finlaysonin-palatsi-kyyhky-kohokohdat
Paistettua kyyhkystä, maa-artisokkapyreetä, pähkinäöljyä, hunajaporkkanoita ja lintulientä. Sekä lautasella että lasissa maistuvat pihlajanmarjat.

Syksy on hurmaavan riistaista ja marjaista aikaa, mikä näkyy ja maistuu myös Finlaysonin Palatsin lautasilla. Pihlajanmarjoin maustettua kyyhkyä on saatu syksyä sulostuttamaan.

finlaysonin palatsi sisaankaynti pieniRiista on aina ollut Finlaysonin Palatsilla tärkeässä roolissa. Jo Wilhelm von Nottbeck järjesti metsästysretkiä Näsijärvelle Finlaysonin tehtaan komealla Dagmar-hinaajalla. Tänä vuonna ravintolan riista-annosten tähtenä poseeraa lähitienoilta tähtäilty kyyhky.

– Viime vuosina kyyhkyä on ollut haasteellisesti saatavilla, mutta nyt on hyvä tilanne. Olemme saaneet ihan tästä Pirkanmaalta paljon kyyhkyjä, ravintolapäällikkö-sommelier Ismo Nieminen kertoo tyytyväisenä.

Pähkinäöljyllä aateloidussa annoksessa maistuu riistaisen siivekkään lisäksi syksyn sato pihlajanmarjoineen ja maa-artisokkapyreineen. Pihlajanmarjat on poimittu Ylöjärven takamailta Niemelän kotipihalta.

– Nyt on hyvä pihlajanmarjavuosi, ei yhtään ötököitä ja runsas sato. Meillä on muutama pihlaja pihassa ja olen kerännyt marjoja tänne ravintolaan.

Pihlajanmarjaa löytyy myös juuri maailman parhaaksi miedoksi tummaksi ale-olueksi valitusta Pyynkin Käsityöläispanimon Ruby Jazz Alesta, jota löytyy myös Finlaysonin Palatsin juomavalikoimasta. Ruby sopii Niemisen mukaan mainiosti kyyhkyn kaveriksi.

finlaysonin-palatsi-pullot-kohokohdat– Voitto on komea saavutus ja kyseessä on gastronomisesti hieno tuote. Suomalaisten isäntien on varmasti tätäkin helppoa suositella vierailleen samoin kuin Napueta. Paikallisista tuotteista ollaan ylpeitä ja ne herättävät hyvää keskustelua.

Nieminen tuumaa, että Ruby saattaa hyvinkin rohkaista asiakkaita valitsemaan useammin oluen ruokajuomaksi.

Viineistä Nieminen suosittelee annokselle nopsaan useampaakin juomakumppania.

– Laseittain tarjottavista viineistämme tämän kanssa sopii esimerkiksi Filipa Paton viini. Patolla on muutaman hehtaarin pikkutila Portugalissa, jossa valmistaa viiniä erittäin harvinaisesta punaisesta rypälelajikkeesta, Bagasta.

Nieminen kertoo, että kyyhkyn kumppaniksi sopii myös Monsantista, Espanjasta tuleva Celler el Masroig -luomuviini Ferest, joka on sekoite Garnatxaa, Carignania ja Syrah’ta.

֥– Sitä ei tällä hetkellä ole Suomessa kenelläkään muulla kuin meillä. Kävin viime kesänä tilalla vierailulla.

Pulloittain tarjottavista tuotteista Niminen suosittelee lämpimästi uusiseelantilaisen Greenhough’n pinot noiria.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
finlaysonin palatsi julkisivu kohokohdat
KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY