Tuomas Pere

Pyynikin Käsityöläispanimo on leimallisesti kokeileva ja oluelle utelias hyvien tyyppien panimoporukka. Kirjoitin heistä artikkelin viime keväänä kuvaillen aistittavissa olevan pienoista olutvallankumouksellisuutta. Vähänpä silloin oikeastaan vielä sakin sisukkuudesta tiesin. Juttuun oli tarkoitus mennä räiskimään kuvitus panimolla toisella kertaa. Sitten tulikin tulipalo. Alkulamaannuksesta huolimatta pyynikkiläiset eivät kuitenkaan jääneet tuleen makaamaan. Nyt Pyynikillä taas pannaan, jopa räätälöidysti. Ja verkossa myydään.

Roimaa panovoimaa saatiin heinäkuussa Saksasta, jossa Vahvaportteri voitti Global Association of Craft Beer Brewersin järjestämässä kilpailussa MM-kultaa portterisarjassa. Pyynikkiin suunnattiin valokeiloja ulkomaita myöden ja tilauksia alkoi sadella.

Nyt Pyynikin porukalla onkin jälleen armoton draivi meneillään. Tuhkasta nousi Vahvaportterin etiketissäkin poseeraava oluttontuille turvapaikan tarjoava naavapartainen Pyynikinharju. Ja nyt se on lähtenyt kylille vaatimaan vapautta! Vapautta pienpanimoiden myydä ja asiakkaiden ostaa vahvojakin oluita vapaasti.

Olutta verkkokaupasta Viron kautta

Pyynikin Käsityöläispanimon oluita alettiin myydä Papabeers-verkkokaupasta Viron kautta. Kauppa lähti holhousyhteiskuntaa ja yhä tiukentuvaa alkoholilainsäädäntöä kritisoivasta poliittisesta kannanotosta, joka pulloputiikkeineen osoittautuikin yllättävän lujasti halutuksi tavaraksi. Kauppaan varatun olutmäärän oli tarkoitus riittää noin kuudeksi viikoksi. Kauppakuhinan alkaessa käydä mallasherkut ostettiin loppuun kolmessa ja puolessa vuorokaudessa.

– Ennen kaikkea haluamme kuitenkin herättää keskustelua tämän kaiken holhouksen järkevyydestä, panimomestari Tuomas Pere summaa.

Jatkoa piisaa piakkoin sekä verkkoputiikin puolella että myös Virossa sijaitsevan myyntipisteen muodossa. Ja virolainen Papan auto kurvailee komeissa Pyynikin väreissä ympäri Suomea olutta jakaen ja vapaan oluen ilosanomaa julistaen. Pyynikin Käsityöläispanimon oluita saa ostaa tietenkin myös ravintoloista, kuten Tampereella esimerkiksi Kultaisesta Apinasta, Ohranjyvästä ja Kaijakasta.

Jokaiselle oma olut tilauksesta – Tornillakin omansa

TenderiPyynikillä on ryhdytty myös valmistamaan asiakkaille omia oluita tilauksesta. Yritysten lisäksi myös yksityiset voivat tilata oman oluen, oli se sitten vahvuudeltaan yli, alle tai tasan 4,7%. Minimimäärä on nimittäin niinkin pieni kuin tuhat pulloa eli 330 litraa. Tuomas räätälöi asiakkaalle oluen toiveiden mukaan.

Oluiden tilaaminen onkin käynnistynyt vauhdikkaasti. Torni Tampere -hotelli tilasi pyynikkiläistä kahta eri sortimenttia.

– 5,2% Tenderi-bitter on hyvin tyypillinen englantilaistyyppinen, real alemainen kuparinvärinen ja kaunis olut, Tuomas kuvailee.

Oluen nimi juontautuu nokkelasti höyryveturin erillisestä polttoaine- ja vesivaunusta, joka teki pitkät yhtäjaksoiset ajot mahdollisiksi.

Pajavasaran pohjana taas on Vahvaportteri, johon hotellinjohtaja Mikko Kankaanpää on kovasti mieltynyt. Hän pyysi Tuomasta suunnittelemaan Tornille omat oluet, joista toinen olisi kuin maailman parhaaksi rankattu Vahvaportteri, mutta vielä vähän parempi. Ja kieltämättä se onkin pyöreämpi luksusversio särmikkäämmästä isoveljestään. Pajavasara on vahvuudeltaan 8,8%, koska Torni on 88 metriä korkea.

– Pajavasara kunnioittaa tamperelaisia portteriperinteitä. Täällähän on ollut ennen kieltolakia useita portteripanimoita.

Aurinko tuntuu hehkuvan Perelle porukkoineen maltaista hymyään, vaikka tuuli välillä tuivertaa risukkoakin niskaan. Vastoinkäymiset kääntyvät voitoiksi. Jopa sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominenkin inspiroi mallasherkkujen saralla. Nyt Pyynikillä nimittäin pannaan Ismoa. Reilusti yli 4,7%:sta. Ehkäpä vielä joskus saamme ostaa sitä suoraan panimolta?

Pyynikin Käsityöläispanimo

Papabeers-verkkokauppa

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Tuomas Pere ja Pajavasara