Espresso Bar, Tania Deligeorgakis ja Joel Marttala
Tania Deligeorgakis ja Joel Marttala loihtivat hyvän mielen kahviherkkuja asiakkaille. Takana näkyvään liitutauluun oli joku asiakkaista raapustanut kiitokset maailman parhaasta kahvista. Se lämmittää kahvitiimin mieltä vieläkin.

Tampereen Paahtimo avasi uuden kahvilan Hämeenkadulle pikkuiseen tilaan Kauppahallin nurkille. Sympaattisessa Espresso Barissa tuoksuu äskettäin paahdettu ja aivan juuri jauhettu kahvi.

Suloisesti tuoksuvat kahvipavut saapuvat Espresso Bariin suoraan omalta paahtimolta. Itse sain cappuccinoni vielä paahtamisen jäljiltä lämpöisinä jauhetuista pavuista valmistettuna. Koska Tampereen Paahtimolla on ainoastaan yksi paahtaja, Kalle Deligeorgakis, pysyy tuote aina tasalaatuisena ja hyvänä.

– Kalle on kokeileva ja työhönsä intohimolla suhtautuva tyyppi. Hän todella rakastaa kahvia ja viettää pitkiä aikoja paahtimolla uusia makuyhdistelmiä kehitellen. Meidän pikku Einstein, Tania Deligeorgakis naurahtaa.

Tampereen Paahtimon tarina alkoi virallisesti 2010 Tuomiokirkonkadulla sijaitsevasta ensimmäisestä kahvilasta, Taikapavusta. Siellä syttyi idea omien kahvien paahtamisesta. Aloiteltiin pikkuriikkisellä paahtimella ja suurella intohimolla uusia makuja maistellen. Isomman paahtimen myötä kahvin laatu sekä maine kaupungin kahvimaailmassa alkoivat nousta kohisten.

– Kaikki kahvipavut tulevat paahtimollemme pieniltä perhetiloilta, joissa opetus menee käytännössä isältä pojille. Voimme olla varmoja kahvin hyvästä laadusta ja myös eettisistä tekijöistä. Perheyrityksenä haluamme myös tukea toisia pienyrityksiä..

– Kahvin maku muuttuu paahtamisen ja jauhamisen jälkeen todella nopeasti  Siksi meillä paahdetaan kahvia pieniä eriä pari kertaa viikossa ja jauhetaan vain tilauksesta suoraan asiakkaalle, joko kupillista varten tai mukaan pussiin. Näin asiakas saa aina ehdottoman tuoretta kahvia, Tania takaa.

Osaava barista on avain kunnon kahviin

Hyvälaatuiset kahvipavut eivät vielä ole oivallisen kahvin tae, sillä paljon on kiinni baristasta. Tampereen Kahvipaahtimo kouluttaa baristojaan paljon ja pitää toisaalta huolta myös siitä, että kahvia osataan valmistaa oikein niissä paikoissa, joissa heidän kahvejaan on myynnissä. Kahvin valmistuksessa mm. uuttolämpötilalla ja -ajalla on suuri merkitys. Keväällä ensimmäisiin kisoihinsa lähtevä Joel Marttala valuttaa espressot rutiinilla.

– Hyvänkin kahvin voi pilata helposti, jos ei osaa valmistaa sitä oikein. Hyvin pienetkin asiat vaikuttavat lopputulokseen: lämpötilavaihtelut, valumisaika. Kahvi voi ehtiä kitkeröityä ja palaa, Joel luettelee.

Hyvän mielen kahvia

– Meidän kahvimme on sellaista hyvän mielen kahvia. Teemme myös työtä hyvällä yhteishengellä ja tykkäämme piristää ihmisiä erilaisin kahvipiirroksin. Joskus on kiva yllättää aamu-uninen asiakas vaikka kissa-cappuccinolla, Tania kertoilee.

Muutama päivä sitten Espresso Barissa oli käynyt iäkäs mies, joka oli tullut sisälle hiukan empien, mutta oli lopulta tilannut kahvin. Pari päivää myöhemmin palasi ja kertoi tulleensa hyvästä kahvista niin iloiseksi, että häntä oli naurattanut jälkikäteenkin. Joku tuntemattomaksi jäänyt asiakas taas oli napannut salaa liidun ja kirjoittanut vaivihkaa seinään kiitokset maailman parhaasta kahvista. Näitä tapauksia on ehtinyt kertyä reilun kuukauden aukioloajan jälkeen jo monta, mikä povaa paikalle vilkasta tulevaisuutta.

Espresso Bar on vasta aloittanut, mutta jo nyt on vireillä uusia ideoita mm. suklaan ja kahvin yhdistämisessä. Suklaapalan muuten saa Espresso Barissa aina kahvin kaveriksi. Tulee hyvä mieli. Siitäkin.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY