Voisiko lähiruokasafari toimia paremmin kesätapahtumana? Ahlmanin suomenkarjaa laiduntamassa Ravintola Viikinsaaren ikkunan alla. Kuvaaja: Ronja Honko, Kohokohdat.fi
Voisiko lähiruokasafari toimia paremmin kesätapahtumana? Ahlmanin suomenkarjaa laiduntamassa Ravintola Viikinsaaren ikkunan alla. Kuvaaja: Ronja Honko, Kohokohdat.fi

Lauantaina 12.9. järjestetään jälleen Lähiruokasafari, jonka kohteista voi suunnitella itselleen reitin etukäteen kartalta. Tänä vuonna mukana on myös ravintoloita, joille lähellä tuotettu ruoka ja juoma ovat sydämenasioita.

Lähiruokasafari on oikeastaan ruokafestivaali, jolla pääsee todella lähelle ruoan ja myös juomien alkulähteitä – miksei myös samalla tutustumaan Pirkanmaan upeimpiin luontokohteisiin. Tilavierailun jälkeen voi käydä nauttimassa tilan raaka-aineista valmistetun ravintola-annoksen.

Luvassa on maakunnan parhaita makuja, kaikenkarvaisia maaseudun asukkeja luomukukoista villisikaan ja kaikin puolin mukavaa menoa koko perheelle. Siksi turneelle kannattaakin varustautua hyvin. Suunnittele omantyylisesi safariretki, pakkaa kylmälaukut ja käteistä mukaan, ja lähde hakemaan kotiseudun lähiherkkuja suoraan ruokapöytään tai pakkaseen. Vinkeillämme voit maistella osan myös luonnossa tai ravintoloissa.

Tapahtumassa olisi loistavaa potentiaalia kesäkaudelle ajoittuen kehittyä isommaksikin ruokamatkailutapahtumaksi, kun siihen yhdistettäisiin myös luontokohteita ja entistä enemmän myös ravintoloita. – Toni Honko

1Ravintola Helvetin Portti ja kotitila

Uudistuneen Helvetin Portin ravintola on todellinen ruokamatkailijan kohde, sillä ravintolassa pääsee nauttimaan oman tilan villisika- ja strutsiruokia höystettynä lähituottajien antimilla. Kokeile vaikkapa Karjuburgeria tai Strutsivilettä. Ravintolan listoilta myös lähikalastajan kuhaa ja näin syksyllä tuttujen metsien sieniä.

Safaripäivä on loistoajoitus tutustua Helvetinjärven kansallispuistoon. Ravintolan eksoottinen, tiibettiläistä alkuperää oleva jurttasauna lämpiää safaripäivänä ilmaiseksi safarilaisille. Ota vain uikkarit ja pyyhe mukaan, niin pääset kokemaan uskomattoman eksoottisen saunaelämyksen.

2Viinitupa Vuorenmaja & näkötorni

W.G. Palmqvistin aikoinaan suunnittelema näkötorni on kaunis hirsirakennelma. Kuvaaja Toni Honko, Kohokohdat.fi

Eurooppalaishenkinen Viinitupa Vuorenmaja Mäntänvuoren palvelee huipulla, jossa voi tutustua myös Pirkanmaan ehkä kauneimpaan näkötorniin. Viinituvassa on tarjolla lähiseudun raaka-aineista valmistetun menun ja ruoka-annoksia. Tarjonnasta löytyy myös eurooppalaisia viinejä sekä kotimaisten pienpanimoiden tuotteita.

Avoinna safaripäivänä klo 12-21

3Haltijan tila & Kajo

Vesilahdella toimivan Haltijan tilan myyntipöydiltä saa ostaa syksyn satoa: luomujuureksia, vihanneksia, hunajaa, kukkia ja lampaiden villasta tehtyjä tuotteita. Vesilahden lähituotteita käyttää myös Rautatienkadulla toimiva Ravintola Kajo.

Avoinna klo 11-15

4Hopping Brewsters Beer Company Oy

Hopping Brewster’sin Kanttiini. Kuva: Toni Honko, Kohokohdat.fi

Panimolla on safaripäivänä avoimet ovet ja vierailijoille avautuu loistava tilaisuus päästä tutustumaan ja kuulemaan tuotteiden valmistamisesta. Panimokauppa Kanttiinista saa tuoreita oluita ja siidereitä. Jos haluat maistella oluita ruoan kanssa, lähimmät pienpanimon tuotteita myyvät ravintolat löytyvät Akaan keskustasta Toijalasta tai vaikkapa Valkeakoskelta.

Toijalan legendaarisesta Leskirouva-ravintolasta löytyy aina hyvä valikoima kaupungin oman pienpanimon tuotteita. Kuvaaja: Toni Honko, Kohokohdat

Avoinna Safaripäivänä klo 10-17

5Ahlmanin tilapuoti & Ravintola Anna


Ahlmanin tilapuodista ja kahvilasta löydät vaihtuvan valikoiman oman tilan tuotteita, oman leipomon lämpimäisiä sekä paikallisten pientuottajien valikoimaa.

