Seurailemme tällä sivulla säännöllisesti sesonkien herkkuja Tampereen ravintoloissa. Jahtikausi on tuonut Tampereen ravintoloiden pöytiin Suomen villin luonnon parhaat lihaisat antimet. Riistakauden 2024 metsäisiä makuja on tarjolla ainakin näissä Tampereen illallisravintoloissa ja gastropubeissa, joilla on intohimoa lähiruokaan ja laadukkaisiin raaka-aineisiin.

Tiiliholvi - klassikkoravintola Tampereella
Tiiliholvin sorsa-annos. Kuva: Ronja Honko, Kohokohdat.fi

Seurailemme syyskaudella aktiivisesti tamperelaisravintoloiden tarjontaa ja tämän jutun tiedot päivitimme viimeksi 30.1.2024.

Riistaliha on luonnonmukaista. Eläin saa elää ja kasvaa vapaana, ja riistalihalla on yhtä pieni hiilijalanjälki kuin itse poimituilla marjoilla ja sienillä.

Riistaruokia Tampereen ravintoloissa

Riistaruokia ja poroa Tampereen ravintoloissa
Dabbalin ruokalistalta löytyy aina poroa useassa eri muodossa. Kuva: Mikko Uosukainen.

Ravintola Dabbal tuo syksyn villit ja muhevat maut lautasille tuttuun tapaan. Puuhiiligrillaava Dabbal on yksi harvoista tamperelaisista ravintoloista, josta saa aina riistaruokia erityisesti poron muodossa. Paras riistakausi Lapland Hotelsin kaupunkihotellien ravintoloissa alkaa syksyn poroerotteluiden myötä.

Dabbalissa saa aina poroa usealla eri tavalla ja eri ruhonosista valmistettuna. 2024 alkuvuodesta Lapin upein ja aidoin raaka-aine tulee ravintolaan suoraan pohjoisen palkisilta.
Mainitsemisen arvoista on myös ravintolan lihapullissa käytettävä hirvi sekä kala-annoksen villikala Lapista.
PÄIVITETTY 30.1.2024

Maailman parhaat raaka-aineet ja puhtain ilma myös Ravintola Dabbalin ylpeyden aiheita

2Saivo Kitchen & Bar

Dabbalin ohella myös Lapland Hotel Arenan Ravintola Saivo Kitchen & Bar on tullut tutuksi vapaana laiduntaneen poron tarjoilemisesta. Keittiöpäällikkö Mikko Kautto tiimeineen on tuonut alkuvuoden 2024 alkuruokavaihtoehdoksi kekseliään, tapastyylisen Makupalat-nimisen makukokonaisuuden, jonka myötä pääsee myös blinin makuun. Kautto paljastaa, että yllätysmenun mauista löytyy riistakauden raaka-aineina poroa useammassakin annoksessa ja myös umamista riekkoa.

ALKURUOAT
MAKUPALAT
Savutartaletti ja porotartar, Bliniä ja muikunmätiä, Tuulihattu, tuhkaa ja suppilovahvero, Siikaa ja mallasleipää, Kuusenkerkkächeddaria ja hillaa.
PÄÄRUOAT
PÄIVÄN PORO
(Muuttuva valmistustapa ja raaka-aine)
PORONKÄRISTYS
Poronkäristystä, puikulaperunamuusia, suolakurkkua ja puolukkaa
SAIVO BURGER
Briossisämpylää, puuhiiligrillissä paistettu lappilainen häränlihapihvi, kylmäsavuporoa, savumajo, salaattia, tomaattia,pikkelöityäpunasipulia ja puikulaperunaranskalaisia
YLLÄTYSMENU
Raaka-aineina riekkoa ja poroa

 

Lahjakortti Lillaniin

Uudistuneen Lillan Kökin keittiö panostaa puhtaisiin makuihin niin kasvimaalta, järvestä kuin ilmasta ja metsästäkin. Peuranlihaa on saapunut ravintolaan Metsärannan lihalta Punkalaitumelta*.

