Gastropubien perinteikkäät Oktoberfestit saapuvat jälleen! Tänä vuonna mukana ovat Tuulensuu, Praha, Kaleva, The Bull ja Kievari Kahdet Kasvot. Teeman aikana 9.9.-2.10. ravintoloissa on tarjolla varsin runsaasti asiaan kuuluvia ruokia ja luonnollisesti myös juomia.

– Painotus tulee olemaan baijerilaisissa annoksissa ja oluissa, mutta myös viinejä ja snapseja on runsain määrin, ravintoloitsija Sami Lappalainen lupaa.

Tuulensuussa on lisäksi joka sunnuntaina erillinen ruokateema. 11.9. tarjoillaan Wiener Schnitzeliä, 18.9. Weisswurstia, 25.9. haukataan kiinni Puten Schnitzeliin ja 2.10. Schweinshaxeen. Kyseisiin sunnuntaisessioihin kannattaa tehdä pöytävaraus, sillä ne ovat perinteisesti olleet todella suosittuja.

Schnitzel-viikot TuulensuussaHistorian ensimmäinen aito Oktoberfest järjestettiin Munchenin Theresienwiesessa hevosajojen muodossa 17.10.1810 kruununprinssi Ludvig Baijerilaisen ja Therese von Sachsen-Hildburghausenin häiden kunniaksi. Hevoset kuuluvat edelleenkin erottamattomasti Oktoberfest-karkelointiin. Kapia lätäjää myös Tampereella, sillä Kievari Kaksien Kasvojen asiakkaille on to 29.9. klo 17-19 tarjolla mahdollisuus osallistua veloituksetta Koffin hevosten, Ludvigin ja Frederikin, vetämälle hevosvaunukiertoajelulle Kauppakadun ja Hämeenpuiston maisemissa.

Oktoberfest kestää aina 16 päivää kattaen kolme viikonloppua ja loppuen lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Tästä loppumisajankohdasta (Oktober) juontaa tapahtuman nimikin, vaikka pääosa juhlinnasta tapahtuukin syyskuun puolella.

– Me aloitamme juhlat jo viikkoa aiemmin pohjoisten säidemme johdosta, Munchenissä viralliset päivät ovat tänä vuonna 17.9.-2.10., valottaa Lappalainen.

Ehdoilla Oktoberfest-juhlilla käy vuosittain noin 6 miljoonaa vierailijaa tehden karkelosta näin yhden kirkkaasti maailman suurimmista festivaaleista. Olut on Oktoberfesteilla luonnollisesti siinä säkenöivimmässä valokeilassa, mutta harva ainakaan täällä Suomessa tietää juhlajuoman tarkasta termistöstä.

– Oktoberfestbier-nimellä saavat kutsua oluttaan vain Munchenin kaupungin alueella olevat perinteiset panimot. Augustiner, Hofbrauhaus, Paulaner, Hacker-Pschorr, Spaten ja Franziskaner, joka tosin tekee vain vehnäoluita. Alunperin juhlaolut oli punertavaa märzenia, nykyisin useimmiten vaaleaa bockia tai oktoberfestbieriä, joka on vahvuudeltaan noin 6%. Aito tarjoilukoko on aina 1 litra eli saksalaisittain ein mass, Lappalainen kertoo.

– Jos muut panimot tekevät vastaavia oluita tähän juhlakauteen, heidän pitäisi nimetä tuotteensa toisin, vaikka vain Festbieriksi. Valitettavasti tätä sääntöä rikotaan yhä enemmän, myös täällä Suomessa asti.

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY