen annos, joka sisälsi riisipaperisipsillä Muusan tofuröraa, cavi-artia ja aonoria. Äänestäjiä oli 3477.

Muusan pintxo kohosi jaetulle toiselle sijalle yleisöäänestyksessä. Kuva: Muusa

Äänestystulokset 2020

1. Café Siilinkari 496

ja

Ravintola Muusa 493

3. Ravintola Maranga 187

4. Hoax – Vegan & Awesome 140

5. Huber 125

6. Astor 108

7. Guru´s Kitchen 97

8. Salsallada 93

9. Winebridge 84

10. Tapas Bar & Sidreria Inez 81

Korona ei latistanut Suomen suurimman ravintolafestivaalin tunnelmaa. Ihmiset nauttivat hyvästä ruoasta ja mutkattomasta tunnelmasta turvallisesti ilman suuria ruuhkia tai jonoja. Jotkut ravintolat möivät jopa 20% enemmän pintxoja kuin viime vuonna, vaikka kokonaisyleisömäärä laski jonkin verran viime vuodesta. Yleisö pääsi äänestämään omaa suosikkiannostaan Facebookin kautta. Tapahtuman taloudellinen ja henkinen merkitys ovat tällaisena aikana ravintoloille erityisen tärkeitä.

Paras autenttisin tunnelma 

Baskilainen tuomari Juan Antonio Bilbao ei tänä vuonna päässyt matkustusrajoituksien vuoksi Tampereelle, joten parhaan ja autenttisimman tunnelman erikoispalkinnon valinta tapahtui etäyhteydellä videon ja puheluiden kautta Bilbaoon, jossa Bilbao oli koonnut paikallisista ammattilaisista raadin seuraamaan videostriimausta ravintola Mugiin.

– Olen todella surullinen, kun en tänä vuonna päässyt matkustamaan Tampereelle. Tampereella ja Bilbaolla on hyvin paljon yhtäläisyyksiä. Tampere voisi hyvin olla yksi baskilainen kaupunki ja osa Baskimaata. Tamperrada on tapahtumana varmasti yksi Euroopan tärkeimmistä pintxofestivaaleista.

Parhaasta tunnelmasta palkittiin Tapas Bar & Sidreria Inez. Kuvassa ravintolapäällikkö Kirsi Partanen (vas.) ja ravintoloitsija Anu Lappalainen. Kuva: Mikko Reinikka

Videoiden ja tuomariston välisten puhelinkeskusteluiden perusteella Bilbao päätyi antamaan parhaan autenttisimman tunnelman palkinnon Tapas Bar Inezille.

– Pintxovalikoimaa oli runsaasti ja henkilökunta kaatoi baskilaista siideriä laseihin baskilaisin oikein ottein, Bilbao kehuu.

Tamperradan yhteistyö Bizkayan maakunnan hallinnon ja Baskin Food Festin kanssa jatkuu edelleen. Tarkoituksena on saada pintxojen maailmanmestaruuskilpailut Tampereelle vuonna 2026.

 

Tapahtuman kotisivut: Tamperrada