Kevätkauden 2024 ensimmäisen ruokalistan riista-annokset
RIISTAKÄRISTYSTÄ
Perunapyreetä ja puolukkaa (L, G)
PEURANKIELTÄ
Savusärkimajoneesia ja kaprista (L, G)

LUE LISÄÄ RUOKALISTASTA

Mustaherukkaisia churroja, karitsarilletteä ja peurankieltä vitello tonnato -tyyliin Lillanin listalla

4Ravintola LiV

Ravintola Liv:n viiden ruokalajin menusta löytyy hirven lihaa rakkaasta naapurimaasta Virosta. Annoksessa on hirven sisäpaistia, joka on ohueksi leikattu ja kääritty rullalle. Rullan sisällä on mustajuurisalaattia. Käärylettä kaunistaa sherrypikkelöidyt suppilovahverot ja porkkana. Lisäksi annoksessa on kurpitsakreemia, friteerattua mustajuurta ja tattiketsuppia.

Tätä annosta on tietojemme mukaan tarjolla, kunnes menu vaihtuu 28.2.2024. Muutoksia menuun on tulossa jo aiemmin, sillä  viinitekijäillallisilla 23.-24.2. on jo muutoksia menussa.

LUE MYÖS

Viinintekijä-illallinen Ravintola LiV: Viinitalo Pesquale Pelissero

LiVistä kaavailtiin alunperin ruoaltaan rennompaa – suosio siivitti usean ruokalajin illallisravintolaksi

Ravintola Sasor - Riistaruokia Tampere
Riimipeuraa ja pikkelöityjä sieniä syksyn listalla. Kuva: Ravintola Sasor.

Ravintola Sasor on alusta asti satsannut laadukkaisiin ja mahdollisuuksien mukaan läheltä saapuviin raaka-aineisiin sekä tarjoillut lautasille riistakauden parhaita raaka-aineita. Ravintolassa kaikki porsaan-, naudan-, peuran- ja hirvenlihat ovat kotimaisia. Vuoden 2024 ensimmäisellä listalla peuraa alkuruokana Porotartarin muodossa.

Porotartar Pikkelöityä karpalo-sipulia, kuusenkerkkämajoneesia ja friteerattuja juureslastuja.
Gastropub Tuulensuu on suosittu ravintola Tampereella.
Gastropub Tuulensuu, Kuvaaja: Toni Honko, Kohokohdat.fi

Vaikka belgityylinen Gastropub Tuulensuu ei tule heti ensimmäisenä mieleen kotimaisia riistaruokia tarjoilevana ravintolana, siellä on jo monen vuoden ajan nautiskeltu ravintoloitsija Sami Lappalaisen tuntemilta metsästäjiltä saatua lähiriistaa. Tuulensuussa kokataan saalis aina päästä häntään. Talvisin Urjalasta on säännöllisesti saapunut peuraa ja myös hirveä.

Tällä kertaa peurat ja hirvet tulivat vieläkin lähempää, Valkeakoskelta. Tuulensuun Hirvi-Olutpata -annoksen juomasuosituksena löytyy oluen ystäville vahva luostariolut St. Bernardus Abt 12. Peuraa on tulossa tarjolle myöhemmin kevättalvella.

Hirvi-Olutpata (Carbonade Flamande), Tikkuperunat & Valkosipulimajoneesi
HUOM! Tuulensuussa remontoidaan 11.-18.2. välisenä aikana

 

7Ravintola Paakari, KANGASALA

Ravintoloitsija-keittiömestari Ilpo Vainio on tunnettul riistaillallisistaan, jotka ovat toteutettu klassinen vanhan liiton tyyliin tarjoten runsaasti ranskalaisia annosklassikoita. Paakari tarjoilee uudella menullaan yhtenä pääruokavaihtoehtona annosta Ylikypsää peuraa, palsternakkaa ja perunaterriiniä. Menun löydät osoitteesta: ravintolapaakari.fi

Ruokalista vaihtuu nopeaan.  Sisäpiirin vinkki! Luottometsästäjä on luvannut toimittaa Paakariin pari rusakkoa. Tiedot päivitetty 8.2.2024

8Vaihmalan Hovi, LEMPÄÄLÄ

Kuvassa Metsärannan peurasta valmistettu herkullinen tartar syyskauden menulla. Ruokalista on uudistunut tämän jälkeen. Kuva Vaihmalan Hovin bistrosta.

