Pyynikin Brewhousen mikropanimo hyrrää täyttä täpinää Tammerkosken partaalla, sillä panimon vastaava oluentekijä Samuli Peltonummi on luonut jo ensimmäisiä oluita asiakkaiden huulille. Hänen panimopuuhiaan pääsee seuraamaan lasin takaa suoraan ravintolasta – vaikkapa tuopposen ääreltä.

Pyynikin Brewhousessa voi maistella paitsi kaikkia Pyynikin Käsityöläispanimon oluita, myös ravintolassa toimivan oman mikropanimon tuotteita. Panimolaitteiston paikalle saamisessa ja asennuksessa oli alkuun hivenen haastetta ja hidastetta, mutta nyt se on täydessä tikissä. Panimosta vastaava Peltonummi onkin koeajanut laitteistoa intomielisesti.

– Muutamia tuotteita on jo saatu ulos. Nyt päästään viemään puuhaa siihen suuntaan, mihin haluamme, kertoo Peltonummi innoissaan.

Luvassa on oikeastaan vaahtokukkainen väylä Pyynikin Käsityöläispanimon kokeellisille alkulähteille.

– Tehdään vahvoja ja tummia ja erikoisempia oluita. Erät ovat pieniä, joten tässä on helppoa testailla uusia makuja ja trendejä, craft-meininkiin lujasti mieltynyt Peltonummi kuvailee.

Salin ikkunasta on suora näkymä seinän takana olevan mikropanimon puolelle.

Mikropanimon omaa olutta myydään suoraan Pyynikin Brewhousen hanasta, joten oluterikoisuudet päätyvät äärimmäisen tuoreina asiakkaiden huulille. Yhtä olutta tulee aina 10 kegin eli 300 litran erä, mikä hupenee hyvinkin parissa viikossa. Kun ravintola tiedottaa uudesta oluesta, kannattaa asian äärelle liikahtaa nopsaan.

Ensimmäisissä oluissa on maistunut mm. salmiakki ja modernit hurjat humalat. Onpa mikropanimossa ehditty tehdä jo yksi yhteistyöolutkin unkarilaisen Reketye Brewing Co:n kanssa. Collabeja tulee varmasti lisääkin.

– Ne ovat parhaita asioita oluen tekemisessä. Intohimo kulminoituu siinä, kun pääsee yhdessä miettimään ja vertailemaan kokemuksia. Ja sitten tulee se yhteisen työn hedelmä!

Olueen syvälle sukeltaneen 26-vuotiaan Peltonummen ensimmäinen oma maltainen syntyi jo 10 vuotta sitten kotiolutpuuhissa. Nyt laitteisto on toista luokkaa, mutta meininki silti samanlainen käsityöläishenkinen – pikkuinen panimo kosken partaalla keskellä kaupunkia. Keittopäivänä maltaiden ja humalan tuoksumaisema tulvii ulos ilmanvaihtoputken kautta houkuttaen niin tuoksulle uusia uteliaita kuin sen oitis tunnistavia luokseen.

– Tänne on tullut ihmisiä kadulta ihmettelemään, että mitä täällä puuhataan ja jotkut ovat sanoneet, että täällä tuoksuu lapsuusmuistoilta. Näistä tulee hyvä mieli. Ja siitä, että täällä tehdään ihan oikeasti olutta, jonka valmistusta asiakkaiden on mahdollista seurata ja myös sitä maistella.

Nykyajan tavalliseen panimotouhuun verrattuna Peltonummen työ onkin varsin asiakasläheistä ja välittömän palautteen puuhaa. Mikropanimon omia oluita osataan jo kysellä ja niiden valmistuksesta halutaan kiinnostuneina myös tietää enemmän.

– Jotkut koputtavat oveen ja haluavat esittää kysymyksiä, toiset kertovat omasta olutharrastuksestaan. Jotkut vanhemmat herrasmiehet taas ovat tulleet kertomaan, kuinka ovat aikanaan keittäneet sahtia. On hienoa, että oluenvalmistus kiinnostaa ihmisiä.

Maltainen magia on pitänyt myös Peltonummea otteessaan jo vuosikymmenen ajan.

– On mahtavaa, kun saa käsiinsä maltaat, hiivat ja humalat ja niistä voi tehdä aivan itse sen oman oluen. Vierrettä, joka käy sitten olueksi, kutsutaan kotiolutpiireissä pojaksi. Pystyn samaistumaan ajatukseen hyvin. Annat oluelle kaiken rakkauden, mutta kuitenkin vasta aika näyttää minkälaiseksi se kasvaa. Aina muutaman päivän välein pääset maistamaan tankista, kuinka se kehittyy. Se on jännittävää ja antoisaa. Vaikka välillä on raskaita ja pitkiä päiviä, niin se on kaiken sen arvoista, Peltonummi tuumaa hymyillen.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Mikropanimon vastaava oluentekijä Samuli Peltonummi nauttii työstään oluen ja olutmielisten asiakkaiden parissa. Lasiseinäisen panimon touhu on tiirailtavissa vaikkapa oluen ääreltä.