pehtoori 2 kohokohdat
Izawa on Pehtoorin väelle tuttu asiakas ja ystävä.

Minkälainen on osa-aikainen tamperelainen, juuriltaan japanilainen ja enimmäkseen Italiassa asuva mies? Hän on Makoto Izawa, maineikas graafikko, taitelija, näyttelijä ja armoton kulinaristi, joka on intohimoinen kotikokki ja hyvän ravintolaruoan lempijä. Mies, joka on laittanut ruokaa pikkulapsesta asti, arvostaa kokkien osaamista ja rakastaa suomalaista kotiruokaa.

Izawa viettää vuosittain Tampereella aikaa vähintään pari kuukautta. Ennen enemmänkin, mutta työt Italiassa pitävät miehen kiireisenä. Etänä myös Suomesta käsin. Mikä italialaistuneen japanilaisen miehen sitten tuo edelleenkin Suomeen? Rakkaus tietenkin.

pehtoori kohokohdatKun sydämen valittu on kasvissyöjä, rajoittaa se tietyssä määrin ruoanlaittoa kotona. Etenkin sen Izawan rakastaman perinteisen, usein hyvin lihaisan ja kalaisan suomalaisen kotiruoan. Siksi pariskunta syökin Suomessa paljon ulkona.

Yksi suosikkipaikoista on Armas Kuppila, mutta kulku suuntautuu usein läheiseen Kauppahalliin, joka on Izawan mielestä paras paikka Tampereella. Hyvän tunnelman lisäksi se kun on pullollaan erilaisia raaka-aineita ja lupsakoita ravintoloita. Kuten esimerkiksi Izawan uusin suosikki, Kauppahallin Pehtoori.

– Täällä on mainiota perinteistä suomalaista kotiruokaa. Annokset ovat myös tuhteja ja niistä lähtee nälkä, vaikka hinta on edullinen.
Izawalla onkin sanonta, jonka mukaan kallis ravintola, jossa syö huonosti, on pettymys. Kallis ravintola, jossa syö hyvin, on ihan tavallinen. Kaikkein parasta maailmassa on se, jos löytää edullisen ravintolan, jossa syö hyvin. Ja Pehtoori on Izawan mielestä yksi niistä.

Izawa ostaa usein annoksia myös mukaan, sillä liharuokaa ei tosiaan yhdelle oikein tule laitettua kotona.
makoto izawa pehtoori kohokohdat
Izawa on viihtynyt keittiössä pikkupojasta lähtien äitinsä ruoanlaittoa seuraillen ja siinä auttaen. Kun äiti kuoli pojan ollessa 9-vuotias, alkoi Izawa laittaa ruokaa itsekseen. Vaikutteita ja uusia reseptejä etenkin maailmanmatkoilta itseensä imevä ja niitä myös itse lennosta kehittelevä Izawa arvostaa ammattikokkien osaamista ja taidolla valmistettua hyvää ruokaa.

– Ruoanlaitto on taidetta siinä kuin graafinen suunnittelukin.

Izawan maailmanlaajuisesti tunnetuimmat työt ovat urheilurintamalla, mm. logojen suunnittelua kansainväliselle lentopalloliitto FIVB:lle sekä maskotti Atlantan vuoden 1996 kisojen rantapallolajille. Ja kun esimerkiksi Roomassa liikkuu, näkee viljalti Izawan suunnittelemia logoja siellä täällä. Tällä hetkellä hän toimii enimmäkseen pakkaussuunnittelijana suuressa lahjatavaraketjussa Vatikaanissa.

Suomessa Izawa hämmästelee logottomuutta. Hänen näkökulmasta niitä ei täällä oikeastaan ole, on vain tekstejä. Kun sanan näkee, ei etenkään ulkomaalaisella ole mitään käsitystä siitä, mitä se tarkoittaa. Kuvalogot taas ovat universaaleja, kaikkien kulttuuritaustasta, iästä ja kielitaidosta riippumatta ymmärrettävissä. Japanilainen kirjoitushan on hyvin visuaalista ja kaunista: yksi kirjoitusmerkki, kuva, kertoo jo paljon. Kuvin sanoitus on siis Izawalla verissä, samoin kuin ruoan ja raaka-aineidenkin kansainvälinen kieli. Ja yksinkertainen on kaunista. Niin myös suomalaisen kotiruoan kohdalla.

Lopuksi keskustelu kurvaa gastronomiasta muumimarkkinointiin. Izawa nimittäin toteaa painokkaasti, että aitojen muumien ja muumitaiteen markkina-arvo pitäisi tajuta. Tänne jopa häämatkoilleen kamerat tanassa saapuvia japanilaisia aikuisia ei suinkaan viehätä se 90-luvun alussa luotu hattarainen lastenohjelma, vaan muumikirjallisuus ja -taide. Kurinalaisessa kulttuurissa eläviä japanilaisia kiehtoo muumien hiukan boheemi elämäntapa ja ainutlaatuinen elämänfilosofia sekä Janssonin aidot piirrokset.

– Muumien pitäisi olla omissa pysyvissä tiloissaan, Tampereen suurin vetonaula, aarre ja ylpeydenaihe.

KOTISIVU

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

– Kauppahallin Pehtoori on avoinna ma-pe 8-17 ja la 8-16.
– Tarjolla on lounasta sekä ruokalistalta tilattavia annoksia. Vitriinistä saa makeita ja suolaisia tuotteita. Myös take away. Hinnat 7,80–12,50e.
– Makoto Izawan suosikkeihin kuuluu 8,5 euron hintainen Pehtoorin lohikeitto.