Petri Nygren (Kalaherkut Nygren), Simon Bouquin (Viinikarhu) ja Juho Rajamäki (4 Vuodenaikaa) intoilevat syystäkin uudesta yhteistyön helmestä, La Marée -ravintolasta. Näin monipuolisen merenelävätarjonnan ravintolaa saa hakea.

Kauppahalliin on avautunut La Marée, joka vyöryttää vuoroveden lailla moninaiset merenelävät sekä samppanjaa vieraittensa saataville. Tarjoiluvadeille laitellaan kaikkea mahdollista merisiilistä ostereihin ja kuningasravusta kaviaariin. Rohkea ruokakulttuuriteko etenkin näinä haasteellisina aikoina.

– Halusimme tehdä jotain sellaista, mitä kukaan muu ei täällä tee. Lähin meitä vastaava ravintola löytyy Tukholmasta, keittiömestari-ravintoloitsija Juho Rajamäki kertoo ja myhäilee merenelävävalikoimansa olevan valtava.

Juho Rajamäki on keittiömestari ja osakas 4 Vuodenajan lisäksi nyt myös uudessa La Marée -ravintolassa.

10 asiakaspaikan pikkuinen ravintola tekee kaiken miljöötä myöden suurella pieteetillä, kuten näissä asioissa kuuluukin. Katossa roikkuvat ehdat kalaverkot, tuolien lisäksi myös tarjoiluvadit ovat kotimaista puuta ja paikallista käsityötä, korvissa kohisevat meren aallot. Ja ne syötäväiset – ne ovat luonnollisesti laadukkaita ja tulevat tarjolle raaka-aineiden puhdasta, ominta merellistä makua peittelemättä.

– Emme tee raaka-aineille mitään hokkuspokkusta, vaan haluamme opettaa ihmiset syömään äyriäiset äyriäisinä. Sitä hokkuspokkusta eli raaka-aineiden käsittelyä saa sitten Chef’s Tablen keittiömestarin neljän ruokalajin yllätysmenussa, Rajamäki kuvailee.

Viikonloppuisin perjantaista lauantaihin ravintolassa on siis merellinen meininki, mutta viikolla, keskiviikkoisin ja torstaisin, on 4 Vuodenajasta tuttuja Chef’s Table -kattauksia, joissa Rajamäki kokkaa, tarjoilee ja esittelee yllätykselliset annokset sekä tarvittaessa myös viinit. Kyseessä on siis ihan nimensä mukaisesti keittiömestarin pöytä.

La marée on ranskaa ja tarkoittaa vuorovettä. Ravintola La Marée palvelee Tampereen Kauppahallissa saman käytävän varrella kuin 4 Vuodenaikaakin.

Ajatus mereneläviä tarjoilevasta baarista on lainehtinut Kalaherkut Nygrenin suunnalla jo pitkään. Idea samppanja ja -osteriravintolasta sinkoutuikin sieltä.

– Nygrenin Petrillä on ollut osteribaari jo pitemmän aikaa haaveena. Suunnittelimme sitä vähän hupsutellen joskus meidän Delin paikalle. Mutta tilanteet muuttuvat ja siihen saatiinkin sitten 4 Vuodenajan kabinettitila.

Viime vuonna Rajamäki sai osterisen aatoksen olutkauppa Flindan tyhjentyneistä tiloista.

– Mietin, että mitä jos tempaistaisiinkin siihen sellainen samppanja- ja merenelävä pop up pystyyn. Ideana olisi siis tarjota ostereita, kaviaaria, merisiiliä, hummeria…mitä niin sanotusti parempaa merenelävää nyt saammekaan käsiimme. Ja tietenkin sitä samppanjaa!

La Maréen tarjoiluvadeille laitellaan merellistä monipuolisesti merisiilinmädistä ostereihin ja ravuista kaviaariin saakka.

Nyt suunnitelmat ovat konkretisoituneet pysyväksi ravintolaksi neljän yhteistyökumppanin voimin. Samppanjat saapuvat Viinikarhun maahantuomina, merenelävät hoitaa Kalaherkut Nygren ja kokkausohjia pitelee 4 Vuodenajasta tuttu porukka. Kovamies Design taas on suunnitellut ja valmistanut tilaan muiden muassa tuolit sekä tarjoiluvadit kotimaisesta puusta. Myös alumiinivalutuikkukupit ovat heidän käsialaansa.

Idea samppanjasta, Rajamäen suosikkijuomasta, on pysynyt muuttumattomana alku-unelmasta asti.

– Samppanja on ainoa juoma, jota äyriäisten kanssa tarjoamme. No, tietenkin vettäkin saa, Rajamäki naurahtaa veikeästi.

Mutta kukapa nyt vettä joisi, kun kerran samppanjaakin on saatavilla?! Samppanjoita on valikoimassa kuutta erilaista. Kolmea on saatavilla pulloittain ja kolmea aina laseittain.

Merellinen La Marée soveltuu mainiosti jo itsessään viikonlopun kohokohdaksi tai vaikkapa laadukkaaksi alkuruokailotteluksi ennen ravintolaillalliselle suuntaamista. Rajamäki väläyttelee tosin jo illallistenkin mahdollisuutta tulevaisuudessa.

La Marée, Tampereen Kauppahalli.

Juttu on uudelleennosto alkukesältä 2021. 

Kovamies Design eli puusepät Alexander Strakh (vas.) ja Pekka Varttila ovat suunnitelleet ja valmistaneet La Marée -ravintolaan niin niittokoneen istuimesta muotonsa löytäneitä jakkaroita, yhdessä Juho Rajamäen kanssa suunniteltuja puisia tarjoiluvateja kuin alumiinivalutuikkukuppejakin.