Belgialaisen taiteilijan Koen Vanmechelenin pronssiveistos T-Rex julkistetaan perjantaina 14.6. klo 18.30 kaikille avoimessa tilaisuudessa Mänttä-Vilppulan kaupungintalon edustalla (Seppälän puistotie 15, Mänttä). Taiteilija itse on paikalla julkistamistilaisuudessa.

T-Rex on dinosauruksen jalka tai valtava suurennos kanankoivesta. Taiteilija Vanmechelen Veistos viittaa ikivanhoihin piileviin geeneihin, jotka odottavat uutta tulemista, jos tilanne vaatii. Geenit ovat lepotilassa mutta valppaina, unohtuneina mutta eivät kadonneina. Peto meissä ei koskaan kuole. Se on vain unohduksissa, torkkuen ajan meressä. Heräämisen aikaa ei ole lyöty lukkoon, mutta se koittaa varmasti. Peto herää taas. Kesyyntyminen on väliaikainen kaapu”.

Koen Vanmechelen (s. 1965) on kansainvälisesti tunnettu käsitetaiteilija, joka nivoo töissään yhteen taiteen, tieteen ja filosofian sekä tarkastelee niiden välistä vuorovaikutusta. Vanmechelenin tuotannon keskiössä ovat kanat, joista tulee hänen hankkeissaan sekä taideteoksia että yhteiskunnan vertauskuvia. Vanmechelenin taiteelle on tyypillistä globaalin perinnön pohtiminen sekä elämisen ja kehittymisen valintojen tutkiminen. Hänen lähestymistavalleen on ominaista myös monitieteellinen yhteistyö ja yhteisöllinen toiminta.

Vanmechelenin teoksia on ollut esillä lähes joka mantereella USA:sta Kiinaan ja Islannista Senegaliin. Hänen teoksiaan on nähty mm. Venetsian, Moskovan, Havannan, Dakarin ja Poznañin biennaaleissa sekä Guangzhoun triennaalissa, Shanghain maailmannäyttelyssä, Manifesta 9:ssä ja documenta 13:ssa. Suomessa taiteilija esittäytyi kesällä 2018 Serlachius-museoiden Kyse on ajasta -näyttelyssä.

Gösta Serlachiuksen taidesäätiön ja Mänttä-Vilppulan kaupungin yhteishankinnan tavoitteena on tuottaa kaupunkikuvaan entistä näkyvämpää taidetilaa. T-Rex-teos käynnistää samalla Mäntän keskustan taidereitin kehittämisen, ja tulevina vuosina Taidekaupunki tulee näyttäytymään entistäkin enemmän katukuvassa. Teoksen sijoittelusta ja kokonaissuunnitelmasta on vastannut Mänttä-Vilppulan kaupunki yhteistyössä Serlachius-museoiden ja Vanmechelenin kanssa. Kaupungintalon edustan teospuiston suunnittelijana on toiminut maisema-arkkitehti Gretel Hemgård.

Koen Vanmechelen, T-Rex, 2018, pronssi, ⓒKoen Vanmechelen. Kuva: Magali Merzougui