Luca Platanian luotsaamassa Pizzeria Lucassa pizzat paistetaan 430-asteiseksi lämpiävässa kiviarinaisessa Scugnizzonapoletano-uunissa. Kuva: Patrick Stycz

Hyvän pizzan salaisuuksiin kuuluu kärsivällisyydellä kohotettu taikina, tietää Luca Platania, mies Pizzarium- ja Pizzeria Luca -ravintoloiden takana. Kymmenen vuotta sitten Roomasta Turkuun suunnannut pizzataituri intoutui levittämään hyvän pizzan ilosanomaa suomalaisille vaimonsa kanssa. Touhu lähti lentoon basilika pöllyten, ja nyt pizzaa paistetaan Lucan malliin monessa kaupungissa, pian myös Kööpenhaminassa. Ja tänäänkin uusissa ravintolatiloissa Tampereella.

Hämeenkadulta Frenckellin aukion uusiin, avarampiin ravintolatiloihin muuttanut Luca palvelee hulppein, hehkuvin pizzauunein ja niin perinteisin kuin paikallisinkin makukomboin. Laadukkaista raaka-aineista käsityönä huolella laadittu artesaanipizza on sekä juhlahetkien herkkua että arjen nautinto. Laatutuote, josta sen tekijät voivat olla aidosti ylpeitä.

Luca Platania suhtautuu pizzan valmistukseen kaikella hartaudella alusta loppuun.

Platania suhtautuu erityisesti pizzapohjan valmistukseen pieteetillä tuoreita ja laadukkaita italialaisia raaka-aineita peräänkuuluttaen. Kaiken ei kuitenkaan tarvitse olla ehtaa italialaista. Suomessakin on paljon perilaadukkaita pizzan päälle sopivaisia lähiraaka-aineita tarjolla.

– Suomessa on aivan loistavia raaka-aineita, jos puhutaan vaikka järvikaloista tai lihasta. Laatu on oikeasti todella hyvä, ja haluan hyödyntää paikallisia raaka-aineita. Tulevaisuudessa meillä voikin olla yllätyksiä tarjolla!

Tampereella pizzan saa jo nyt lähituottajan savulohella, lohenmädillä, limellä ja fior di latte -mozzarellalla.

Pizzan oikea paistoaika ja -lämpötila taikinan koostumuksen sekä kohotuksen ohella ovat Platanialle erittäin tärkeitä.

– Rapeat ja kevyet pizzapohjamme valmistetaan kehittämästäni erityisestä taikinaseoksesta, jonka annetaan kohota kaikkiaan vähintään 72 tuntia, pizzasta historioineen ja tietenkin valmistuksineen Pizze-kirjankin kirjoittanut Platania valottaa.

430-asteiseksi lämpiävä napolilainen Scugnizzonapoletano-uuni pitää leivinlapion käyttelijöineen huolta siitä, että pizzat paistuvat tasaisesti ja pohjiltaan gepardilaikkukuvioisiksi herkuiksi noin minuutissa. Toisin kuin tavallinen kiviarina, varmistaa Lucan uunin nielun Sorrentosta peräisin oleva kivi sen, ettei pizzan pohja pala, vaikka uuni onkin aivan huikean kuuma.

Lucan pizzataiturointi on kaikkinensa tinkimätöntä touhua, mutta ehkäpä juuri sillä Lauttasaaren Pizzeria Luca valittiin viime vuonna Pohjois-Euroopan parhaaksi pizzeriaksi kovatasoisessa italialaisessa 50 Top Pizza 2018 -kilpailussa.

Pizzeria Luca palvelee perjantaista sunnuntaihin myös lounasaikaan. Ravintolalla on kesäkaudella käytössään messevän kokoinen terassi, jonka lisäksi sisältä löytyy noin 120 asiakaspaikkaa. Lucan ravintolapäällikkönä palvelee Maria Tuhkanen, keittiömestarina Tero Papinsaari ja Platanian oikeana pizzakätenä jo pitkään toiminut Jonas Di Giovanni.

Pizzeria Luca löytyy ennestään Helsingin Lauttasaaresta ja outlet-kylä Zsarista Kymenlaaksosta. Kuluvan kevään aikana Lucan pizzaan pääsee pureutumaan myös Kööpenhaminan väki, kun uusi ravintola avautuu sinnekin.

Pizzeria Luca, Tampere
Frenckellin aukio 4

Avoinna: ti–to 17–23, pe–la 12-24, su 12–22

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Kuvat: Patrick Stycz ja Lifestyle Media Oy