”Viinipimut” Loretta Pietilä (vas.) ja Christina Suominen loivat oman oluen yhteistyössä tamperelaisen Brewcatsin Linda Silvosen ja Laura Weckströmin kanssa.

Mitä syntyy, kun kaksi huippusommelièrea yhdistää voimansa vaahtokukkaisissa naisvoimamerkeissä? Vastaus on VIINIPIMUJEN PORTTERI, tumma mutta raikkaan herukkainen maltainen, joka istuu ruoan kumppaniksi kuin olisi sen kylkiluusta luotu.

Miksi olut eikä viini? Miksi viinitaitureina tunnetut Christina Suominen ja Loretta Pietilä eivät suhanneet ulkomaille rypäleitä polkemaan, vaan paikallisen naispanimojengi Brewcatsin kanssa olutta panemaan? Vaikka kaikki juomat kuuluvat niin viinimestarikoulutukseen kuin sommelierin työhönkin, tulee kaksikosta kuitenkin ihan ensimmäiseksi mieleen juuri viini.

– Ehkä juuri siksi! Vaikka viinin ja ruoan yhdistäminen on sydäntämme lähellä, niin sitä on olutkin. Lisäksi pienpanimo-oluet ovat nykyään tosi iso juttu. Haluamme olla siinä mukana, Suominen summaa.

VIINIPIMUJEN PORTTERI 5,7% on sävykäs tumma maltainen, joka on maustettu mustaherukanlehdillä sekä -marjoilla. Humalointi on hedelmäinen. Vaikka portterit mielletään yleensä hyvin vahvoiksi, tummiksi ja tuhdeiksi, on Viinipimujen herukkaisessa yksilössä raikkautta ja kepeyttä – myös prosenteissa.

– Portteri sopii yhteen monien ruokien kanssa, mutta on myös mitä mainioin seurustelujuoma. Siitä ei tule liian täysinäinen olo, Pietilä kuvailee.

Alkuun Viinipimujen ajatuksena oli perehtyä oluen valmistusprosessiin ammatillisesta kiinnostuksesta. He suuntasivat Brewcats-panokurssille panemiseen paneutuakseen. Koekeittomeiningissä mukana ollessa Pietilälle ja Suomiselle syttyikin kipinä tehdä oma olut. Sellainen, joka sopii nimenomaan ruoan kumppaniksi kyllin monipuolisesti.

– Yksi on aikanaan luotu maailmaan, El Bullin Ferran Adriànin espanjalainen witbier Inedit. Meillä on nyt naisenergialla tehty suomalainen VIINIPIMUJEN PORTTERI. Se onnistui hyvin ja siksi haluamme tehdä seuraavankin oluen, valottaa Suominen.

Mielenkiintoa ja makuhermoja kutkuttavaa naisvoimaista olutjatkoa on siis luvassa.

– On tosi mielenkiintoista tehdä Christinalle ja Loretalle bisseä, koska emme voi etukäteen ihan tietää, mitä he voivat sieltä maistaa. Heillä on kuitenkin melkoiset makunystyt, paljastaa Brewcats Laura Weckström.

– Tämä yhteistyö on muutenkin ollut silmiä avaavaa varmasti molemmin puolin. Heille oli yllätys, että neljästä raaka-aineesta saa niin paljon eri vivahteita. Me taas yllätyimme siitä, kuinka paljon raaka-aineita viininvalmistukseen liittyy. Olemme ammentaneet sieltä asioita myös olutmaailman puolelle, Weckström valottaa.

Oman oluen julkistuksen myötä Pietilä ja Suominen avaavat Viinipimut-nimisen blogin, jossa avaavat sielun- ja viininmaisemaansa tilavierailukokemuksista terroir-tuntumaan asti. Mitä kaikkea viinitiloilla tapahtuu, kuinka monien hoivaavien, keräävien ja käsittelevien kätösten kautta rypäle kulkee ennen viininä pulloon päätymistään!

Brewcats toimii mustalaispanimoperiaatteella, joten he käyvät keittämässä vieraisilla. VIINIPIMUJEN PORTTERI on valmistettu yhteistyössä Pietilän, Suomisen ja Brewcats-tiimin kesken pirkanmaalaisella, oivallisesti marjaisat oluet haltsaavalla Hopping Brewsters -panimolla, jossa valmistui mm. vuoden 2017 Suomen Paras Olut, Thunder Chief. VIINIPIMUJEN PORTTERIn etiketin on suunnitellut Petra Suominen. Oluen makuun pääsee Pietilän ja Suomisen ravintoloissa:

Arthouse Cafe Kehräsaari
Armas Kuppila
C
Juhlatalon Ravintolat
Tampereen Suomalaisen Klubin ravintola
Tampereen Komediateatteri

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy