LiV kokkaa krouvin näköistä mutta mauiltaan monivivahteista, kuten madefileetä ja mateenmaksaa valkoviini-valkosipulikastikeella sekä vihanneksilla.

Laukontorin laidalle avautunut LiV panostaa palveluun ja itse keitettyjen liemipohjien ilosanomaan. Muodoltaan krouvia ja mauiltaan runsasta ruokaa kokkaava korttelikuppila on eläväinen niin tunnelmassa kuin raaka-aineiden ja viinien vaihtuvuudessakin, mikä pitää puuhan mielenkiintoisena varmasti niin ravintolan väelle kuin asiakaskunnallekin.

Valkoisten liinojen ei pidä antaa hämätä luulemaan LiViä fiinien hiljaisten illallisten näyttämöksi, sillä LiV voi paukahtaa yht’äkkiä täyteen paitahihasillaan paikalle suhaavia korttelin asukkaita ja muita kohti lupsakkaa ruokailua ja juomailua etsiytyviä asiakkaita. Eurooppalaistyylinen ravintolapuheensorina on ruokaa korville ja ranskalais-italialaisesta keittämisestä ammentava ruoka taas vatsalle.

Kalle Viljakainen ja Mika Lintula

Salissa suhaa vuosikymmenten kokemuksella kaksikko, joka kertoo virnistellen vannovansa vanhusliikunnan nimeen. Ravintoloitsijat Mika Lintula ja Kalle Viljakainen kiidättävät annokset pöytiin ja kaatavat kuvailevasti laseihin juomia LiVin laadukkaasta juomavalikoimasta.

Viinipuun oksillla kasvaa vaihtuva valikoima laaturypäleitä.

Viinitarjonta elää toisinaan hyvinkin pienin erin, joten salin pullopuun lisäksi mielenkiintoinen viini voi sinkoutua pöytään myös aivan puskista. Oluttakin on tyylilaidasta toiseen, ja ensi kesänä paikallinen Kaleva Brewing panee LiVille vieläpä aivan oman oluen. Maineikas viininenä Lintula toteaakin, ettei ruoan kanssa tarvitse aina juoda viiniä. Olut on mainio ja monien yhdistelmien vaihtoehto myös.

– Meille uskaltaa tulla, vaikka ei viinistä pitäisikään. Voimme rakentaa oluista tarvittaessa vaikka kokonaisen juomapaketin!

Ravintolan keittiön hallitsijana huseeraa Montgomery Dahl, joka pyöritti Tampereella Hella & Huone -ravintolaa ennen Arto Rastasta. Viimemmäksi Dahl on vaikuttanut Turussa ohjastaen Le Porcia ja Sloppy Joe’ta. Dahlin taituroimat annokset ovat perinteistä eurooppalaista bistroruokaa puhtaimmillaan: olemukseltaan simppeliä mutta täynnä itse keitellyistä luista ja evistä ammentavaa makua. Kyseiset iloliemet valmistuvat luonnollisesti omassa köökissä mm. kastikkeiden pohjiksi tuntitolkulla poristen.

Kateenkorva on harvinaista herkkua ravinotoloissa. Lampaan kateenkorva-crostini, aiolia, friteerattua salviaa sekä pancettaa.

Lista elää alituiseen, sillä raaka-aineita metsästetään keittiöön niin sesongin kuin saatavuudenkin mukaan. Kun esimerkiksi nykyään hivenen haasteellisesti saatavilla oleva hevosenfilee loppuu, se loppuu. Seuraavaksi tarjolle tulee villisikaa.

Annokset noudattavat samaa rouheaa muotoa ja muhevia makuja kautta linjan. LiViin ei mennäkään hämmästymään piilokomponenteista tai aprikoimaan vimmatusti, että mitä tulikaan syötyä, vaan yksinkertaisesti nauttimaan rehevän makuisesta ruoasta perin rennosti alusta loppuun. What you see is what you get. Toisaalta yllätyksiä tarjoilevat esimerkiksi hyvin harvoin ravintoloissa tarjolla olevat ruhonosat, kuten esimerkiksi  alkuruoka-annoksessa hurmaava lampaan kateenkorva.

Sipulirenkailla ja viherpippuri-punaherukkakastikkeella kruunattua hevosen sisäfileetä sekä valkopapupyreetä. Lisukkeena paistettua perunaa erillisessä astiassa.

Myös talon asukkaat ovat löytäneet uuden kortteliravintolansa ja kipittävät purtavalle ja juotavalle usein jopa näppärästi päällysvaatteitta.

– Tästä samasta rakennuksesta tulee meille asiakkaita syömään lähestulkoon paitahihasillaan, Lintula myhäilee.

Ravintolassa on myös kuplivainen, annostarjoiltu sunnuntaibrunssi, ja kesällä luvassa on lounastakin.

VARAA PÖYTÄ OSTA LAHJAKORTTI

Ravintola LiV, Laukontori 6 B

Lue myös: Ravintola LiV avautuu Laukontorin laidalle – omistajakimarassa kaupungin maineikkain hovimestari Mika Lintula

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Kuvat: Lifestyle Media Oy

Alkuperäinen julkaisupäivä 21.02.2018