Torstaina 17.11. tapahtuu viinimielisten ihmisten malttamattoman odotuksen huipennus, kun Puutarhakadulla pulppuaa uuden sadon viini, beaujolais nouveau. Tapahtumapaikkana on tuttuun tapaan Deli 1909, kellonaikana 18 ja juomien maahantuojana AOC51. Tunnelmaa kohottaa myös DJ Wispy.

Marraskuun kolmas torstai on yksi viinivuoden odotetuimpia päiviä, sillä silloin tulvii markkinoille Beaujolais-viinialueen Gamay-rypäleestä valmistettu uuden sadon viini. Vain parisen kuukautta sadonkorjuusta sijaitsee malttamaton viininuorukainen jo pulloissa suunnaten ilakoinnin kohteeksi päätymistä ympäri maailmaa. Myös Tampereen Deliin, jossa vietetään perin riemukasta viinijuhlaa laatutuottein.

Ranskalaiselta AOC-viinintuotantoalueelta Beaujolais’ta saadaan joka vuosi vain muutama viikko sadonkorjuun jälkeen käsinpoimituista Gamay-rypäleistä valmistetut Beaujolais Nouveau -punaviinit. Viini vapautuu myyntiin samaan aikaan ympäri maailman, aina marraskuun kolmantena torstaina.

– Nautiskellaan ja juhlitaan taas siitä, että uusi vuosikerta on saatu ihmisten huulille. Ei vakavasti, mutta hiukan vakavammin otettavalla viinillä, AOC51:n Jani Mikkonen myhäilee.

Juoma- ja ravintola-alan monitoimikonkari Mikkonen on mies laatu-nouveaun ja uuden viinin riemukekkereiden Tampereelle virtaamisen takana. Hän perusti yhtiökumppaneineen jokunen vuosi sitten oman maahantuontiyrityksen ja metsästää nyt itse tasokasta tavaraa nouveaun himoisten huulille.

– Alkujaan meidän beaujolais-iltamissamme juotiin parin kaverin kanssa muutama pullo nouveauta baaritiskillä. Siinä samalla mietittiin, että miksi Suomeen tuodaan vain näitä isojen ”viinitehtaiden” hedelmäkarkkibanaanitoffeemehuja? Nouveausta kun löytyi myös viinillisempiä versioita. Varsinkin pienempien laatuorientoituneiden tuottajien tuotteista, Mikkonen kertoo.

Oman viinien maahantuontiyritys AOC51:n myötä ei Mikkosen operoimissa beaujolais nouveau -iltamissa enää tarvitse tyytyä niihin ”ei niin tyydyttäviin tuotteisiin”. Porukkaa onkin alkanut virrata viinisessioihin vuosi vuodelta vuolaammin sen paremman beaujolais’n perässä. Niin asiakkaat kuin ravintolatkin ovat heränneet huomaamaan, että kyseisestä viinistä löytyy myös hiukan vakavammin otettavia vaihtoehtoja. Ei siis vain sellaista kiiruulla ohi makunystyjen kulauteltavaa, vaan hyvää ja nautittavaa viiniä. Toki nuoressa ja freesissä muodossa, kuten Mikkonen tähdentää.

Ruokaisalla rintamalla taas ilahduttavat Delin keittiössä valmistuvat herkut.

Kohokohdat, Lifestyle Media Oy

Deli 1909 & Wine Bar
 Puutarhakatu 11
Tampere