Tiiliholvin talvisen à la carte -listan erikoistähtenä poseeraa paljon puhuttu ja maultaan ylistetty villapossu eli Mangalitza. Mangalitza-annos muuttuu hivenen ajan ja keittiömestarin inspiraation myötä, sillä ravintolaan on ostettu kokonainen possu, joka hyödynnetään luonnollisesti ruhonosa kerrallaan.

– Possua on annoksessa kahdella tapaa, joista toinen on aina Wallenbergin pihvi. Tällä hetkellä käytössä on ulkofilee, seuraavaksi siirrymme kylkeen, keittiömestari Pietari Parkkonen kertoo.

Mangalitza on ollut Parkkosen mielessä aikaisemminkin, mutta vasta viime syksynä asiat loksahtelivat kohdilleen Petäjäveden Kohosen tilan muodossa.

Tiiliholvin keittiömestari Pietari Parkkonen.

– He kasvattavat possuja kaikin puolin fiksusti ja eettisesti. Possut pääsevät vapaasti ulos läpi vuoden ja niille syötetään oman kylän ohraa, hernettä ja härkäpapua, mutta myös kauden raaka-aineita, kuten syksyllä kyläläisten tuomia omenoita.

Kohosen tilan villavat possut elävätkin ehtaa sikamaista elämää metsä- ja peltolaitumella ympäri vuoden kärsillään tönkien ja kaivellen, tai halutessaan säänsuojaan pahnoille pötkölleen vetäytyen.

Mangalitza hyödynnetään Tiiliholvissa tietenkin päästä saparoon saakka, joten luvassa voi olla vielä hyvinkin mielenkiintoisia ja meheviä possunautintoja. Esimerkiksi päästä valmistetaan ehtaa sianpääsylttyä yhteen yllätysmenun annoksista.

– Ostimme kokonaisen sian, joka painoi noin 150kg. Noin 30% siitä on rasvaa, joka on todella maukasta. Rasvaa on käytetty mm. bearnaise-kastikkeen maustamiseen, mutta villejä ideoita on muitakin. Saatamme käyttää sitä ehkä jälkiruokaankin, Parkkonen tuumii veikeästi.

Rasva eli laardi onkin karvapossun lihassa se aivan ainutlaatuisin asia. Mangalitzaa onkin kuvailtu possujen Kobeksi, sillä liha marmoroituu kasvun myötä maineikkaan japanilaisen Kobe-naudanlihan tapaan. Lisäksi laardi on suurelta osin tyydyttymätöntä rasvaa ja se sisältää huomattavan määrän terveellisiä Omega-3- ja Omega-6-rasvahappoja.

Blinejä ja 100 kynttilän illat

Myös blinit paistuvat Tiiliholvin talvessa. Niitä tarjotaan smetanan, punasipulin ja siianmädin kanssa, mutta ennakkotilauksesta (4vrk.) blininsä voi juhlavoittaa myös kotimaisella kaviaarilla. Blinejä on saatavilla niin lounaalla kuin iltatarjoilussakin aina maaliskuun loppuun asti.

Tiiliholvissa tunnelmoidaan suosituissa 100 kynttilän illoissa pe-la 25.-26.1. Tuolloin ravintola on valaistu pelkästään sadoin kynttilöin.

VARAA PÖYTÄ

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

LUE MYÖS

Holvin Piha on kesälounasravintola Tiiliholvin sisäpihalla – ranskalaistyylistä rentoa ruokaa

Holvin Pihan kesälounas päättyy 4.8.2023. Syksyllä voi olla pop up -tapahtumia Holvin Piha -sisäpiharavintola piilee aivan kaupungin ytimessä, mutta silti suojassa niin ihmis- ja liikennevilinältä...
Tiiliholvi - klassikkoravintola Tampereella

Tiiliholvin syksy on oodi riistalle ja lähiraaka-aineille

Tiiliholvin syksyiseltä listalta löytyy niin savustettua poroa, järvikalakrokettia kuin lampaan sisäfileetäkin. Suosituimmaksi pääruoka-annokseksi on pyrähtänyt sorsa, joka onkin suoranainen riistakauden suurherkku. Sitä saadakseen...
Vapun kabinetit

Onko teillä kova, kantava ääni? – Tiiliholvin kabineteissa voit pitää hauskaa yksityisemmin

Viisikymmenvuotias Ravintola Tiiliholvi on loistava juhlapaikka, jossa hauskanpitoon suorastaan kehotetaan. Tiilien suojassa ravintolajuhlintaan saa kuulua remakkakin ilonpito. Kellariravintolasta löytyy neljä kabinettia, joiden punatiilistä ladotut massiiviset...