Janine Rewellin 2016 valmistunut Polvella-teos on saanut inspiraation kesistä taianomaisen kauniissa lapsuudenmaisemissa – tässä venelaiturilla. Visavuori on toiminut museona vuodesta 1967 lähtien ja sen naapuritonteilla ovat kesäpaikkojaan pitäneet Emil Wikströmin jälkeläiset. Janinelle itselleen Emil oli isoisänisoisä. Kuva: Ronja Honko, Lifestyle Media.
Janine Rewellin 2016 valmistunut Polvella-teos on saanut inspiraation kesistä taianomaisen kauniissa lapsuudenmaisemissa – tässä venelaiturilla. Visavuori on toiminut museona vuodesta 1967 lähtien ja sen naapuritonteilla ovat kesäpaikkojaan pitäneet Emil Wikströmin jälkeläiset. Janinelle itselleen Emil oli isoisänisoisä. Kuva: Ronja Honko, Lifestyle Media.

Janine Rewell: POLVELLA – kuvitelmia ja grafiikkaa

Visavuori niemen karjesta1
Visavuori sijaitsee jylhällä ja kallioisella Lovenkärjellä. Emil Vikström rakensi erämaa-ateljeensa ja erillisen asuinrakennuksensa kansallisromanttiseen tyyliin taianomaisen kauniille paikalle Sääksmäen rantakallioille. Pihamaalla käyskennellessä voi ihailla mm. kaunista puutarhaa ja muinaishautoja kiviröykkiöineen.

Polvella-näyttely valottaa nykyajan kuvitustaiteen monipuolista kenttää kansainvälisesti palkitun Janine Rewellin kattavan tuotannon kautta. Uudet Visavuoreen pohjautuvat kuvitusteokset ottavat visuaalisen päiväkirjan muodon, kun huolettoman kesäiset muistikuvat sulautuvat perimätietona polvelta toiselle kerrottuihin kansantaruihin jylhästä Lovenkärjestä, jonka laelle Janinen isoisänisoisä kuvanveistäjä Emil Wikström aikanaan rakensi erämaa-ateljensa.

Muistojen visuaalinen muodonmuutos ja kulttuuriperinnön kaiku heijastaa kontrastin näyttelyssä myös esiteltävään kaupalliseen kuvitusalaan ja sen moniin kasvoihin. Kansainväliset kampanjat ja kuvitustuotteet monipuolisine julkaisualustoineen ja materiaaleineen esittelevät nykypäivän kuvittajan ammatinkuvan kokonaisvaltaista laajuutta, joka pitää sisällään paljon muutakin kuin lastenkirjoja ja sarjakuvia.

PolvellaRewellin koottu tuotanto on nyt ensi kertaa nähtävillä synnyinsijoillaan Suomessa ja inspiraation lähteellään Visavuoren Museossa.

– Olen kasvanut kesäni leikkien museon kupeessa, jälkipolvien pyhäkössä, edesmenneiden esi-isieni luona, jotka ovat patsaina jääneet täyttämään Visavuoren huoneita. Tarinoiden kerrostuma on näkyy perintönä kädenjäljessäni ja iloisena museon antamasta näyttelytilaisuudesta saan nyt jatkaa Visavuoren tarinaa omalla kierteelläni, kertoo Janine.

Hänen kuvitustyylinsä tunnetaan ikonisesta geometrisuudesta, joka on vuosikymmenen varrella kehittynyt juoksevampaan muotokieleen ja haastanut perinteiset kaksiulotteiset kuvitusmediat. Leikkisät digitaaliset vektorigrafiikat pakenevat paperilta maalatulle ihmisiholle, pakkauksista näyteikkunoihin ja animaatioista nukkekoteihin, yli kategorioiden ja läpi monimuotoisten materiaalien.

– Tein nukkekotimalliston viime vuonna ja halusin jatkaa kokeilua näissä uusimmissa töissäni. Kerroksellisuus sopii hyvin myös tähän sukupolvien teemaan.

Visavuoren Museon lisäksi polvella-näyttely on samanaikaisesti näytteillä Guan Sha-
nyue Art Museumissa, Shenzhenissä Kiinassa. Rewell kutsuttiin pitämään näyttely arvoste- tussa kiinalaisessa kansallisessa taidemuseossa sen jälkeen kun hän talvella 2015 oli tuomaroimassa China Illustration Biennale -kilpailua Shenzhenissä.

Janine Rewell (s.1986) opiskeli graafista suunnittelua Taideteollisessa Korkeakoulussa sekä
Rhode Island School of Designissa (USA) ja on työskennellyt kuvittajana vuodesta 2006. Rewellin kädenjälki on palkittu useaan otteeseen niin kotimaassa kuin ulkomaillakin mm. Vuoden Huiput -kilpailussa, Cannes International Advertsing Festivalissa ja Art Director’s Club of Europe Awardseissa. Yksityisnäyttelyitä hänellä on aikaisemmin ollut Puolassa sekä Espanjassa ja ryhmänäyttelyitä kymmenissä eri maissa. Janine työskentelee pääasiallisesti kansainvälisellä kentällä, jossa hänen asiakkaisiinsa lukeutuu mm. Nike, H&M, Finnair, Samsung, The Times, Toyota ja Swarovski. Suomessa hän on kuvittanut mm. Finnairille, Pauligille, Nokialle, Hartwallille ja Minna Parikalle.

2.6. – 31.8.2016
Kari-paviljonki, Visavuoren Museo Visavuorentie 80, 37770 Tarttila. www.visavuori.com
6.6. – 13.6.2016
Guan Shanyue Art Museum Shenzhen, Kiina www.gsyart.com

Näyttelyn avajaisia olivat juhlimassa myös Essi ja Panu, jotka onnekkaina saavat asua Visavuoren alueella. Essi on "passionate" musio-opas, joka työskentelee Järvenpäässä Sibeliuksen kotimuseossa Ainolassa Järvenpäässä ja austelee Emil Vikströmin suomalaisittain
Näyttelyn avajaisia olivat juhlimassa myös Sibeliuksen kotimuseo Ainolassa työskentelevä Essi Helminen ja Skaala Group Oy:n muotoilupäällikkö Panu Turunen, jotka onnekkaina saavat asua Visavuoren alueella. Taustalla näkyy kallioniemen päällä sijaitseva Emil Wikstömin hirsinen asuinrakennus.