Valkeakoskella Koskikaran liikekeskuksessa sijaitseva Ravintola Rusticheria Stella sai Paistinkääntäjien Rôtisseurs-kilven 19.9.2018. Ravintolan ideologiana on tarjota italialaisia makuja paikallisuus ja oman maakunnan tuotteet edellä.

Annina ja Petri Kerkkänen aloittivat Stellan uusina omistajina elokuussa 2014. Kerkkäset ovat kokeneita ravintola-ammattilaisia: italialaiseen gastronomiaan erikoistunut keittiömestari Petri on työskennellyt monissa Rôtisseurs-kilpiravintoloissa kuten Origossa, Grand Hotel Tammerissa, Henriksissä ja Finlaysonin palatsissa. Hän on palvellut myös kokkina YK-joukoissa Israelissa, Syyriassa ja Libanonissa.

Restonomi ja viinimestari Annina on tehnyt pitkän uran eri puolilla Suomea Sokotel Oy:n hotelleissa, mm. Grand Hotel Tammerissa, ravintola Masuunissa ja Tampereen Kylpylässä.

– Pyrimme persoonalliseen palveluun, joka huomioi vieraan tarpeen aina tilanteen mukaisesti, Annina Kerkkänen kertoo.

– Haluamme asiakkaiden aistivan pikkukaupungin kiireettömän ilmapiirin myös ravintolassamme rauhallisessa ja rennossa ilmapiirissä.

Ravintola koostuu 100-paikkaisesta ravintolasalista ja kahvila-gelateriasta, jossa on Valkeakosken laajin jäätelövalikoima. Sen lisäksi 52-paikkainen viihtyisä kabinetti palvelee tilausasiakkaita. Kesäisin ravintola laajenee 80-paikkaiselle terassille.

Stellan juomavalikoima on tarkoin mietitty ruokiin sopivaksi. Italiaan painottuva viinilista ei ole erityisen pitkä, mutta tarjoaa ruokalistan ruuille useamman erinomaisen vaihtoehdon. Ja kuten ruokalista, myös viinilista vaihtuu muutaman kerran vuodessa. ”Aloittaessamme tavoitteemme oli olla Pirkanmaan tunnetuin italialainen ravintola viidessä vuodessa”, Petri Kerkkänen jatkaa. ”Mielestämme olemme hyvällä taipaleella tämän asian suhteen.”

Tampereen Paistinkääntäjien vouti Mikko Reinikka, Echanson de Finlande Christina Suominen ja voutikunnan kilpi- ja laatuasioiden koordinaattori Vice-Conseiller Gastronomique Marko Alenius kävivät testiaterialla Valkeakoskella 5. huhtikuuta 2018. Arviointikäynnin tarkoituksena oli selvittää Rôtisseurs-kilpeen vaadittava taso ravintolan hakiessa kilpistatusta.

– Nauttimamme menukokonaisuus oli erittäin korkeatasoinen, kaikki raaka-aineet ja komponentit sisälsivät runsaasti makua ja vivahteita, lautasella ei ollut mitään ylimääräistä, kokonaisuus oli tasapainoinen sekä annoksiin oli käytetty vaativia tekniikoita ja harvinaisempia raaka-aineita monipuolisesti, Reinikka kommentoi.

– Annokset poikkesivat positiivisesti edukseen Pirkanmaan muusta tarjonnasta, korostaen ravintolan liikeideaa raikkaalla tavalla. Annoksista huokui kiistattomasti keittiön korkea osaaminen ja vankka ammattilaiskokemus. Viinivalinnat sopivat ruokalajeihin täydellisesti.

Paistinkääntäjät suomalaisen gastronomian asialla

Chaïne des Rötisseurs eli Paistinkääntäjät on maailman suurin ja vanhin gastronominen järjestö, joka kehittää ruoka-, juoma- ja ravintolakulttuuria yhdessä kovatasoisten ammattilaisten ja aktiivisten harrastajien kanssa. Rôtisseurs-kilpi merkitsee palvelun ja valikoiman poikkeuksellista erottumista alueen ja alan muista yrityksistä. Kilpi on järjestön korkein tunnustus ruoan ja palvelun laadusta. Laadun ja palvelun tulee pysyä samalla korkealla tasolla jatkuvasti, ja valikoiman ja sen laajuuden vaihdella sesonkien mukaan. Kilpikriteerit ovat julkisia ja niiden täyttymistä valvotaan vuosittain kilpiyrityksen itsearvoinnilla ja alueellisen voutineuvoston toimesta. Kilpiravintolassa tulee työskennellä vähintään kaksi järjestön arvostettua ammattilaisjäsentä.

Kilpiravintoloita on viime vuosina ilmestynyt ilahduttavasti Pirkanmaan pikkukaupunkeihin

Valkeakosken täyttävän aukon täyttänyt Stella ei ole ainoita laadukkaita kilpiravintoloita Pirkanmaalla. Mäntässä toimii ravintola Gösta, Kangasalla maineikas Paakari.