toivanen-c-kohokohdat
Toni Toivanen. Kuva: Toni Toivanen

Monen kulinaristin päiväuni tulee todeksi Tampereella marraskuussa, kun kaupungissa voi nauttia illallisen Noman tapaan. C saa kokkivieraakseen neljä kertaa maailman parhaimmaksi valitussa ravintolassa työskentelevän Toni Toivasen, joka tuo palan tanskalaista huippuravintola Nomaa tamperelaisille lautasille.

Christina Suomisella on huikea ammattitaito ja pettämätön viinivainu.
Christina Suominen

Toivasen luoma kuuden ruokalajin menu saa juomakumppaneikseen C:n sommelière-ravintoloitsija Christina Suomisen sekä sommelière Heidi Mäkisen tarkkaan annoksille valikoimat naturalviinit.

Noman keittiötiimissä vuodesta 2013 saakka työskennelleellä Toivasella on intohimoinen ajatus siitä, mitä raaka-aineen tulee olla ja kuinka se tulee valmistaa. Kokkivierailuja hän tekee todella harvoin ja vain sellaisiin paikkoihin, joiden kanssa kokee katsomuksien kohtaavan. Ravintola C:n keittiömestari-ravintoloitsija Ilkka Isotalon ruokafilosofia soittaa hyvin yhteen hänen omansa kanssa.

– Olen aina tykännyt Ilkan tyylistä. Koen, että meillä on hyvin samankaltainen ajattelu- ja arvomaailma ruoanlaiton suhteen. Olen todella innoissani, kun pääsen Ilkan ja muun tiimin kanssa samaan keittiöön, Toivanen kuvailee innostuneesti.

Ravintola C käyttää pitkälti luomu- sekä biodynaamisia raaka-aineita ja suosii pienten lähituottajien antimia. Myös suoraan luonnosta kerättävä villiruoka on suuressa roolissa. Luomu on tärkeää myös Toivaselle, vaikka raaka-aineen laatu onkin luonnollisesti ruoanvalmistuksen ehdottomassa polttopisteessä.

– Minulle merkitsee eniten raaka-aine itse. Että se on ihan ensiluokkainen. Jos se on luomua, se on vaan plussaa, mutta useimmiten se on juuri se lähellä tuotettu luomu, joka maistuu parhaimmalta!

Annosarsenaalissaan Toivanen tulee hyödyntämään sekä paikallisia että yllätyksellisiä mukanaan tuomia raaka-aineita.

– Paikallisista raaka-aineista odotan ainakin Näsijärven muikunmätiä innolla. Tulen keskittymään menussa hyvin paljon kasviksiin sekä mereneläviin, sillä ne ovat minulle tärkeitä. Tuon myös tuliaisia Nomasta, mutta ne saa tulla itse kokemaan ja maistamaan, Toivanen toteaa veikeästi.

Kaikki menulle metsästetyt viinit ovat naturalviinejä, sillä se on Noman juttu.

– Illallisella tulee olemaan mm. perinteisiä, klassisia naturalviinejä, jotka eivät ole ihan niin villejä kuin modernit, Suominen kuvailee.

Hänen mukaansa nyt niin trendikkäitä naturalviinejä on erittäin runsaasti saatavilla, mutta huolella valmistettujen, puhtaiden viinien löytäminen on haasteellista. Etenkin hyvän hinta-laatusuhteen naturalviinien.

Toivasen tie Nomaan on kulkenut huippukeittiöiden kautta

Keittiömestari-ravintoloitsija René Redzepin Noma on valittu neljä kertaa maailman parhaaksi ravintolaksi ja sillä on kaksi Michelin-tähteä. Vakituinen työpaikka Nomassa on monen ravintola-alan ammattilaisen unelma. Reippaasti alle kolmikymppisen Toivasen tie Noman kokiksi ei loppujen lopuksi ole ollut kovin pitkä, mutta täynnä suorastaan ympäripyöreän pitkiä keittiöpäiviä.

Toivanen aloitti uranssa aikanaan ravintola Nokassa. Sen jälkeen hän suuntasi Sveitsiin kahden Michelin-tähden ravintolaan, josta tapahtui taas pyrähdys takaisin Suomeen samoin Michelin-tähditetyn Chez Dominiquen tiimiin. Sieltä Toivanen keitti taitavasti tiensä ruokamaailman valokeilassa poseeraavaan innovatiiviseen Nomaan, joka on nostanut pohjoismaisen keittiön upeine raaka-aineineen kaikkien tietoisuuteen.

Toni Toivasen illallinen C:ssä to 10.11.2016 klo 18

Kuuden ruokalajin menu 68 €
Kuuden viinin viinipaketti 58 €

Varaukset numerosta 010 617 9760 tai sähköpostilla c@ravintola-c.fi

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

c ilkka isotalo 2
Iillka Isotalo kerää itse villiyrttejä sekä -vihanneksia suoraan luonnosta.

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

LUE MYÖS

Vappu Tampere

Vappu Tampere 2024: Tampereen ravintoloiden vappumenut ja vappubrunssit

Poimimme tälle sivulle Tampereen ravintoloiden 2024 vappubrunssit ja vappulounaat. Vappuherkkuja voi nauttia niin ravintolasaleissa kuin puistopiknikilläkin! Kannattaa toimia rivakasti pöytävarausten suhteen. Huom! Sivua säännöllisesti. Kaikki...

Bistro C avautui – ravintolan tarina jatkuu uusissa käsissä

Maineikkaan ja monia palkintoja voittaneen ravintola C:n tarina jatkuu ravintoloitsija Sari Sorrin ja yhtiökumppani Mia Välimäen huomassa. Kesästä 2022 asti jatkuneet neuvottelut saatiin päätökseen...

Ravintola C muuntautuu viinibaariksi uutenavuotena – viinibaari avoinna 30.-31.12.

Ravintola C pitää ovensa avoinna vielä uutenavuotena viinibaarina palvellen. Alkavaa vuotta 2023 on mahdollista juhlistaa laseittain tarjottavien viinien lisäksi myös niille sopivin syötävin. Uutta vuotta voisi...