Perusmakuja, perinteisiä annoksia, rehtiä ruokaa. Se on se juttu LePot-bistrossa, joka on Arto Rastaan uusin, suurin ja rennoin ravintola.
Ajatus maalaisranskalaisesta bistrosta rouheine pataruokineen oli kytenyt ravintoloitsija Arto Rastaan mielessä jo viitisen vuotta, mutta vasta nyt se kiteytyi sopivan tilan ilmaannuttua. Ravintola on alkanut pyöriä hienosti ja varsin runsasväkisesti. Myös ennakkovarauksia on tullut runsaasti jo pitkälle.
– Ehkä ihmiset kaipaavat nyt enemmän rentoa ruokailua, paluuta vanhaan ja tiettyä selkeyttä. Maalaisranskalainen keittiö on minun mielestäni kiehtovin mitä maailma päällään kantaa. Voimakkaita makuja ja pitkään hauduttamisen iloa. Kaikki tehdään täällä perinteiseen tyyliin alusta asti itse käsityönä, eikä missään oiota, Arto takaa.
Kaikki ravintolan ruoat valmistuvat hulppeassa avokeittiössä liemipohjia ja makkaroita myöden. Rastaan ruokafilosofian mukaan suomalaisia ja lähiraaka-aineita suositaan ihan itsestäänselvästi sen kummemmin asiasta numeroa tekemättä. Esimerkiksi kaikki liha on kotimaista. Vaikka ruoka on laadukasta, on kyseessä silti vahvasti oman rahan paikka.
Bistro LePotin erikoisuutena ovat kauniissa käsintehdyissä astioissa tarjolle tuotavat pataruoat, raclette sekä fondue ja perjantaisin saliin kannettava kokonainen sika, josta vuoleskellaan sopivia paloja asiakkaan mielihalun mukaan. Rastas ylistää ruhonosien hyödyntämisen monipuolisuutta, mistä possukin onkin oiva esimerkki. Kun kaikki sian osat ovat käytettävissä, pääsee vertailemaan mikä maistuukaan omaan suuhun kaikkein sopivimmalta. Yllätyksiäkin voi tulla, kun totutuista ajatusmalleista tulee poiketuksi.
– Kun possua on leikattu asiakkaille, ovat tosi monet halunneet nimenomaan fileetä. Kun olen vinkannut, että kannattaa maistaa vertailun vuoksi vähän myös vaikkapa niskaa, poskea tai lapaa niin, juuri sitä on tultukin hakemaan lisää makua kehuen, Arto paljastaa.
Bistron baari palvelee juomin ja purtavin
Bistro LePot on mutkaton yhdistelmä ruoka- ja seurusteluravintolaa. Ravintolaan voi poiketa helposti ihan vaan lasilliselle tai tulla iltaa istumaan pitemmästikin, sillä baarin puoli on luonteva osa ravintolasalia periranskalaiseen tapaan. Aikaisemmin mm. Minibaarin tiskin takana taituroinut pääbaarimikko Kim Rantanen osaa rakentaa drinkkejä joka makuun. Baarin puolella on oma listansa, jolta saa pikkupurtavaa. Toisaalta kaikkia päälistan annoksia voi tilata myös baariin ja ruokailla äärimmäisen rennosti tiskillä.
– Ranskassa ihan kaikissa bistroissa on baari, jonne on luontevaa mennä viettämään iltaa ruokailemattakin tai vain jotain pientä napostellen. Toisaalta siellä voi myös ottaa alkudrinkit ennen aterioimista.
Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy