Ravintoloitsija Aki Mursun (vas.) Kauppuri 5:n luottokeittiömestari Tommi Kumpulainen hoitaa burgerhommat lounaasta yöhön asti ruokavaliot hienosti huomioiden.

Etenkin rouheamman ja rivakamman ruoan ravintolat saattavat vielä nykyäänkin suhtautua ruoka-aineallergioihin tai erilaisiin ruokavalioihin pienoisena probleemana. Burgerkulttimaineen saavuttaneessa Kauppuri 5:ssa ne eivät kuitenkaan ole ongelma lain. Maidoton, munaton, gluteeniton, laktoositon tai vaikka vaan vegaaninen. Kyllä onnistuu – pikkutunneille asti. Ja juoma kylkeen!

Moni rentoa ja tuhtia purtavaa mielivä ruoka-aineallergikko kokee helposti olevansa ravintolassa ongelma-asiakas ja saattaa jopa jättäytyä mättöherkutteluseurueen ulkopuolelle, vaikka purilaisenhimo kutkuttaisi myös porukan keliaakikon, vegaanin ja maitoallergikon herkkuhammasta.

Hämeenkadulla IHKUn kyljessä toimiva Kauppuri 5 haluaa tehdä haasteellisiksi ja hankaliksi ajatellut asiat hyvinkin helpoiksi. Ja tekeekin. Tähän purilaispaikkaan voi suunnata keppein käpälin, valita erilaisista annoksista ja saada sen eteensä haukattavakseen aivan yhtä mutkattomasti ja rivakasti kuin muutkin.

– Emme halua tehdä asiakkaille ehkä vaikeita asioita entistä hankalammiksi, vaan päin vastoin helpoiksi, ravintoloitsija Aki Mursu toteaa.

Lisäksi Kauppurista saa purilaisensa kylkeen mutkattomasti myös vegaanisen tai gluteenittoman oluen tahi muun juoman. Ja halutessaan purilaisen saa muuten ihan ilman sämpylääkin.

Lounasburgerista yöpurtavaan – Kauppuri palvelee aina klo 02 asti

Nykyään Kauppuri avaa nykyään purilaisovensa jo klo 10.30 niin sanotusti yleisön pyynnöstä. Oven takana kun alkoi olla burgerinhimoista kansaa ripaa nykimässä.

– Meillä on lounaalla joka viikko aina kaksi uutta ja erilaista lounasburgeria, kuten esimerkiksi juuri nyt poroburgeri, jossa on pihvin lisäksi keitettyä ja paistettua poronsydäntä. Lisäksi meillä on erilaisia teemoja. On ollut esimerkiksi Oktoberfest- sekä mustamakkaraburgeri. Tykkäämme kokeilla aina jotain uutta, keittiömestari Tommi Kumpulainen kertoilee.

Kun vakiolistalla on 14 burgeria – pienin variaatioin 16 erilaista – niin lounaalla purilaisvalikoima on hulppeat 18 haukkailtavaa. Ja esimerkiksi eeppistä Teurastajaa on saatavilla neljässä eri lihaisassa koossa. Lounasaikaan tarjolla on myös salaattibuffa, josta voi ammentaa lautaselleen vihreää voimaa hampurilaisen keralla haukkailtavaksi.

Myöskään yönälän yllättämiä ei luukulta käännytetä, sillä Kauppurissa keittiö palvelee aina koko aukioloaikojen mitalta, mikä onkin harvinaista herkkua etenkin ihan iltayösyömisen osalta. Asiakkaat ovatkin ottaneet yöruokailumahdollisuuden innolla haukaten vastaan. Iltahan on burgerin parasta aikaa!

– On mielestäni toimiva ja selkeä ratkaisu, että meillä on joka päivä samat aukioloajat. Tänne voi burgerin lisäksi tulla myös ottamaan vaikka sen iltayön viimeisen nautiskeluoluen tai -viinin, kutsuu Kumpulainen.

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Kuvat: Lifestyle Media Oy

Kauppuri 5