Luonnontilainen hiekkaranta lähellä Hauhon keskustaa
Luonnontilainen hiekkaranta lähellä Hauhon keskustaa.

 

Kesän loppupuolella on mukavaa havahtua tekemään retki lähireviirille. Pirkanmaalta ja Hämeestä löytyy useita kauniita uimarantoja, kulttuurihistoriaa, luonnonnähtävyyksiä ja tietysti maaseuturavintoloita, joissa voi tainnuttaa nälkänsä.

Tällä kertaa teemme matkan Tampereelta kohti etelää eli Helsingin suuntaan, joten vinkit soveltuvat myös hyvin eteläsuomalaisille, jotka suuntaavat Tampereelle.

Parhaat nähtävyydet ja maisemat löytyvät Sääksmäeltä. Vanajaveden rantakallioilla Emil Vikströmin taiteilijakoti ja -ateljee Visavuoressa järjestetään yleisöopastuksia kesäsunnuntaisin klo 11, 13 ja 15. Visavuori on kesällä avoinna joka päivä.

Mielenkiintoinen luontokohde on Rapolan muinainen linnavuori, jolta voi ihailla maisemia Vanajavedelle. Samalla voi syventyä muinaisten hämäläisten elintapoihin. Kahta jättikokoista suppaa kiertävän vuorenlaen reunaa ympäröi maasta ja kivistä koostuva valli, joka on yli kilometrin pituinen.

Hämeenlinnasta löytyy vastaava muinaislinnoitus paikalta, jossa on nykyään Aulangon näkötorni. Keskiaikamarkkinoiden tienoilla tutustuminen kyseisen aikakauden elämään on mitä mainioin tapa viettää myös yhteistä aikaa perheen kanssa. Hämeen Keskiaikamarkkinat pidetään joka kesä elokuussa Hämeenlinnan Linnanpuistossa.

Etelä-Suomen yksi hienoimmista hiekkarannoista löytyy Hämeenlinnan Hauholta.
Lue lisää: Etelä-Suomen hienoimmat hiekkarannat: Särkänkärki Hämeenlinnan Hauholla

Kaunis Lempäälän luonto avautuu hienosti kahdesta maaseuturavintolasta käsin. Bistro Kynsilaukka palvelee terasseineen joka päivä Vaihmalan Hovissa, jonka naapurissa on myös golfkenttä. Vaihmalan Hovissa on myös monipuoliset majoituspalvelut, ja rantasaunan lämpimine ulkoporeammeineen voi varata halutessaan käyttöönsä. Paikalle voi risteillä myös Hopealinjan aluksilla esimerkiksi Tampereelta tai Visavuoresta.

Maaseuturavintola Villa Hakkari sijaitsee lähempänä Lempäälän keskustaa virtaavan kosken varrella. Villa Hakkarissa voit edelleen aistia menneen ajan tunnelmaa idyllisessä miljöössä. Kuokkalan virran ääreltä löytyy myös museoraitti, josta löytyy erilaisia pikkumuseoita vanhoihin rakennuksiin sijoitettuina.