Ampumista antaumuksella harrastava keittiömestari Anna-Katriina Salomaa on tehokas, tarkka ja nopea. La Fiestan keittiössä onkin kovat piipussa etenkin meksikolaisen vegaaniruoan ampumaosuuksilla.
Pari vuotta sitten La Fiestaan saapunut Salomaa toi kasvis- ja etenkin vegaaniruoan isosti ravintolan annosvalikoimaan. Asiakkaiden toiveita herkällä korvalla kuunteleva keittiö onkin panostanut kehuttuihin vegaaniannoksiin todella painokkaasti. Kovasti kiitosta keränneen talon oman seitanin lisäksi on toivottu myös muita kasvisproteiinivaihtoehtoja, ja La Fiestan keittiö vastaakin nyt huutoon nyhdetyllä linssi-herne-tattarilla.
– Seitan on aika tulinen ja tattari taas mieto. Seitanissa on gluteenia, mutta tattari on gluteeniton. Eli listamme avautuu nyt entistä useammalle vegaanille gluteenittomien vaihtoehtojen myötä, Salomaa summaa tyytyväisenä.
Entisestään monipuolistuneen vegaanilistan annoksia voi tilata mielensä ja makunsa mukaan niin seitanilla kuin tattarillakin. Valikoimassa on mm. vegaaninen hampurilainen ja salaatinlehti-tacoja, jotka ovat olleet Amerikan mantereella hitti jo pitkään. Mukana on myös muita kekseliäitä hybridiannoksia, kuten esimerkiksi quesadilla-burrito.
La Fiestan listalla on toki myös lihaisia annoksia moneen makuun. Vaikka kaikki annokset eivät uusiksi vaihdukaan, myös listalle jääviä annoksia terästetään meksikolaisemmiksi.
Salomaan intohimolla harrastamassa practical-ammunnassa keskitytään ampumaan mahdollisimman nopeasti ja tarkasti. Tehtävissä pitää aina suunnitella mahdollisimman lyhyt reitti. Lajin Action Air Open -sarjassa naisten Suomen mestariksi yltänyt Salomaa on hyötynyt harrastuksestaan suunnitellessaan tehokkaita ja tarkkoja askelmerkkejä myös keittiön puolella.
– Samalla tavalla kuin joudun suunnittelemaan reittini stagella, suunnittelen sen myös keittiössä, jotta saan kaiken tehtyä tehokkaasti ja nopeasti. Mitä nappaan esimerkiksi matkan varrelta mukaan uunille mennessä, ettei keittiössä tarvitse juoksennella turhaan mitään siksakkia, Salomaa kuvailee.
Salomaa ampuukin ruokaa ulos keittiöstä tarkasti ja taidolla. Kekseliäisyyttäkään ei kokilta puutu, sillä suolaisten annosten lisäksi myös makealla jäätelörintamalla panostetaan uusiin ja eksoottisiin makuihin. Jäätelötkin La Fiestassa tehdään luonnollisesti itse omassa keittiössä.
– Perusmakujen, kuten mansikka-limen, vaniljan ja suklaan lisäksi on esimerkiksi agave-, mutakakku- ja popcornjäätelöä. Vegaaneille on tietenkin sorbet-vaihtoehto.
Ravintola panostaa vahvasti myös hävikin minimoimiseen. Se onkin saatu likimain katoamaan mm. ResQ-palvelun avulla. Ravintolan runsaalta lounaalta ylimääräisiksi jääneet annokset ilmoitetaan palveluun, josta asiakas voi selata ruokia sovelluksen avulla, valita ja tilata mieleisensä ja noutaa ne ravintolasta mukaansa erittäin edullisesti.
– Ekologista sieluani hellii tieto siitä, että ruoka päätyy hyvään käyttöön eikä mene roskiin.
Ratikkatyömaasta huolimatta ravintolan tuntumasta löytyy edelleen mukavasti parkkipaikkoja, etenkin kadun toiselta puolelta lyhyen kipaisun päästä.
Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy