timjami tiimi
10 vuotta täyttävässä Timjamissa luotetaan luomuun. Emäntä Merja Jokiniemi kuvassa oikealla. Kuva: Timjami

Tampereen steinerkoulun oppilasravintola Timjami juhlii 10-vuotista taivaltaan huhtikuussa. Sen kunniaksi Timjami valmistaa muunnelman virallisesta Suomi 100 -juhlamenusta koululounaalle 5.4.2017. Lounaan alkupalat tarjoilee keittiömestari Arto Rastas, toinen juhlamenun suunnittelijoista. Tempaus on osa virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

arto rastas kohokohdat
Arto Rastas

– Idea on mielestäni loistava. Juuri tällaisilla tapahtumilla saadaan tuotua Suomen 100-vuotisjuhlaa kaikille iästä riippumatta. Suunnittelimme Suomen suurlähetystöissä juhlavuoden tilaisuuksissa tarjoiltavan 100-vuotisjuhlamenun yhdessä Kim Palhusin kanssa. Olen todella otettu, että menusta saadaan palasia myös kouluruokailuun. Odotan tempaukselle innokasta vastaanottoa ja toivon, että satavuotiaan Suomen ruokakulttuuri kiinnostaa myös nuorempaa ikäpolvea, Rastas sanoo.

Timjamin emännän Merja Jokiniemen mukaan Arto Rastaan pyytäminen vierailevaksi tähdeksi tuntui itsestään selvältä siinä vaiheessa, kun hän hoksasi, että Timjamin 10-vuotisjuhla osuu myös Suomen juhlavuoteen ja Rastas on ollut mukana suunnittelemassa virallista juhlamenua.

– On hienoa saada yhteistyökumppaniksi tamperelainen ravintola-alan konkari, joka omassa työssään liputtaa puhtaan ruuan ja aitojen makujen puolesta – kuten me Timjamissakin. Juhlalounaalla tarjoamme omille asiakkaillemme virallisesta juhlamenusta poimittuja makuelämyksiä kolmen ruokalajin koululounaalla alku-, pää- ja jälkiruokineen. Artolta sain muutaman hyvän idean menun viimeistelyyn, Jokiniemi kertoo.

Timjami toimii Muotialassa, Rudolf Steiner -koulun yhteydessä.
Tampereen steinerkoulu

Lounaalla vaalitaan puhdasta ruokaa, aitoja makuja ja hyvää ruokakulttuuria. Arto Rastaan mukaan Timjami on kouluruokailun suunnannäyttäjä.

– Kouluruoka on paljon puhuttu aihe, ja Timjamin tyyli toteuttaa asioita on hyvin edistyksellinen. Muiden olisi hyvä ottaa tästä oppia. Yleisesti ajatellen luomuruuan tuominen kouluun on edelläkävijän hommaa juuri tällä hetkellä, mutta toivottavasti tulevaisuudessa yhä useampi kouluruokala voisi tehdä samoin. Itse suhtaudun luomuun innokkaasti ja olen iloinen nähdessäni sen käytön kasvavan koko ajan niin ravintola- kuin arkiruokailussakin, Rastas sanoo.

– Kaikessa ruuanlaitossa on mielestäni pohjimmiltaan kyse hyvistä raaka-aineista, ruuan kunnioituksesta ja oikeista valmistusmenetelmistä, on kyse sitten fine diningista, kouluruuasta, työpaikkalounaasta tai kotona valmistetusta ateriasta, Jokiniemi täydentää.

Lue myös: Yhteisöllinen Timjami on kouluruoan edelläkävijä

Julkaistu 19.1.2017, päivitetty 31.3.2017

Kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Kuva Timjamin tiimistä: Timjami