Viime vuonna Masuunin otsoiset riistaviikot olivat menestys. Tälle syksylle keittiömestari Jani Salmela on viritellyt annoksiin entistä mielenkiintoisempia menujuonikuvioita metsästävän riistakokin vainulla. Riistaisia makuja taituroidaan Masuunin lautasille 16.-26.10.
Neljän ruokalajin riista-aterian aloittaa mielenkiintoinen kombo kristallileipää, herkkutattia ja kylmäsavustettua kaurista. Mutta missä muodossa?
— Kristallileipään tulee vettä, kuzu-tärkkelystä ja perunatärkkelystä. Herkkutatista valmistetaan leivälle levite, jonka päälle raastetaan sitten kauriin kylmäsavustettua sydäntä, Salmela kuvailee.
Sydän on saatu keittiömestarin itse Vesilahdella kaatamasta kauriista. Riistamielinen Salmela onkin niitä harvoja itse metsällä käyviä kokkeja.
– Ensin sydän upotetaan suolaliemeen kolmeksi vuorokaudeksi, minkä jälkeen se laitetaan viikoksi kylmäsavuun. Sen jälkeen sydän halkaistaan ja kuivataan kunnolla, kuvailee keittiömestari valmistusprosessia.
Seuraavassa annoksessa sarvipäät löytävät toisensa hirvimakkaran ja poronveriblinin muodossa. Tykö tyrkätään tietenkin mehustettua karpaloa.
Pääruoaksi taas lautasille laitetaan paistettua kyyhkynrintaa ja konfattu kyyhkynkoipi, maa-artisokkapyreetä ja Lapin puikula -confit. Kastike annokselle laaditaan fermentoiduista pihlajanmarjoista, joita Salmela on itse käynyt keräämässä.
Illallinen päättyy raikkaasti tyrniin ja omenaan. Lautasella lepäilee tyrnilehikäinen, namelaka paahdetusta valkosuklaasta ja omenasta sekä tuorejuustosta valmistettu serbetti, eli maitotuotteinen versio sorbetista.
Annosten juomakumppaneiksi on saatavilla toki viinejäkin, mutta Salmela kaavailee riista-annosten kumppaneiksi myös oluita. Ehkäpä jopa kokonaisen juomapaketillisen verran.
MASUUNIN RIISTAMENU 16.-26.10
KAURIS
Kristallileipää, kylmäsavustettua kaurista ja herkkutattiaHIRVEÄ JA POROA
Masuunissa valmistettua hirvimakkaraa, blini poronverestä, karpaloaKYYHKY
Kyyhkyä kahdella tapaa, maa-artisokkaa, Lapin puikula -confit ja pihlajanmarjaa kahdella tapaaTYRNIÄ JA OMENAA
Tyrnilehikäinen, paahdettua valkosuklaata ja omena-tuorejuustoserbettiäMenu 54€
Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy