Ravintola C juhlistaa Riesling & Spätburgunder -viikkoja Pfaltzin alueen Karl Schaeferin jaloilla juomilla mm. tastingin ja illallisen muodossa. Rypäleiden aatelia olevan Rieslingin seurassa sulostelee Saksan johtava punaviinirypäle, Spätburgunder eli Pinot Noir. Saksalaista spätburgunderia sommelière-ravintoloitsija Christina Suominen pitääkin maailman parhaana.
Viinit tulevat C:hen samalta viinitilalta, perinteikkäältä ja palkitulta Karl Schaeferilta. Käsityönä, orgaanisesti ja ilman teollisia hiivoja viininsä valmistava tila on erityisen tunnettu rieslingeistään, mutta nyt siemailemaan päästään myös punaista ”kettuviiniä”. Patrick Schnurr Schaeferilta saapui ravintolan vieraaksi perjantaina 22.5, jolloin nautittiin mm. viinitastingistä ja illallisesta viineineen.
– Saksalaiset pinot noir -viinit ovat mielestäni maailman parhaita! Minulla on ollut tässä kuuden vuoden jakso, kun en ole pitänyt lainkaan ranskalaisesta pinot noirista, vaan nimenomaan saksalainen on se juttu, Christina paljastaa.
Saksan Pinot Noir menestyksekkäässä murroksessa
Christina kertoo, että Saksassa on meneillään murroskausi nimenomaan tämän rypälelajikkeen kanssa. Rypälettä, sen ominaisuuksia Saksan eri alueilla ja maaperissä sekä erilaisia valmistusmenetelmiä tutkitaan jopa yliopistotasolla. Eli nyt tutkijat tekevät tavallaan sitä työtä, mitä munkit ovat tehdeet viinien parissa joskus muinoin.
– Saksassa on useita erilaisia, todella hyviä Pinot Noir -rypäleitä. Osa tästä johtuu ilmaston lämpenemisestäkin. Rypäleet uskalletaan poimia myöhemmin ja saadaan parempaa materiaalia työstettäväksi. Sen myötä myös kehitytään viinin valmistuksessa.
Saksasta löytyy Christinan mukaan nyt todella hyvin valmistettuja ja sopivasti hinnoiteltuja viinejä.
– Viiniin on sijoitettu osaamista. Siellä vanhempi sukupolvi on päästänyt maailmalla paljon opiskelleet nuorensa kokeilemaan ja tuomaan uusia ideoita viinin valmistukseen. Se on iso juttu.
Tasting ja illallinen 22.5. Tasting luentoineen klo 17 25e. Illallinen klo 19, menu 52e ja viinit 38e yht 90e.
Lisätietoa viiniviikoista: Saksan Viinitiedotus – Riesling & Spätburgunder -viikot 18.-30.5.2015
Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Viinikuvat: Karl Schaefer ja Viinitie