Seppo-tankki on oluesta kiinnostuneen ravintolatoimenjohtaja Suvi Volasen työkaveri. Seppoon suhistellaan Mad Finn Brewing Companyn olutta, kytketään kaveri kiinni hanalaitteistoon ja lasketaan sitten tankkituoretta olutta asiakkaiden tuoppeihin.

Pyynikin Trikoon tehdasmiljööseen on avattu uusi panimoravintola, Mad Finn Brew Distillery. Tarjolla on craft-olutta niin maisteluannoksin kuin suurinkin tuopposin taproom-tyyliin. Juoman kylkeen haukattavaa kypsentää kuumana käyvä pizzauuni.

– Ideana on tehdä suomalaisille Suomessa hyvää olutta hyvistä raaka-aineista, tiivistää ravintolatoimenjohtaja Suvi Volanen uuden panimon ydinajatuksen.

Niin juotavin kuin syötävinkin palvelevan Mad Finn Brew Distilleryn ravintolatoiminnasta vastaa Kauppahallin maineikkaasta 4 Vuodenaikaa -ravintolasta tuttu Volanen ja oluiden suunnittelusta sekä valmistuksesta taas Mallaskosken Panimolta tullut Matti Takkunen. Hänet tunnetaan muun muassa vuoden 2022 parhaana NEIPAna palkitun oluen, Hazy IPAn, loihtijana.

Ja kuinka ollakaan, on ensimmäinen Mad Finn Brewing Companyn olut juuri NEIPA.

– NEIPA on hedelmäinen ja mehukas, helposti juotava. Pidän siitä tyylistä kovasti. Ja tarkoituksenani on tietenkin tulla Suomen kovimmaksi NEIPA-velhoksi, Takkunen virnistää.

Takkunen touhuaa ravintolan hanoihin toki muitakin oluttyylejä.

– Myös hapanoluet ja vahvat tynnyrikypsytetyt imperial stoutit kiinnostavat. Mallaskosken Panimolla on pitkät perinteet juuri tynnyrikypsytyksen saralla, joten ne stout-hommat tulivat siellä hyvin tutuksi.

Panimomestari Matti Takkusen työskentelyä panimotiloissa pääsee seuraamaan lasiseinän läpi ravintolan puolelta.

Takkusen tie craft-oluiden lumoihin ja lopulta myös niiden valmistajaksi sai aikanaan alkusiemauksensa Nokian Panimon oluesta.

– Vuonna 2015 aloitin työt alalla, mutta olut on kuitenkin maistunut jo ennen sitä. Innostus craft-oluisiin alkoi, kun maistoin ensimmäisen kerran Keisari 66 APA -olutta. Se oli sellainen todellinen wau-juttu. Iso kiitos Nokian Panimolle siitä, julistaa Takkunen.

Aikaisemmin enemmän viinien parissa työskennellyt Suvi Volanen on myös olutkulttuurista sekä oluiden monimuotoisuudesta erittäin innostunut.

– Oluissa on viinejä rikkaampi aromi- ja makumaailma, joten oluista on laajemmat mahdollisuudet löytää asiakkaalle se juuri hänen makuunsa sopiva juoma. Oluet ovat myös hyvin helposti lähestyttäviä matalamman alkoholipitoisuutensakin vuoksi. Niitä voi maistella useampia, Volanen summaa.

Mad Finn Brew Distilleryssa pääsee maistelemaan 10 euron hintaan neljää eri olutta desin annoksin.

– Neljän eri oluen Tasting Flight on helppo tapa kokeilla itselle vieraampiakin oluttyylejä. Kaverin kanssa voi tilata esimerkiksi samanlaiset setit ja vertailla kokemuksia. Ja jos niistä oluista löytyykin joku suosikki, voi sitä sitten vaikka tilata seuraavaksi tuopillisen.

Taproomin seinässä on nyt alkuun 15 hanaa, mutta Volanen tuumaa tilaa riittävän vielä useammallekin, joten vaihtuvaa valikoimaa tulee piisaamaan. Koska panimon oma oluttuotanto on vasta hiljattain hyrähtänyt käyntiin, on alkuun tarjolla enemmän muiden panimoiden tuotteita, etupäässä ulkomaisia huolella valikoituja juomia.

Hanarivistöstä valutellaan vaihtuvia oluita viidentoista juoman mitalta.

Mad Finn kulkee kaikessa tekemisessään laadukas juomatuote edellä. Siksi myös ruoka on mietitty taproom-tyyliin juoman kanssa nautittavaksi.

– Pääpaino on napolilaistyylisessä pizzassa, jossa on ripaus New Yorkia mukana. Täytteitä on siis maltillisesti, jotta pizzaa voi syödä helposti myös käsin ja jakaa seurueen kesken, Volanen kuvailee.

Pizzojen lisäksi tarjolla on myös sesonkien ja teemojen mukaan vaihtuvia plattereita, joiden syötäviä voi myös napostella porukan kesken oluen kulauttelun lomassa.

Panimoravintolassa on erilaisia pöytäryhmiä ruokailuun sopivista looseista lokoisiin seurustelusohviin. Huonekalut on valmistettu käsityönä tilaan ja taproom-tunnelmaan sopiviksi. Kuva: Mad Finn Brew Distillery

Vaikka Mad Finn Brewing Companyn oluttoiminta on nyt startattu Pyynikin Trikoolla, tulee niin sanottu pääpanimo sijaitsemaan myöhemmin Ylöjärvellä huomattavasti mittavammissa tiloissa, kunhan panimolaitteisto saadaan siellä täyteen toimintavalmiuteen. Pyynikin Trikoon panimotila taas tulee toimimaan uusien oluiden koelaboratoriona.

– Tästä tulee Mad Finn Lab 2.0 Brew Distillery. Täällä tehdään siis jatkossa oluiden testikeittoja ennen suuremman volyymin toimintaa Ylöjärvellä, valottaa Volanen.

Samalla toimintaa Pyynikin Trikoolla laajennetaan myös tisleiden puolelle, joten väkeviäkin juomia näköpiirissä jo siintää.

– Meillä on 150 litran tislaamolaitteisto. Voimme valmistaa giniä, maustettua vodkaa, viskiä sekä rommia. Lisäksi aiomme jatkokäyttää tisletynnyreitämme vahvempien tummien ja sour-oluiden tynnyrikypsytyksessä.

Ja vaikka panimon olutjutun juju tällä hetkellä on valmistaa olutta suomalaisille, saattaa jossain vaiheessa tähtäimessä olla myös oluen ulkomaille vienti. Pienpanimotoiminnnan 500 000 litran rajaa ei Volasen mukaan kuitenkaan ole tarve eikä tavoite ylittää. Mad Finn haluaa pysyä pienenä ja pieteteetillä olutta valmistavana.

Mad Finn Brew Distillery, Pyynikintie 29 (Pyynikin Trikoo)

Teksti ja kuvat: Kohokohdat.fi, Lifestyle Media Oy

Mad Finn Brew Distillerylla on terassi suojaisalla sisäpihalla. Kehittyvään ja vireään vanhaan tehdaskortteliin on avautunut panimoravintolan lisäksi kahvila sekä hotelli.