Ravintola Henriksin keittiömestari Valtteri Hakkarainen sai idean luoda ja tarjota neljä kertaa vuodessa aivan erityinen illallinen. Sellainen, joka hyödyntää vuodenajan parhaita ja sitä parhaiten kuvaavia raaka-aineita.
Ruokavuosi-illallisia on ehditty nautiskella jo kesä- ja syksyteemalla. Seuraavaksi on vuorossa tietenkin talvi. Talven taikaa -illallista tarjotaan Henriksissä lauantaina 8.2.2020. Illan aikana on myös mahdollista tilata yksittäisiä annoksia a la carten tyyliin.
Talven taikaa -illallinen on erityisesti kalan ja juuresten juhlaa. Komeimman sijan eväkkäistä saa talven itseoikeutettu eväkäsruhtinas, made. Talvi on ollut mateen kalastuksen kannalta poikkeuksellisen vaikea, mutta Hakkarainen onkin kaukaa viisaasti hamunnut eväkästä säilöön erikoisillallista ajatellen. Henriksin mateet ovat saapuneet Sääksmäen Vanajavedeltä luottokalastaja Tommi Laitisen verkoista.
– Olemme tehneet pitkäjänteistä työtä ja laittaneet säilöön kaikki mateet, jotka vaan olemme käsiimme saaneet. Made on talven parhaita kaloja. Kaiken lisäksi sen voi hyödyntää käytännössä ihan kokonaan. Menulla se on hyvin kokonaisvaltaisesti käytössä, kuvailee Hakkarainen.
Kolme ensimmäistä annosta menulla ovatkin suorastaan oodi mateelle. On madekeittoa, mateenmaksamoussea, graavattua mateenmätiä ja kalannahkasipsiä.
Kalan ohella kasvikset, etenkin juurekset, ovat merkittävässä roolissa. Jälkiruoka-annoksissa taas on hyödynnetty nyt vahvasti sesongissa olevia sitruksia.
Tunnelma Ruokavuosi-illallisilla on aivan omanlaisensa, nautiskeluun keskittyvä ja kiireetön. Tuntuma on kuin keittiömestarin pöydässä istuisi, sillä keittiö vierailee salissa taajaan tahtiin kertomassa annoksista, raaka-aineista ja sekä ruokafilosofiasta. Koska asiakasmäärä pidetään hyvin rajattuna, ehtii henkilökunta kaikkinensa todella omistautua asiakkaiden huomioimiseen. Siinä onkin osasyy, miksi Ruokavuosi-illalliset kasvoivat nopsaan kaksipäiväisiksi.
– Voimme ottaa illalliselle vain rajallisen määrän asiakkaita, jotta intiimi tunnelma säilyy. Illallinen on samalla keittiön ja salin taidonnäyte. Se näyttää, mihin pystymme ja taivumme. Mielestäni se myös vaatii aikaa sille, että olemme itse siellä avaamassa annoksia, ruokafilosofiaamme sekä kertomassa raaka-aineista, Hakkarainen summaa.
Henriksin Ruokavuosi: TALVEN TAIKAA -MENU
Madekeittoa
Blinivohveli, mateenmaksamoussea, karviaishilloa ja mateenmätiä
Säilöttyä maa-artisokkaa, suolattua perunaa, graavattua mateenmätiä ja kalannahkasipsiä
Punajuuritartar, saksanpähkinää, Selinin Sinistä ja hunajavinegretteä
Välisorbettia
Suolattua silakkaa, perunaröstiä, smetanaa ja selleriä
Savustettua lanttua, pähkinävoita ja talviomenaa
Juustoa ja hilloketta
Creme brulee
Menu valittavana 6- tai 9-ruokalajin mittaisena 56€/74€
Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Kala saapuu Henriksiin kokonaisena ja järvituoreena kalastajien kuljettamana