Safaripäivän teema on oman tilan tuotteet ja suomenkarja. Lähiruokasafaripäivänä Tilapuoti on avoinna klo 10-14, ja samana päivänä on ravintola Annassa lähiruokabrunssi sadonkorjuuteemalla. Ravintola Annassa ruokaileminen on aina todellinen lähiruokaelämys.

6Vaihmalan Hovi

Vaihmalan Hovin annos. Kuvaaja Ronja Honko, Kohokohdat.fi

Vaihmalan Hovin keittiö uudisti Bistron listan ja tarjoilee makuelämyksiä Pirkanmaan parhaita raaka-aineista, mm. lammaspastramia, Vesilahden peuraa ja paikalliskalastajan saalista unohtamatta talon oman jäätelömestarin valmistamia jäätelöitä.

– Käyttämämme raaka-aineet ovat mahdollisuuksien mukaan läheltä, niin läheltä kuin mahdollista. Menumme liha ja kala on pirkanmaalaista tai Pirkanmaalla jalostettua. Kasvikset tulevat lähitiloilta kasvukauden saatavuuden mukaan, joten annoksiemme kasvislisukkeet muuttuvat sen mukaan mikä on tuoreinta ja lähituottajan näkemyksen mukaan parasta juuri nyt. Luottomme lähituottajiin ja heidän tuotteeseensa on vahva ja myös keittiö haluaa seisoa laadukkaista raaka-aineista valmistetun, hyvän kotimaisen ruoan takana, kerrotaan ravintolasta.

7Metsärannan Liha & Vaihmalan Hovi

Metsärannan Liha on aivan Pirkanmaan eteläosissa sijaitseva lähiruokakeidas, jonka tuotteita bongaa usein pirkanmaalaisravintoloiden ruokalistoilta. Esimerkiksi Vaihmalan Hovin keittiöön Lempäälään Vesilahden peurat ovat päätyneet Metsärannan kautta.

8Herkkujuustola

Juustojen ystävien kannattaa sukkuloida Häijään seudulle, sillä siellä toimii koko perheen retkikohteeksi sopiva Herkkujuustola. Safaripäivänä on paikan päällä nautittavissa juustotuvan antimia koko päivän ajan. Maista esimerkiksi makean juustotarjottimen herkut yhdessä sille sopivan viiniin kera. Herkkujuustolan tuotteita löytyy joistakin Tampereen ravintoloista ja lähituottajia suosivan Ellivuoren ruokalistalta.

Myös Häijään seudulla Sastamalasta löytyy hieno luontokohde, Ritajärven luonnonsuojelualue, sekä tietysti Ellivuoren alueen Pirunvuori.

Avoinna la 12.9.20 klo 10-21


10Tolvilan kartanon lammastila ja Mantereen tila

Tolvilan kartanon lampaita. Kuva Tolvilan kartano

Yksi tapahtuman pitkäaikaisimmista osanottajista, Tolvilan kartanon lammastila, on tietysti myös mukana. Tillalta vinkataan, että samalla voi poiketa Mantereen tilalle, joka sijaitsee ihan naapurissa. Näitä tuotteita on ollut aiemmin Tampereen ravintoloissakin saatavilla, muttei tällä hetkellä.

Mikä sitten sitten tällaisten tapahtumien järjestämisessä innostavat tuottajia? Kysyimme Tolvilan kartanon paimenelta.

– Nämä tapahtumat ovat virkistäviä ja tuovat myös aina uusia asiakkaita. Viime vuonna meillä kävi noin 450 ihmistä safaripäivänä. Kuluttajan näkökulmasta taas parasta on nähdä missä eläimet elävät tai mistä tuotteet tulevat. Samalla heille voidaan kertoa tilan tuotannosta sekä kertoa esimerkiksi laiduntavien eläinten tärkeydestä luonnonmonimuotoisuudelle, kertoo Jarmo Latvanen.

Latvaselle tämän vuoden kohokohta on, että pääsee itse ulkona esittelemään eläimiä ja pitämään myös infotilaisuuksia perinnebiotoopeista, lampaista ja tilan historiasta.

– Esittelen myös raakavillaa, jota pääsee myös käsin kokeilemaan. Lammas tuottaa paljon muutakin kuin lihaa, lisää Latvanen.

– Myymme nykyisin kaikki tuotteen suoraan tilalta ja olemme lopettaneet kokonaan ravintolamyynnin. Meillä ei ole tarkoitus laajentaa tuotantoa ja nykyinen tuotanto menee kokonaisuudessaan kaupaksi omasta myymälästä. Joudumme välillä myymään jo nyt ei oota, joten lopetimme ravintolamyynnin kokonaan noin vuosi sitten, Latvanen kertoo.

Kaikki Lähiruokasafarin kohteet kartalla

 

Tapahtuma > Elämykset & huvit


Lähiruokasafari on ruokamatkailijan tapahtuma – Yhdistä mukaan luontoelämys

 la 12.9.
 10:00 – 16:00
 Hintaluokka: 

Tapahtumapaikka


Tampere ja Pirkanmaa
Tapahtuman kotisivut: https://visitpirkanmaa.fi/lahiruokasafari/