Vaihmalan Hovin kartano & keittiö sijaitsee Pirkanmaan parhaiden metsästysmaiden keskiössä Lempäälässä ja asiakkaat saavatkin nautiskella loistavista raaka-aineista. Uusi talven ruokalista tuli voimaan helmikuun ensimmäisenä lauantaina.

– Riistaa tällä kertaa vain alkuruuassa Peuraa & pastaa. Annoksessa kartanossa käsin tehdyn pastataikinan sisällä paikallista ylikypsää peuraa, lähimetsistä kerättyä suppilovahveroa, yrttejä ja parmesaania. Annos viimeistellään sesogin mauilla eli appelsiini-rosmariinivoilla ja tottakai parmesaanilla, kertoo keittiömestari Paavo Pekonen.

ALKURUOAT
PEURAA & PASTAA
Ylikypsällä peuralla ja sienellä täytettyä cappellettiä, rosmariini-appelsiinivoita ja parmesaania
(Bongattu listalta 4.2.2024)

9Ravintola Myllärit

Ravintola Mylläreiden alkuruoista löytyy Peuracarpaccio-annos, josta löytyy elementteinä: puolukka, pikkelöity sieni & rosmariinikreemi.

10Tiiliholvi

Tiiliholvi - klassikkoravintola Tampereella
Tiiliholvissa riistaruokia on aina syyskaudella saatavilla. Edellisvuosina tarjolla on ollut muun muassa kuvan sorsaa. Kuva: Ronja Honko, Kohokohdat.fi

Tiiliholvin keittiömestari Pietari Parkkonen on käyttänyt viime vuosina säännöllisesti riistaraaka-aineita sekä à la carte -menullaan että yllätysmenulla. (Kuvassa sorsaa edellisvuosien syysmenulla). Tällä hetkellä ei ole metsäriistaa, mutta alkuvuoden 2024 menulla on fasaania Vanantaan kartanolta. Vaikka kyseessä ei ole varsinaista riistaa, tarhatun fasaanin lihan voi nähdä eettisempänä vaihtoehtona siipikarjalle.

Tarhatun fasaanin lihan voi nähdä eettisempänä vaihtoehtona siipikarjalle.

VANANTAAN KARTANON FASAANIA
Paistettua fasaanin rintaa, karviais-madeirakastiketta, juuripersiljapyreetä, paahdettua selleriä ja salvialla maustettua serranokinkkumurua 

Apajan menu on sesonkia kunnioittava, viikon tai kahden välein vaihtuva makumatka. Riista on pyyntikulttuuria arvostavassa Apajassa merkittävässä roolissa. Toinen ravintoloitsijoista, Tuomas Norri on harrastanut metsästystä jo vuosikymmenten ajan.

Hirveä, veriappelsiinia ja luumua
(Bongattu tammikuun listalta 2024. Ravintolan ruokalista ei päivittynyt 4.2.2024)

Uusi keittiömestarivetoinen ravintola Juhannuskylään – Apaja ammentaa sesongeista

12Lisää riistaruokia Tampereen ravintoloissa:

Kun riistasta puhutaan, katse kohoaa nopeasti ylös ravintola Näsinneulaan. Ravintolan käyntikortiksi muodostuneen Finlandia-menun pääruokana ja myös pääruokavaihtoehtona koreilee Kaldoaivin poronvasa, jonka valmistaminen Näsinneulassa onnistuu vankalla kokemuksella.

Tammikuussa 2024 Finlandia-menulla ei poikkeuksellisesti ole riistaa.

Ravintola Heinätorin Heinätorin Menusta löytyy usein syyskaudella pääruokavaihtoehtona peuraa tai poroa. Vuosi 2024 käynnistyi sorsanrinnalla.

 

Ravintola Harald Tampereella
Ravintola Harald Tampereella on kuuluisa riistaruoistaan.

Myös Viikinkiravintola Harald on tunnettu riistaherkuistaan. Monimuotoisimman kosketuksen riistan eri makuihin saa valitsemalla Mimirin riistamiekan, johon pujotetaan muun muassa paistettua poron sisäfileetä, pitkään haudutettua hirven entrecotea, riekonrintaa ja hirvimakkaraa.