5

Arthouse Cafe Kehräsaaressa tarjoillaan lauantaina Earth Hour -hengessä ruokaa, joka on valmistettu K-supermarket Kuninkaankulman ja K-supermarket Ratinan tämän viikon ruokahävikistä.

Ilkka Isotalo ja Santeri Vuosara ovat keränneet viikon aikana käyttökelpoisia raaka-aineita, jotka syystä tai toisesta olisivat päätyneet roskikseen, ja valmistavat niistä ruoka-annoksia.

– Meillä ei ole ruokalistaa, vaan koetamme käyttää kaiken mahdollisen ja valmistaa kaikenlaista herkullista, kertovat kokit.

Tarjolla on lihaa, kalaa ja vegeä. Hävikkiruokaa saa koko päivän niin kauan kuin raaka-aineita riittää. Ruoasta peritään hinta, jonka asiakas itse saa päättää, ja tuotto lahjoitetaan Kurkirahastolle, joka on vesilahtelaisen Kurjen biodynaamisen yhdistyksen kannatusprojekti.

Lähiruoka on molempien kokkien sydämen asia, ja yhdessä kauppojen kanssa he haluavat kantaa kortensa kekoon tällä pienellä konkreettisella, paikallisella ilmastoteolla. Hävikkiraaka-aineiden hyödyntäminen ja ruokahävikin olemattomuuteen tähtääminen on toki läsnä mm. ravintola C:n keittiömestari-ravintoloitsija Isotalon toiminnassa muutenkin.

– Oma keittäminen on aina pyrkinyt hävikin olemattomuuteen vaikka siten, että juuresten kuorista keitetään liemiä. C on muutenkin käyttänyt pitkään raaka-aineita, jotka ovat niin sanottua sivuvirtaa, kuten esimerkiksi porkkanan naatit ja kasvien juuret. Siis raaka-aineita, jotka eivät ole yleisesti ”hyväksyttyjä” ruoaksi, mutta jotka oikealla käsittelyllä ovat herkullisia, Isotalo kertoo.

– Siinä vaiheessa, kun meillä on kolmesataa kiloa ruokaa, joka ei kelpaa enää ruoaksi erilaisten säädöksien ja ruokaturvallisuuden ylisääntelyn takia, se hajottaa eettisesti ajattelevan kokin päätä.

Tapahtuma


Ilkan ja Santerin hävikkiruokapläjäys Arthouse Cafe Kehräsaaressa

 la 30.3.
 12:00 – 23:59
 Hintaluokka: vapaa pääsy 
 Tapahtuma verkossa
Tapahtumapaikan esittely

Tapahtumapaikka


Arthouse Cafe Kehräsaari

Arthouse Cafe Kehräsaari
 Kehräsaari
Tampere

 Hotellit läheisyydessä